‘Türkiye İMSAD Nisan 2019 Sektör Raporu’nda; mevcut inşaat işlerinde mevsimselliğin de etkisiyle 2,3 puan artış yaşandığı, bundan sonraki artışta yeni inşaat başlangıçlarının önemli olacağı belirtildi. İnşaat malzemeleri sanayi üretimindeki gerilemenin Ocak ayından sonra Şubat ayında da devam ettiği bilgisine yer verilen raporda, yılın ilk iki ayında gerçekleşen üretimin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 gerilemesiyle, üretimde dörtte bire yakın bir kayıp oluştuğuna dikkat çekildi. 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin, sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Nisan 2019 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: Şubat ayında da İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde sert küçülme devam etti. Üretimde Ocak ayından sonra Şubat ayında da önemli bir gerileme yaşandı.
 2019 yılının Şubat ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2018 yılının Şubat ayına göre yüzde 22,0 küçüldü.2018 yılının ikinci yarısında başlayan üretimdeki sert küçülme böylece 2019 yılında da devam etti.

İHRACATTAKİ ARTIŞ ÜRETİM KAYBINI TELAFİ EDEMEDİ 

Yılın ilk iki ayında üretimin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 gerilemesiyle, üretimde dörtte bire yakın bir kayıp oluştu. Üretimdeki gerilemede inşaat işlerindeki küçülme ve iç talepteki keskin daralma etkili oldu. İhracattaki miktar artışı ise üretim kaybını telafi edemedi. 

SOĞUTMA VE HAVALANDIRMA DONANIMLARI ÜRETİMİNDE ARTIŞ YAŞANDI

2019 yılının Şubat ayında 22 alt sektörden 21’inde üretim, geçen yılın aynı ayına göre geriledi. Birçok önemli alt sektörde yüksek üretim kayıpları yaşandı. Şubat ayında en yüksek üretim düşüşü yüzde 47,8 ile hazır beton sektöründe oldu. Parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 35,2, merkezi ısıtma radyatörleri ve su kazanları üretimi yüzde 39 düştü. Seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 17,1 geriledi. Şubat ayında 9 alt sektörde üretim gerilemesi yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Soğutma ve havalandırma donanımları, yüzde 3,6 ile üretim artışı gerçekleşen tek alt sektör oldu. 

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ’NDE YAŞANAN ARTIŞ ÜMİT VERİCİ

İnşaat Sektörü Güven Endeksi 2018 yılının ikinci yarısında önemli ölçüde geriledi ve Aralık ayında 46,1 puan ile yılı en düşük seviyeden kapattı. Yeni yılın ilk 4 ayında ise İnşaat Sektörü Güven Endeksi’nde kademeli artış sürdü. Güven Endeksi ilk 4 ayda 15,1 puan artış göstererek 61,2 puana yükseldi. İnşaat Sektörü Güven Endeksi Nisan ayında da 1,9 puan artış gösterdi. Sektörde çözüm bekleyen sorunlara rağmen güvende toparlanma yaşanması ümit verici bir gelişme oldu. 

MEVCUT İNŞAAT İŞLERİ SEVİYESİ NİSAN AYINDA 2,3 PUAN ARTTI 

Mevcut inşaat işleri seviyesi geçen yılın ikinci yarısından başlayarak 2019 yılı Ocak ayına kadar sert bir düşüş, yeni yılın Şubat ve Mart aylarında ise önemli yükselme göstermişti. Mevcut inşaat işlerinde artış Nisan ayında yavaşlayarak sürdü. Yükselişte mevsimsellik de olumlu katkı sağlamaya devam etti. Mevcut inşaat işleri seviyesi 2019 yılı Nisan ayında 2,3 puan artış gösterdi. Bundan sonraki mevcut işlerin artışında yeni inşaat başlangıçlarının önemli olacağı öngörülüyor.