Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan endekse göre miktar olarak inşaat malzemeleri ihracatının yeniden artışa geçtiği Mart ayında, tarihin en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti.
 İhracatta, 4,18 milyon tonluk miktar rekoruna rağmen, aylık rekorların değerde 1,79 milyar dolar seviyesi ile uzağında kalınmasına, ihracat birim fiyatlarında yaşanan gerileme neden oldu. 
İhracat birim fiyatları geçen yılın Mart ayında 0,59 dolar, bu yıl Mart ayında 0,43 dolar seviyesine indi.

AYLIK MİKTAR REKORU KIRILDI 

Miktar olarak tarihin en yüksek aylık ihracatı, Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart ayı sonuçlarına göre, 2019 Mart ayında gerçekleşti. 4,18 milyon tonluk ihracatta, miktar rekorunu özellikle mineral ve çimento ürünlerin ihracatındaki artış getirdi. İhracat değer olarak da Mart ayında 1,79 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aylık rekorların, miktar rekoruna karşılık değerde uzağında kalındı. Bunun nedeni de ihracat birim fiyatlarının gerilemesi oldu. Mart ayında ihracat birim fiyatları 0,43 dolara indi. Mart ayında geçen yıl ihracat birim fiyatı 0,59 dolar seviyesinde gerçekleşmişti. 

İTHALATTA AYLAR SONRA KIPIRDAMA YAŞANDI

Mart ayında ithalat 222 bin ton oldu, son 4 ayın en yüksek ithalatı gerçekleşti. Böylece ithalatta aylar süren gerilemenin ardından sınırlı bir aylık artış yaşandı. İthalat değer olarak Mart ayında 558 milyon dolar oldu. Mart ayında ithalat Birim Fiyat Endeksi önemli ölçüde düştü. Mart ayında kilogram başına ithalat birim fiyatları 2,52 dolara indi. İthal birim fiyatı geçen yılın Mart ayında yüzde 0,8 üzerinde gerçekleşti. 

SANAYİDE DAHA DÜŞÜK FİYAT DAHA ÇOK MİKTAR İLE İHRAÇ EDİLİYOR

Geçen yılın Mart ayının yüzde 33,7 üzerinde Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi gerçekleşti. Bir başka deyişle miktar olarak geçen yılın Mart ayına göre yüzde 33,7 daha çok ihracat yapıldı. Ancak geçen yılın Mart ayında ihracat değer olarak ise yüzde 1 altında gerçekleşti. Bunun nedeni de ihraç birim fiyatlarındaki gerileme oldu.2018 yılı Mart ayında sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 1,97 dolar iken 2019 Mart ayında 1,46 dolara indi.