REIDIN ile Coldwell Banker iş birliğiyle hazırlanan araştırmaya göre, İmar barışı Türkiye’de konut fiyatlarını yükseltti. REIDIN ile Coldwell Banker’ın müşterek çalışmasına göre, beş aylık süreçte, en yüksek artış yüzde 6,6 ile Zonguldak’ta görülürken, onu, yüzde 6,6 ile Giresun, Yozgat ve Edirne takip etti.

Müracaatların başladığı 8 Haziran’dan bu yana ortalama konut fiyatlarının, ilçeler bazında, en çok arttığı kent yüzde 9,2'lik yükselişle İzmir Çiğli ve Ankara Gölbaşı oldu. Ankara Gölbaşı'nda yüzde 7,7’lik artış gerçekleşirken, geçmiş dönemlerde en fazla artışın görüldüğü İstanbul Adalar’daki konut fiyatlarını, Konya Beyşehir, Zonguldak Merkez, Antalya Aksu yüzde 6,7’lik yükselişle takip etti.


REIDIN ile Coldwell Banker’in Araştırmasında 5 ayı aşkın sürede Türkiye genelinde konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği 50 mahalle de yer aldı.

İmara aykırı ve ruhsatsız yapı ve eklerinin, kayıt altına alınarak, vatandaşla devlet arasındaki ihtilaflı duruma, yasallık kazandırmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hedeflenen "imar barışı" düzenlemesine başvurular sürüyor.


Bakanlığın, İmar Barışı’nda 8 Haziran'da başlattığı müracaat süresi, yeni bir kararla, yıl sonuna kadar uzatılmıştı. İmar barışından faydalanan kişi sayısı ise resmi kayıtlara göre 9 milyon civarında.

İMAR BARIŞI KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLEDİ?

Gayrimenkul sektörü’nde akademik çalışmalar da yapan  REIDIN ile Coldwell Banker’ın müştereken iş birliğiyle hazırlanan "İmar Barışı Sonrası Konut Fiyatı En Çok Artan İl, İlçe ve Mahalleler" başlıklı rapor, imar barışı müracaatları ile birlikte konut fiyatlarında yaşanan hareketlenmeyi gözler önüne serdi.


KONUTTA EN ÇOK ARTIŞ NEREDE?

Yaklaşık altı aylık sürede, konut fiyatlarının en çok, yüzde 6,7 ile Zonguldak’ta yükseldi.

 Konut fiyatlarındaki artış oranında, ikincilik ile dördüncülük arasındaki dereceler, yüzde 6,6’lık yükselişle Giresun, Yozgat ve Edirne’nin olurken, Erzincan yüzde 6,4 ve Van’daki konut fiyatları yüzde 6,2 oranında yükseldi.