Türk iklimlendirme sektörü, Ağustos 2021'de yaptığı yaklaşık 523 milyon dolarlık ihracat ile önemli bir büyüme gerçekleştirerek 4 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü geçti.   

Sektörün dış satımı, geçen yılın benzer ayına kıyasla  yüzde 40,9, 2021 yılbaşından bu yana ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 oranında artış gösterdi. Sektörün, 2021 yılbaşından beri Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 2,9 seviyesine ulaştı.

ALT SEKTÖRLERDE GÜNCEL DURUM NEDİR?

Tüm alt ürün gruplarında ihracatını artıran sektör, Ocak-Haziran 2021 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Isıtma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 54,5, Soğutma Sistem ve Elemanları alt sektöründe yüzde 31,4 Klima Sistem ve Elemanlarında yüzde 29,6, Tesisat Sistem ve Elemanlarında yüzde 37,4, Havalandırma Sistem ve Elemanlarında ise yüzde 50,7, Yalıtım Malzemelerinde ise yüzde 40,8 ihracat artışı sağladı.

Yılın ilk 6 ayında dış satımın en yüksek olduğu ülkeler ise Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa ve Romanya olarak sıralandı.

"YILI 6 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE TAMAMLAYACAĞIZ"

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, sektör firmalarının ihracatlarında istikrar yakaladıklarını dile getirerek şu açıklamalarda bulundu:

“Sektör olarak 2021 yılını, hedefimiz olan 5,5 milyar dolarlık ihracat büyüklüğünü aşarak 6 milyar dolar seviyesinde kapatacağımızı öngörüyoruz. Ağustos ayı ihracat sonuçları da bunu teyit ediyor. Her ay 500-600 milyon dolar bandında ihracat gerçekleştiriyoruz. Sektörü oluşturan firmalarımız ciddi bir dış ticaret trafiği yürütüyorlar ve tüm coğrafyalarda etkin bir mesai harcıyorlar.  Biz de İSİB olarak kendilerine destek vermek adına hem satış artırıcı hem de pazarlamayı kolaylaştırıcı faaliyet ve uygulamalarımızla kendilerinin yanlarında bulunuyoruz."

SYLVANA İSTANBUL VİLLALARINA BÜYÜK İLGİ SYLVANA İSTANBUL VİLLALARINA BÜYÜK İLGİ

"ISK SODEX, DIŞ SATIMDA FİRMALARIMIZI DESTEKLEYECEK"

Şanal ayrıca sektör temsilcileriyle bir araya gelecekleri ISK SODEX fuarına da dikkat çekti:

"Dijital ticari heyetlerle ivmelendirmeye çalıştığımız iletişim faaliyetlerini fiziki fuar ve organizasyon katılımları ile daha yüksek iletişim boyutuna çıkaracağız. Bunlardan en önemlisi olan 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek ISK SODEX fuarının B2B görüşme ayağını İSİB olarak biz üstleniyoruz. Bu organizasyon ile 58 ülkeden katılacak iş adamlarını sektörümüzün temsilcileri ile birebir görüşmelerle bir araya getireceğiz. Bu da ihracatımızın artması yönünde firmalarımızı destekleyecek."