Tedarik zincirinde şu an için büyük bir sorun yaşamadıklarını belirten Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, yüzde 80-85 oranında üretimin devam ettiğini, bir sıkıntı görmediklerini açıkladı. Bundan sonra devleti dinleyeceklerini aktaran Önder, eğer sokağa çıkma yasağı ilan edilirse çıkmayacaklarını ama etmezse çalışmaya devam edeceklerini açıklayarak, iç pazarda yüzde 50-60 arasında bir daralma beklediklerini fakat normalize olacağını düşündüklerini ve dehşet kriz senaryoları, battık bittik psikolojisiyle hiç iş yapılamayacağını açıkladı.

"SEKTÖRDE DARALMA OLMASI NORMAL"

İklimlendirme sektöründe yılın ilk yarısında yüzde 60'lık bir daralma yaşanmasını beklediklerini kaydeden Önder, İtalya’nın firmaları için önemli olduğunu hem mal sattıklarını hem de mal aldıklarını söyledi. Oradaki krizin bizi tetikledi ve daha erken tedbirler almaya başladıklarını belirten Önder, tabii sektörde daralma normal olduğunu yüzde 60 kadar ilk yarıda olabileceğini ve de Eylül’e kadar devam edebileceğini açıkladı. 

2019 yılını 2 milyar lira ciro ve yüzde 20 büyümeyle kapattıklarını ifade eden Önder, cirolarının yarısının ihracattan geldiğine işaret ederek, cirolarının yarısının ihracattan ve Avrupa'dan geldiğini aktardı. Burada tabii ki iptallerin önemli olduğunu aktaran Önder, ikincisi tedarik zincirindeki aksama olduğunu vurguladı. “Sadece sizdeki aksama değil, eğer zincirin bir yerinde aksama olursa üretim yine duruyor. Çok şükür tedarik zincirinde şu an için büyük bir sorun yaşamadık.” diyen Önder Daikin'in Türkiye ayağı önemli bir merkez olduğunu, Avrupa'da en çok ciro yapan 3'üncü şirket durumuna geldiklerini 300 milyon avronun üzerinde ciro yaptıklarını, üretimde farklı ürünler bulunduğu için Türkiye üs bir ülke olarak ciddi bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
Daikin'in hedeflerinde kolay kolay değişiklik olmayacağını vurgulayan Önder, 2020'ye yönelik de merkezi sistem cihazlarla ilgili yaklaşık 50 milyon avroluk bir yatırım göründüğünü, ciroda düşüklük olacağını ama yatırım hedeflerine devam edeceğini aktardı. Biz hem ısıtmada hem soğutmada oldukları için soğutmadaki ciro kayıplarını ısıtmada kapatabileceklerini, ihracata yönelik çalışmalarının olduğunu aktaran ve krizin her ülkeyi etkilememesine dikkat çeken Önder, özellikle Türki Cumhuriyetlerde bu kadar yoğun etki yok, yıl genelinde hedefi büyütemeyeceklerini ama geçen seneki yıl sonu seviyelerinde ciro elde edeceklerini açıklıyor. Normalde firmalarının yüzde 25 büyüme hedeflerinin olduğunu dile getiren Önder, yani hedefimizden yüzde 25 küçülme beklediklerini kaydediyor.

"DESTEK PAKTELERİ KOBİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Ekonomiye destek paketlerinin daha çok KOBİ'ler için çok önemli olduğunu kaydeden Önder, "Çünkü bizim gibi büyük uluslararası firmalar bir şekilde finansmanını yönetebiliyor. Yani 1 sene hiçbir şey olmasa yine maaş ödeyebiliriz, bizim gücümüz var. Paketler KOBİ'ler için önemli çünkü onlar bize aynı zamanda ürün sağlayıcı firmalar. Parça veriyorlar, belirli ürünleri alıyoruz, o yüzden daha önemli." ifadelerini kullandı. Önder, devletin yapılabilecek paketleri hayata geçirerek tatmin edici destekler verdiğini akardı.
Önder, küresel arenada virüsün başlangıç merkezi olmasına rağmen tekrar üretime geçmeleri nedeniyle Çin'in yeninden en büyük tedarikçi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bu krizi fırsata çevirebilmek için yan sanayi üretimine ağırlık vermesi gerektiğini bildiren Önder, "KOBİ'ler çok önemli. Türkiye'de bu üretimi gerçekleştirebilirsek o zaman ciddi manada ön plana çıkarız. Bu belki bize ders olur, bütün yedek parçaların Türkiye'de sağlanabilmesi lazım ve ülke portföyümüzün genişletilmesi lazım. Stratejik ve konum olarak zaten avantajlıyız, bunlar yapıldığı takdirde kriz fırsata dönüşebilir," şeklinde konuştu.

Üretim durmayacaksa organize sanayilerde gerekli testlerin yapılabileceğine dikkati çeken Önder, "Mobil kitlerle sağlık ekiplerinin çalışması ve bu alandaki üretimimiz çok önemli. Çalışanlarımız kendilerini güvende hissetsin. Sürecin uzaması durumunda da hiçbir şekilde çalışan çıkarmayı opsiyon olarak bile düşünmüyoruz. Süreç nasıl giderse gitsin bütün çalışmalarımızı, çalışanı işten çıkarmama üzerine kurduk. 6 ay gidişatı gözlemleyeceğiz ve sonunda yine kriz devam ederse maaş zamlarını vermeyebiliriz. Mevcut 2020 zamları durdurulabilir veya kısmi çalışmaya geçilebilir," değerlendirmesinde bulundu.

Hizmet sektörü çalışanlarının her durumda sahada olması gerektiğine işaret eden Önder, bilgisayardan ya da online olarak kombi tamiri yapılamadığını, firmalarında hiçbir şekilde servisi aksatmamak için maske, tulum, eldiven dağıttıklarını açıklıyor. Hastalara bile hizmet edebilecek şekilde hazır olduklarını açıklayan Önder, evden çalışmanın yüzde yüz yaygınlaşacağını düşünmediğini, evden çalışınca disipline olunamadığını, belirterek “Bilgisayar başında çalışmak çok efektif değil. Yavaş yavaş evden çalışmaların bu süreç sonrasında azalacağını düşünüyorum. Bir nesil sonrası farklı olabilir ama 45-50 yaş arası kuşak şu an buna hazır değil," dedi.