İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından Brezilya pazarına yönelik organize edilen dijital ticari heyet organizasyonu yapılan görüşmelerle tamamlandı.

Türkiye’den 17 firmanın iştirak ettiği organizasyonda Brezilya’dan toplam 43 firma yer aldı.

111 İŞ GÖRÜŞMESİ YAPILDI

Brezilya dijital ticari heyet organizasyonu,  T.C. Brezilya Büyükelçisi Murat Yavuz Ateş, Sao Paulo Ticaret Ateşesi Cansu Dinçer Zeybek, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, İSİB  Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Murat Bakanay ile heyet katılımcısı firmaların temsilcilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı ile başladı. 

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen organizasyona, sektörden Brezilya merkezli ithalatçı, inşaat ve taahhüt hizmetleri ve danışmanlık şirketlerinden 43 firma yetkilisi katıldı. Türk firmaları toplam 111 iş görüşmesi gerçekleştirdi. 

"YÜKSEK POTANSİYELE SAHİP"

Organizasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan İSİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Heyet Başkanı Murat Bakanay, Güney Amerika ülkesinin yüzölçümünden nüfusuna, ikliminden üretilen ürünlere ve  çeşitliliğine kadar sektöre ait birçok ürününün kullanım imkanlarının bulunduğu ve Türkiye açısından potansiyeli büyük bir pazar olduğunun altını çizdi.

Brezilya’da enerji verimli sistemler ve ürünler, güneş enerjili sistemler, soğutma sistemleri, endüstriyel soğuk odalar ve dondurucular, klima sistemleri ve havalandırmaya yönelik ihracat ürünlerinin ön plana çıktığını aktaran Bakanay, "Ülkeye, 2020 yılı ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 18, bu yılın ilk beş ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 oranında arttı. Lakin Brezilya’nın toplam potansiyeline baktığımızda ihracat anlamında daha çok yol almamız gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"İYİ BİR BAŞLANGIÇ GERÇEKLEŞTİRDİK"

Birlik olarak kuruluşlarından itibaren söz konusu pazara önem verdiklerini ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakanay, "Ülkenin en önemli iklimlendirme fuarı olan ve iki yılda bir düzenlenen Febrava fuarına üç kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. Ayrıca ülkeye Haziran 2020'de sektörel bir ticaret heyet organizasyonu yapmayı planlıyorduk ancak Covid-19 nedeniyle iptal edilince ilk ticaret heyetimizi dijital ortamda 17 firmamızın katılımı ile gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Bakanay, saat farkları ve bazı randevu iptallerinden ötürü görüşmelerin sonraki haftalarda da sürdüğünü, heyet sonundaki değerlendirme anketlerinde olumlu sonuçlanması beklenen görüşmelerin yüzde 32 oranında çıkmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Pazarın kendine has birtakım güçlüklerinin bulunduğunu, yerli üreticiyi koruma önlemlerinin yüksek olduğunu bildiklerini söyleyen Bakanay, buna karşın iyi bir başlangıç yaptıklarını vurguladı.

"ALDIĞIMIZ PAYIN ARTIRILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Aynı Türk kültüründe olduğu gibi Brezilya kültüründe de yüz yüze iletişimin önemli olduğunu, pandeminin ardından ülkeye fiziki olarak ticari bir heyet yapacaklarını kaydeden Bakanay, "İSİB olarak bundan sonraki süreçte, Brezilya ve Güney Amerika ülkelerinin iklimlendirme sektör ithalatından aldığımız payın artırılması için faaliyet ve organizasyonlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz." diyerek sözlerini tamamladı.