YELİZ YİRMİBEŞ LALE - Doğru detay, malzeme, müşteri ve ticaret anlayışı ile çalışmalarına yön veren olan Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri, bu bakış açısıyla kurulduğu ilk günden bugüne inşaat sektörünün en önemli çözüm ortakları arasında yer almayı başardı. Temelleri 2012 yılında Ankara’da atılan, genç ve dinamik ekipten oluşan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Nil Tiritoğlu, bugün geldikleri nokta olarak değil her günü yeni bir tecrübe olarak görerek, firmalarını ve kendilerini bir gün önceye göre daha fazla donanımlı nasıl kılabileceklerine, geliştirebileceklerine odaklandıklarını açıklıyor. 
Doğru detaya doğru malzeme önermenin önemine işaret eden Tiritoğlu, uygulama yapılacak yerin konumunun ve durumunun, hangi malzemenin kullanacağının belirlenmesinde önemli bir kriter olduğunu ifade ederek kendileri için önemli olanın işin ticari boyutu olmadığı, önceliklerinin müşteri memnuniyetini sağlamak, bunun içinde müşteriyi doğru malzemeye yönlendirmek olduğunu vurguluyor. Proje detaylarına hakim olmak, mimari çözümler sunmak, malzemeyi müşteriye en kısa zamanda teslim etmek, nakliye maliyetlerini minimum seviyeye çekmek ve güvenli, uzun ömürlü yapıların inşa edilmesine öncelik etmenin firmaları için en önemli iş prensibi olduğunu aktaran Tiritoğlu, yapının cephesinde kullanılacak malzemelerde dikkat edilecek kriterlere dikkat çekiyor. 

UZUN ÖMÜRLÜ CEPHE ÇÖZÜMLERİ İÇİN MUKAVEMETE DİKKAT

Tiritoğlu, uzun ömürlü bir cepheye veya cephe sistemine sahip olabilmek için öncelikle UV dayanımlı yani güneş ışınlarına karşı dayanıklı, yağmura, rüzgara mukavemet gösterecek ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ancak bu şekilde bakım onarım maliyetlerinin düşebileceğini dile getiren Tiritoğlu, şunları söylüyor:
“Yanal yüklere doğru moment tepkisi veren, statik açıdan doğru analiz edilmiş ürünlerin seçilmiş olması gerekir. Yanmaz, alev yürütmez malzemeler kullanılmalıdır. Bina yüzeyindeki hava transferini bloke edip, iç mekanda küflenmeye sebep olacak ürünler tercih edilmemelidir. Dış cephede oluşturulacak sistem eğer ki giydirme cephe sistemi ise havalandırma boşluğu kesin olmalıdır, kapiler etki önlenmelidir. Emisyonu düşük, doğaya saygılı yeşil malzeme kullanımı unutmamalı. Büyük metropol şehirlerde maalesef ki konutlaşmanın çok olması, yeşil alan azlığı sebebi ile ısı adaları oluşabilmekte ve küresel ısınmayı negatif yönde desteklemektedir. Bu önemli konuyu nasıl kontrol altına alırız derseniz, cephede tercih edilecek doğru ürünlerle albedo etkisini azaltabiliriz. Albedo etkisini azaltmak için tercih edilecek ürünler, güneş ışınlarını geri yansıtacak özelliğe sahip olmalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki cephede kullanılacak tüm malzemelerde kalite belgeleri kesinlikle aranmalıdır.”  

YEŞİL MALZEMELERLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER

Fethiye Çalış bölgesindeki 20 bin m2 çatı projeleri hakkında bilgi veren Tiritoğlu, bu projenin mal teslimlerini geçtiğimiz aylarda tamamladıklarını belirterek projede yaptıkları çalışmayı şu şekilde örneklendiriyor:
“Mevsim olarak yazları sıcak ve kışları yağışlı olan bu bölge için çatı sistemindeki bileşenleri titizlikle oluşturduk. Alışıla gelmiş OSB’nin yanı sıra bu projeye Boardex Roof levha önerdik. BoardeX roof arka yüzeyi, özel beyaz fileli şilte ile entegre çatı levhasıdır. Kil veya beton kiremit ve shingle gibi çatı malzemelerinin altında OSB veya tahta yerine kullanılır. Bizim takip ettiğimiz projede metal kiremit altına kullanılmıştır.”  A1 sınıfı yanmaz BoardeX roof’un yanmaz çatı detaylarının kesin çözümü olduğunu vurgulayan Tiritoğlu, BoardeX roof’ta küfün oluşmadığının altını çiziyor. Ürünün yağış alan Fethiye’nin iklim koşullarına uyum sağlayacağını düşündüklerini belirten Tirirtoğlu, “BoardeX roof, yüksek ısı yalıtımına sahip çatı çözümleri sunar. Ancak biz ek olarak tabii yüksek yoğunluklu taş yünü levhalar ile yalıtımı arttırmak istedik. Soğutma maliyeti de önemli bir konu… Müşterilerimizi, ısıta ve soğutma maliyetlerini minimum seviyeye indirecek sistemlerin yanı sıra artık doğa dostu yeşil malzemelere de yönlendiriyoruz.” Diyor. Tiritoğlu,  BoardeX roof’un çatı uygulamalarında kullanılabilecek alternatif ürünlere nazaran daha az karbon salımı yapacağını belirterek, olabildiğince karbon salımını azaltmayı, çevreye duyarlı ürünleri projelere vermeyi hedeflediklerini sözlerine ekliyor.