Bugün 6 kıtada 90’dan fazla ülkeye ihracat yapan ASAŞ, Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yerini alıyor. Türkiye'nin İlk 1000 İhracatçısı arasında 52’inci sırada bulunan ASAŞ, 2019 İDDMİB İhracatın Metalik Yıldızları Ödül Töreni’nde İDDMİB İhracat Şampiyonları kategorisinde ikincilik, Alüminyum Yassı Ürünler kategorisinde birincilik ve Alüminyum Çubuk & Profiller kategorisinde ikincilik ödüllerinin sahibi oldu. Bu yıl ihracat odaklı bir büyüme gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Hatiboğlu, 2019’da ihracatın tüm satışlarındaki oranı yüzde 53 olduğuna iaşret ederek 2019 yılı toplam ihracat tutarlarının 268 milyon dolar iken 2020 yılının ilk 6 ayında 111 milyon dolar ihracata ulaştıklarını kaydetti. Hatiboğlu, 2020 yılı sonu rakamlarının 260 milyon USD olmasını beklediklerini söyledi.

İHRACAT HACMİNİ YÜZDE 5 ARTTIRDI

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 65’inci sırada yer alan ASAŞ’ın başarı yolculuğunun 1990 yılında bir aile şirketi olarak Gebze’de alüminyum profil üretimiyle başladığını anlatan Hatiboğlu, bugün alüminyum profil, alüminyum kompozit panel, alüminyum yassı mamuller, PVC profil, panjur ve kepenk sistemleri olmak üzere 5 ana iş kolunda faaliyet gösterdiklerini belirtti. “Ürettiğimiz ürünlerle havacılık, enerji, uzay, otomotiv, raylı sistemler, inşaat, ambalaj, beyaz eşya gibi birçok sektöre hizmet veriyoruz” diyen Hatiboğlu, ASAŞ’ın 30 yıllık istikrarlı büyüme trendinin arkasında yenilikleri takip ederek gelecek trendleri öngörmeye çalışmak, teknolojiye yatırım yaparak müşterilerine her zaman en iyisini sunmak tutkusunun yattığının altını çizdi. 

Alüminyum Ekstrüzyon İş Birimlerindede 2020’nin ilk 10 ayında 2019 yılına göre ihracat hacimlerinin yüzde 5 civarında arttığını belirten Hatiboğlu, özellikle otomotiv, raylı sistemler ve treyler sektörleri özelinde büyüme trendlerinin devam ettiğini, yurtiçi satışlarının ise 2019 yılı ilk 10 ayına göre, pandemi nedeniyle yaşanan daralmadan kaynaklı yüzde 2 düştüğünü vurguladı. Şu anda 2020 yılını 2019’a göre benzer satış rakamlarında kapatacaklarını öngördüklerini belirten Hatiboğlu, alüminyum Yassı Mamuller İş Birimlerinde 2020 yılı ilk on aylık döneminde 68 bin ton seviyesinde sevkiyat gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. PVC ve Panjur iş birimlerinde ise 2020 ilk 10 ay sonuçlarının 2020’nin aynı dönemine göre tonaj bazında aynı gerçekleştiğini dile getiren Hatiboğlu, pandemi etkisi ile mart, nisan ve mayıs aylarındaki kayıplarını haziran ayından itibaren kapattık ve bir önceki yılı yakaladıklarını kaydetti. Hatiboğlu, yılsonuna kadar da bu ivmenin devam edeceğini öngördüklerinin altını çizdi.


Pandemi sürecinde yurtiçi pazarında ciddi bir daralma yaşandığının altını çizen Hatiboğlu, 2020’nin ikinci yarısında gerek yurtiçinde inşaat sektöründe gerekse ihracat pazarlarında gerçekleşen toparlanmayla geçen yılki satış tonajına ulaşabileceklerini öngördüklerini ifade etti. Yurtiçinde daralma yaşanan bu süreçte birkaç otomotiv müşterisi hariç Avrupa’daki müşterilerin işlerine devam ettiğini söyleyen Hatiboğlu, yurtiçi ve ihracat pazarlarına yönelik şu değerlendirmede bulundu: “Batı Avrupa, Almanya faaliyet gösterdiğimiz büyük pazarlarımızdan… Mart, nisan aylarında bu pazarlardan az da olsa sipariş almaya devam ettik. Mayıs sonrası siparişlerin artmasıyla yılın bütününde üretim açısından etkilenmediğimizi söyleyebilirim.”

İKİ YILDA YAPTIĞI YATIRIMI 22.5 MİLYON EURO

Büyümenin ancak yatırımla mümkün olacağına vurgu yapan Hatiboğlu, bu çerçevede şirketin yatırımlarına hız kesmeden devam ettiğine dikkat çekerek 2019 ve 2020 yılında alüminyum sektörüne yönelik hizmet veren iki iş birimi için yaklaşık 22,5 milyon Euroluk bir yatırım yaptıklarının altını çizdi. Alüminyum Yassı Mamuller Folyo Üretim Tesisimiz için bu yıl Almanya’dan destekleyici nitelikte hat alımlarını gerçekleştirdiklerini bu hatları 2021 eylül ayında devreye almayı planlıadıklarının altını çizdi Hatiboğlu, Alüminyum Ekstrüzyon Üretim Tesisleri için daha hassas ve seri imalat yapabilen tam otomatik CNC tezgahları ve robot makineleri sipariş ettiklerini 2021 yılı ve sonrası için piyasadaki gelişmelere bağlı olarak, kapasitelerini arttırıcı yatırımları planladıklarını kaydetti.