Berk İskele Sistemleri, inşaat sektörünün ve endüstriyel iş sahalarının öncelikli tercih ettiği önemli isimler arasında. Bunda profesyonel ekibinin ve çözüm ortağı olduğu Layher İskele’nin kalitesinin payı büyük. Berk İskele Sistemleri’nin gündemindeki çalışmalarını, Genel Müdür Ercan Kılıç ile konuştuk. 

Berk İskele Sistemleri’nin başarı hikayesini öğrenebilir miyiz? 

Öncelikle kendi yaptığımız işlerimiz için iskele ihtiyacı hep karşımıza çıkmaktaydı. Geçmiş yıllarda istenilen kalitede iskele hizmeti alamamamız sebebiyle, öncelikle kendi işlerimizi karşılamak için Berk İskele’yi kurma kararı aldık. Şirket prensibi olarak her zaman doğru ürüne yatırım yaptık. Bu şekilde Layher ile yollarımız kesişti. Endüstriyel ve inşaat iskele hizmeti alanında ciddi boşluklar olduğunu görerek profesyonel iskele hizmeti sunan bir servis sağlayıcı haline geldik.  

Hangi ürün ve hizmetlerinizle hedef kitlenize çözüm sunuyorsunuz?

Endüstriyel işler ve inşaat alanında, dünya çapında kendini kanıtlamış olan Layher İskele’nin çözüm ortağı olarak çalışıyoruz. Endüstriyel alanda Layher AllRound (Flanşlı) Sistem’in, inşaat alanında da Layher Şimşek (H Tipi) Cephe İskelesi’nin kalitesi tartışılamaz. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kriterlerine uyarak, iskele projelerinde daha hızlı ve daha güvenli çözümler sunuyoruz. Layher’in sağlamış olduğu yüksek kalite ve geniş ürün yelpazesi yanında konusunda uzman ekiplerimiz ile keşif, iskele projelendirme ve malzemeli olarak kurum ve söküm hizmetini sağlıyoruz. 

İnşaat sektörüne sağladığınız avantaj nedir?

Her firmanın önceliği olması gerekliliğinden yola çıkarak sıfır iş kazası prensibini benimsemiş durumdayız. Bunun için çalışanlarımıza sağlıklı bir çalışma hayatı sunmak için kişisel koruyucu donanımlara ve güvenliği ön planda tutan iskele malzemelerine ciddi yatırımlar yapıyoruz. İnşaatların cephe işlerinde, piyasada h tipi olarak adlandırılan Layher Şimşek İskele’yi kullanıyoruz. Cephe işlerinde çok hızlı ve güvenli kurulum sağlayan sistem inşaat işlerini emniyetli bir hale getiriyor. Ülke olarak iş kazalarından çok canımız yandı. Herkes işinin hakkını vererek yapmalı. Denetimler artırılmalı…
Çözüm sunduğunuz iş alanlarından biri de enerji. Güvenliğin ve iş hızının öne çıktığı enerji sektörüne nasıl bir fayda sağlıyorsunuz?

Endüstriyel tesis çalışmalarında işlerin güvenlikten ödün vermeden daha hızlı bitirilebilmesi için projenin sahaya olan uyumu önemli bir yer kapsar. Proje ile saha şartları farklılık gösterebiliyor. Bu

farklılıkları en aza indirgemek için dijitalleşme bu çözümlerin başında geliyor. Layher’in kendi geliştirmiş olduğu LayPlan yazılımı ile iskele projelendirilmesinde dijital geleceğe tam anlamıyla hazırız. Kısaca ‘SIM’ adı verilen ‘Scaffolding Information Modelling’ iskele bilgi modellemesi ile, proje planlamasında riskler önemli ölçüde azaltılarak proje dizaynı daha kolay hale geliyor ve aynı zamanda ‘BIM’e erişiminiz sağlanıyor. Projede kullanılacak olan iskele modelini kurulum öncesinde 3 boyutlu olarak deneyimleme avantajına da sahip oluyorsunuz. LayPlan Classic yazılımı ile iskele modellemeleri otomatik olarak yapılabiliyor. Endüstriyel tesislerde karşımıza çıkan daha karmaşık iskele modellemeleri için Autodesk AutoCAD eklentisi olan LayPlan CAD yazılımı kullanıyoruz. Katı modellemeler ile olası uyumsuzluk kontrolleri yapılıyor. Günümüzde herkesin telefonunda bulunan QR kod okuyucu uygulama ile iskeleyi kurmadan, yerinde 3 boyutlu olarak görebiliyorsunuz. Böylece iskele kurulumu öncesinde gerekli düzeltmeler de yapılabiliyor. Bu da güvenli bir şekilde, tek seferde doğru işi yapmamızı, zamandan ve işçilik maliyetlerinden tasarruf etmemizi sağlıyor. Bir diğer konu ise dünyadaki en hafif ve dayanıklı iskele malzemesini kullanıyor olmamız. Yapmış olduğumuz gözlemlerde, malzeme ağırlıklılarının azaltılmasıyla birlikte işçilik maliyetlerimizde performansımızın yüzde 20 oranında artırdığını görüyoruz. Bu da bize hız kazandıran diğer bir faktör.

Star Rafineri’de sunduğunuz çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Star Rafineri’nin duruşunda, ekibimizle 3 vardiya malzemeli olarak kurum söküm hizmeti sağladık. Başarının en önemli ayaklarından bir tanesi doğru planlama yapabilmektir. Star Rafineri duruşu öncesi hazırlık aşamasında; kurulacak olan iskeleleri 3 boyutlu modelledik. Duruş süreci boyunca ihtiyacımız olan malzeme listesini elde edip ekiplerimizi hazır hale getirdik. Bu tarz karmaşık yapıya sahip rafineri tesislerinde, doğru malzemenin doğru zamanda sahada olması büyük önem arz etmektedir.

Çözüm sunduğunuz diğer projelere örnek verir misiniz?

Socar Grubu bünyesinde Petkim ve Star Rafineri’de iskele hizmetimiz son hızıyla devam ediyor. Böyle dinamik bir yapı içinde anlık talepleri en hızlı şekilde karşılamak için ekiplerimizle hazır durumdayız. Tesis içinde boru hatlarındaki kalınlık ölçüm işleri, tesisin bakım ve yeni yatırım çalışmalarında da hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz, planlarınız neler?

 İskele alanındaki çalışmalarımıza, yurt içi ve yurt dışı hali hazırda devam etmekte olan ve hayata geçecek yeni prestijli projelerde yerimizi almaya devam edeceğiz.