Kalitede, hizmette, teknik ve uygulama konularında en iyi olmak ve halihazırda sahip oldukları bu imajı korumanın ana hedefleri olduğunu ifade eden Metalsan Çatı ve Cephe Panelleri Yapı Malz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünaldı, "Metalsan’a işini emanet eden yatırımcı, işini eksiksiz ve taahhüt edildiği şekilde teslim alacağını bilir. Bu güven duygusu kolay oluşmadı tabii. 21 yıllık hizmet geçmişi ve 15 M m²’den fazla kapalı alan ile hep mutlu müşteri ilkesi ile oluştu bu duygu. Buradan bizlere güvenen tüm müşterilerimize teşekkürü bir borç bilirim" diye konuştu.

Firmanızın sektördeki geçmişi ve bugün geldiği noktayı anlatır mısınız?

Metalsan 2001 yılından günümüze çatı ve cephe sandviç panel temini ve montajı alanında faaliyet gösteren bir firmadır. Geçtiğimiz 21 yıl boyunca ve 40 yıllık tecrübe ile hep kaliteyi, dayanıklılığı ve yapıların özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak malzeme seçimleri yaptık. Sektörde en iyi olma idolünü benimsedik ve bunun için çalıştık. Şimdi geçmişe baktığımda bu konuda doğru adımları atmış olduğumuzu görüyorum. 21 yıl önce başlayan bu serüven, bir göz oda ofiste zor şartlar altında başladı. Geçmişten gelen iş tecrübem ve hırsım bana yol gösterdi ve şu an yılda 1 M m² malzeme işler hale geldik.

Bugüne kadar imza attığınız projeler ve referanslarınızdan bahseder misiniz?

Firma kültürümüz gereği tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz. Bu anlamda sadece merkezimizin bulunduğu şehir olan Ankara’da değil tüm Türkiye’de referanslarımız mevcuttur. Hâlihazırda devam eden Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de bulunan 250 bin m² savunma sanayiye parça ve teknoloji üretimi yapacak büyük bir kompleksin çatı kaplama işine devam etmekteyiz. Çorum, Trabzon, Eskişehir, Kırşehir, Zonguldak Kırıkkale, Aksaray, Amasya, Bayburt, Erzurum, Giresun, Merzifon, Ordu, Samsun, Sinop ve Niğde gibi birçok şehir ve ilçelerinin isimlerini sayamadığımız Organize Sanayi Bölgelerinde yoğun çalışmalarımız olmuştur. Görüldüğü gibi yatırımcılarımızın tüm işlerinde yanlarındayız. Sadece sanayi yapıları değil, tavuk çiftlikleri, besi ahırları, mantar çiftlikleri, tuz depoları, deri tabakhaneleri, temiz odalar, soğuk depo uygulamaları gibi spesifik işlerde de Metalsan her zaman yatırımcısının yanında ve onlarlar birlikte ilerlemektedir. Bizim için işin nerede olduğundan çok, niteliği ve katma değeri daha önemlidir.

Doğru malzeme seçimi ve doğru uygulamanın ısı yalıtımına etkisi anlamında neler söylemek istersiniz?

Isı yalıtımı, yapılarda farklı olan iç ve dış ortam sıcaklıklarının birbiri ile temasını azaltmak yani ısı geçirgenliğini minimum seviyede tutmak olduğunu söyleyebiliriz. Dünyada bulunan enerji krizlerini düşündüğümüzde ısı yalıtımının değeri hiç olmadığı kadar artmış ve burada bizlere fazlasıyla ödevler düşmektedir. Her bölgeye ve yapıya uygun malzemeler seçerek ısı geçirgenliğini minimum seviyede tutmak, bu seçilen malzemeyi doğru ve modern metotlarla montajlamak yapıların hem ömrünü uzatmakta hem de enerji tasarrufu sağlamaktadır. Isı yalıtımının önemini örneklemek gerekirse; kışın binaların ısıtılması için doğalgaz, kömür ve elektrik gibi kaynaklar tüketilirken yazında binaların soğutulması için klima gibi elektrik ile çalışan cihazlar kullanılmaktadır. İyi bir ısı yalıtımı enerjide yüzde 40’a varan tasarruflar sağlar. Burada malzeme seçimi yapılırken bölgenin ısıl değerleri göz önüne alınarak PUR, PIR, Taşyünü ve EPS dolgulu sandviç panellerin uygunluğu tartışılır ve seçim yapıldıktan sonra uzaman ekiplerce montajlanması sağlanmalıdır. Dünyanın en iyi ürünü olsun, kötü bir montajla verimlilik alamazsınız. Burada başaralı olmak istiyorsak en doğru ürünü, en doğru şekilde montajlamak ilk ve en önemli kuraldır. Metalsan olarak bunun farkındayız ve buna göre işlerimizi yönetiyoruz. 

Türkiye iklimsel konumu itibari ile 4 ısı bölgesine ayrılmaktadır. Her bir ısı bölgesinin yalıtım gereklilikleri farklı yani kullanılacak malzemeler birbirinden ayrıdır. Projeyi analiz ederken en başta bu bölgelere uygun malzemelerin seçilmesi önemlidir. Uygun seçimden sonra iş bu malzemeleri en iyi şekilde montajlamaya gelir. Burada alanında uzman mühendis ve usta ekibin koordineli bir şekilde çalışması fazlasıyla önemlidir. Metalsan 21 yıllık uygulama tecrübesi ve 40 senelik sektör tecrübesi ile doğru malzemenin en iyi şekilde montajlanmasının getirilerini çok iyi bilmekte, işini hiçbir zaman şansan bırakmamaktadır. Türkiye’de ısı yalıtımının önemi ile alakalı farkındalıklar artmış TS 825: Binalarda Isı Yalıtım Kuralları ile de bir standarda oturtulmuştur. Metalsan olarak bu standardın gerekliliklerini göz önünde bulundurarak malzeme seçimi yapıyor ve uyguluyoruz. Yapmış olduğumuz işin ciddiyetinin farkındayız ve buna göre yolumuza devam ediyoruz.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Uygulayıcı bir firma olarak hem teknik hem de işçilik anlamında nitelikli personel istihdamının önemi konusunda neler söylemek istersiniz? Siz bu konuda nasıl bir istihdam politikası izliyorsunuz?

Sadece bizim işimiz için değil, diğer tüm işlerde olduğu gibi başarının sırrı uzman teknik ekiplerin koordineli çalışması ile mümkündür. Bahsetmiş olduğumuz gibi, dünyanın en iyi malzemesi olsun, kötü bir işçilik ile sonuca ulaşmak mümkün değildir. 21 yıllık uygulamacı kimliğimiz ve 40 yıllık sektörel tecrübemiz ile şunu söyleyebiliriz ki Metalsan bugün uygulamalı işleri ile fark yaratıyor ve müşteri memnuniyetini sağlayabiliyorsa bunun en önemli mimarları teknik çalışanlarıdır. Bu bilinç ile personel tercihlerimizi alanında tecrübeli, liyakatli ve işini severek yapan kişiler üzerinde yoğunlaştırdığımızı söyleyebilirim. Sandviç panel montajı zor iştir. Montajın kurallara göre tecrübeli personeller tarafından yapılması lüks değil bir zorunluluktur. Seçilen uygulama personelinin yüksekte çalışmaya uygun, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına riayet eden, teknik detaylarda yeterli olması çok önemli ve vazgeçilmezdir. Biz bu düstur ile seçimlerimizi yapıyor ve yolumuza devam ediyoruz. Ofisimizden tutun sahadaki uygulama ekiplerine kadar tüm çalışanlarımız uzun süredir Metalsan ailesinin bir ferdidir ve çalışanlarda süreklilik ve memnuniyet başarımızın bir diğer anahtarıdır.

Mimar, müteahhit, inşaat mühendisi veya proje müdürü gibi profesyonel tüketiciler, uygulayıcı firma seçiminde nelere dikkat etmeliler?

Her işte olduğu gibi bu işte de uygulayıcı çok önemlidir. Uygulayıcı seçerken en başta firmanın bu konuda uzman ekipler ile çalışmasına bakılmalıdır. Uzman uygulayıcılar ve mühendislerin denetimde yapılan işler istenilen sonuca ulaşmaktadır. Metalsan olarak uzun yıllardır işine güvendiğimiz ekiplerle çalışıyor, ekibimizi genişletirken yeni personellerin alanında uzun yıllar çalışmış olmasına dikkat ediyoruz. Sadece uygulayıcı ekiplerin tecrübesine değil, uzman saha mühendisleri ile de her aşamanın kontrolünü sağlıyor ve tüm süreç istenildiği gibi tamamlandıktan sonra inşaat mühendislerimiz tarafından işi teslim ediyoruz. Mimar, mühendis gibi ne istediğini bilen tüketiciler, karşısında her zaman teknik yeterliliği yüksek, işinde uzman ekipler görmek isterler. Metalsan olarak satış ekibimizden saha ekiplerimize kadar tüm personellerimiz mühendislik eğitimlerini tamamlamış, alanında minimum 5 yıl çalışmış ekipler tarafından oluşmaktadır.

Proje bazlı işlerde fiyat odaklı rekabet mi yoksa kalite ve tecrübe mi ön planda oluyor? Bu noktada nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Uzun yıllar uygulama işleri yapan bir mimar olarak şunu çok rahat söyleyebilirim ki, yapının kalitesini; doğru malzemeyi iyi bir şekilde uygulayarak ortaya çıkarabilirsiniz. Maalesef ülkemiz ve dünyadaki ekonomik olaylardan kaynaklı yatırımcılar, son yıllarda uygun fiyatlı ürünlere yönelmekte ve yapılarında nitekim daha kalitesiz olan paneller kullanmaktadır. Biz bu konuda duruşumuzu çok net koyuyoruz ve şunu söylüyoruz: “Her yapının farklı niteliklerde malzemelere ihtiyacı vardır ve bu yapının statiğine, bulunduğu bölgeye göre değişkenlik göstermektedir”. Burada fiyat odaklı olmaktan önce kalite odaklı olmakta fayda var. Biz her zaman yatırımcılarımıza onlara en uygun olan ürünlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Bölgelerine uygun izolasyon malzemesi kalınlığı, projelerine uygun renk ve sac kalınlıkları gibi değişkenler üzerinden projelendirme yaparak ve bunu müşterilerimize yaptığımız grafik çalışmalarıyla göstererek uygulama sürecimize başlıyoruz. Biz yıllarca kalitemiz ile tercih sebebi olduk ve bundan sonra da bu şekilde anılmak istiyoruz. Bunun zor olduğunu biliyoruz fakat müşterilere bu konuda bir mesaj vermek gerekirse, en iyi ürünü en iyi fiyata alarak yollarına devam etmeleri yönünde olur. Metalsan olarak yetkin mühendis kadromuzla müşterilerimize malzeme seçiminde her zaman yol göstermeye hazırız.

Uygulamasını yapacağınız ürünleri ve onları tamamlayıcı yapı kimyasalları gibi ürünleri seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Uygulamasını yapacağımız ürünleri seçerken her zaman bir alt noktamız var. Piyasaya baktığımızda sandviç panel yarı mamul kalınlık ve niteliklerinin eksi yönde geliştiğini görüyoruz. Burada Metalsan’ın duruşu sektörel ve teknolojik gelişmelerden uzak kalmayarak projeye optimal hizmet verecek malzemeyi seçmek ve uygulamaktır. İyi bir uygulama sadece sandviç panelin iyi olmasıyla bitmez, tamamlayıcı elemanların da iyi olması önemlidir. Kullanılan aksesuarlar, yapı kimyasalları, bağlantı elemanları sınıfının en iyileri olmalı. Hava, su ve ısı izolasyonunu sağlarken yapı kimyasallarına ihtiyaç duyulmaktadır. Biliyorsunuz en zayıf halkanız kadar güçlüsünüzdür. Burada ne kadar iyi işçilik yaparsak yapalım, ne kadar doğru sandviç panelle kullanırsak kullanalım tamamlayıcı ürünler kaliteli olmazsa işimizde istediğimiz sonuca ulaşamayız. Bu olay sacın 3 ayağı. İlki iyi malzeme, ikincisi iyi işçilik ve sonuncusu iyi tamamlayıcı ürünler ve yapı kimyasalları. Başarı işte bu üçünde saklı.