Doka inşaat sektörüne hangi ürün ve çalışmaları ile hizmet veriyor?

Doka Türkiye olarak, son dönemlerde yoğun olarak alt-üst yapı projelerine ve endüstriyel yatırımlar gibi komplike çözümler ve sistemler gerektiren projelere odaklandık. Büyük projelerde sunduğumuz kalıp-iskele sistemleri ve mühendislik çözümleri ile firmalara hem güvenli çalışma ortamı hem de maliyet avantajı sağlıyoruz. Doka, sektöründeki teknolojik gelişmelerin öncü firmasıdır. Bunun yanı sıra firma olarak, müşterilerimize sadece kalıp-iskele tedariki değil aynı zamanda projelere özel mühendislik çözümleri de sunan güçlü bir mühendislik firmasıyız. Çok geniş ve her talebe adapte edilen ürün gamımız ve güçlü mühendis ekibimiz bizi sektörün öncü firması haline getiren en önemli etkenlerdir.

Hastaneler özellikle olağan üstü durumlarda en önemli hizmet yapılarından biri. Doka birçok önemli hastane projesine çözüm sundu. Hastane projelerine kattığınız değer nedir? 

Yaşadığımız Covid-19 salgınında gördüğümüz gibi, sağlık hepimiz için en öncelikli konu. Tam donanım hastanelerin rutin tedavi süreçlerine ek olarak, bu tür toplum sağlığına yönelik acil durumlarda tüm ülke için ne kadar kilit önemde olduğunu bir kez daha hatırladık. Bu nedenle sağlık yatırımı projelerinde yer almış olmak bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Sağlık yatırımı projelerinde bize görev verildiğinde bunu layıkıyla yerine getirmek, hep en önemli amacımız olmaya devam edecek. Şimdiye kadar yer aldığımız projelerde bunu başardığımıza inanıyoruz. Doka, bugüne kadar pek çok önemli sağlık projesinde yer almakla birlikte, halen yapımı devam eden Türkiye’nin batısından doğusuna pek çok noktasındaki çeşitli entegre sağlık kampüsleri ve hastane projelerine de kalıp, iskele ve mühendislik çözümleri sunuyoruz. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi Bilkent, Gaziantep Şehir Hastanesi, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi gibi birçok dev projelerin inşası için en güvenli ve en hızlı kalıp-iskele sistemlerini tedarik ettik. Doka, tüm ürün ve hizmetlerinde güvenliği ön planda tutan öncü bir firmadır, bu projelerde de sağladığı ürün ve hizmetlerle farkını ortaya koydu. TS EN 12810 sertifikasına sahip DokaUniversal çalışma iskeleleri projenin maksimum güvenlikte ilerlemesi sağlandı. Projeye temin edilen tüm sistemlerde olduğu gibi, DokaUniversal çalışma iskelesi için firmalara kurulum veya uygulama süreci için Kalıp Eğitmeni desteği de verildi. Sıcak daldırma galvaniz kaplama sayesinde uzun ömürlü olan sistem, güvenlik unsuru ön planda tutularak geliştirildiği için kurulum, kullanım ve söküm aşamalarında tam güvenlikli çalışma ortamı sağlanabilmektedir. Dikey yönde 50 santimde bir olan bağlantı parçası sayesinde istenilen seviyede platform olanağı sağlanıyor. Hızlı kurulum ve söküm olanağı sayesinde firmalara işçilik ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından Kamu - Özel İş birliği modeli ile yapılan pek çok Şehir Hastanesi’nde yüksek yük taşıma kapasitesi ile öne çıkan Doka d2 ağır yük iskele sistemi tercih edildi. Çünkü Doka sistemleri, modüler yapısı sayesinde hastane gibi geniş alanlara kurulacak olan ve farklı yüksekliklerden oluşan yapılar için en ideal çözümü sunuyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde ise, hem yükseklik hem de kalınlıkları itibariyle değişkenlik gösteren kolon ve perde duvarlarının dökümü için Doka Framax Xlife çift yüzeyli perde kalıp sistemi kullanıldı. 1 milyon metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan dev projede, sahada montaj gerektirmeyen Doka Framax Xlife sayesinde yüzlerce kolonunun en hızlı şekilde dökümü sağlanmış oldu. Ayrıca ürün, sahip olduğu özel Xlife plywoodu sayesinde yeni bir plywood değişimi gerektirmeden 300 döküm yapılabilmesine olanak sağlayarak firmalara ciddi bir maliyet avantajı sağladı.

Salgın, deprem gibi durumlarda yeni yapıların çok hızlı bir şekilde yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. İnşaat yapımının hızlanmasında kalıp-iskele sistemlerinin önemi nedir? Doka sistemlerinin iş yapım hızına katkısı nedir?

Doka sektörde yenilikçi ve öncü olmasıyla biliniyor ve hem dijitalleşmeye hem de yeni alanlara yatırım yapıyor. Bildiğiniz gibi Doka 2017 yılında 3D yazıcı üretim firması Contour Crafting’in yüzde 30’unu satın aldı. Doka ortaklığındaki Contour Crafting firmasının robotik 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapılar günler hatta saatler içinde tamamlanabilecek. Boyları 8 ile 20 metre arasında değişen bu robotların ağırlığı 400 kilodan az olacak. Sistemin her türlü konut ve altyapı projesi için uygun olmasının yanı sıra yaşanan afetler sonrasında da mağdurların konaklama ihtiyacı robotlar sayesinde hızlı bir şekilde giderilebilecek. Bu teknoloji ile 230 metrekarelik ortalama bir ev yalnızca 20 saatte inşa edilebilecek.

Yüksek katlı binalar için sunduğumuz otomatik tırmanır kalıp sistemlerimiz ile inşaatların her hava koşulunda vinçten bağımsız şekilde ilerlemesini sağlayarak, inşaatlardaki kat çıkma hızlarını artırıyor ve projelerin maksimum güvenlik ve hızla planlanan bitiş tarihlerinden erken bitirilebilmesini sağlıyoruz. Örneğin, 400 metrekare bir yapıda kat beton dökme hızınız 10 ile 15 gün olur. Otomatik tırmanır kalıp sisteminde ise bu, 3 ile 7 güne düşüyor. Otomatik Tırmanır Kalıp Sistemi işi bitirme hızınızı artırdığı için toplamda ödediğiniz parayı size fazlasıyla geri kazandırıyor, bu yüzden de tercih ediliyor.