Hem ürün hem de hizmet kalitesiyle öne çıkan BABA YAPI A.Ş.’nin çalışmalarını, sektördeki gelişmeleri Mehmet Ekşi ile konuştuk. 

2018 yılını firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Sektörün tamamı için iyi geçmedi, biz de olumsuz süreçten nasibimizi aldık diyebiliriz. Yılın ilk yarısı iyi olmasına karşın yılın ikinci yarısında, kur zıplamaları ve inşaatta yaşanan durgunluk ve belirsizlikler herkeste olduğu gibi bizlerde de satışların düşmesini körükledi. Yaşanan bu süreç bizim beklediğimiz bir sonuçtu. Daha önceki yıllarda da inşaat yapımına yüksek seviyede eğilim yaşanmış ve buradan rant elde etmek isteyen tüm diğer sektör işverenleri de inşaata, aslında inşaat değil de konut işine girmişti. O dönemde de bu dönemde de sonuç aynı oldu. Gelişmeyi inşaat üzerinden sağlamak yerine ülkeyi yönetenlerin üretime ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Biz de artık ithalatımız için ayırdığımız kaynakların bir bölümünü yerli üreticilere destek vermek için kullanıyoruz. Sektörün biriken konut stoku nedeniyle en az iki sene duraklayacağını, bu süreç içerisinde inşaat firmalarının yurt dışına açılacağını öngörüyoruz. 

Türkiye'ye ithal ürün tedarik eden distribütörler birtakım zorlamalar ile karşı karşıya kaldı. Siz Bu durumun firmanıza etkisi nedir?

Yurt dışı tedarikçilerin sadece ülkemiz için değil, diğer ülkelerde de satış problemleri oluştu. Dünya büyümesinde oluşan küçülme her tarafı etkiledi. Dünya genelinde bir talep düşüşü söz konusu. Ayrıca vergi savaşları tüm ürün gruplarında dünya üzerindeki satış alanlarını ve politikalarını değiştirdi. Yurt dışı ile çalışma geçmişimiz 15 yıla dayanıyor. Birçok kriz ve Türkiye özelinde birçok olay yaşadık. Yurt dışındaki üreticiler bizi ve Türkiye'yi iyi tanıyorlar. Hiçbir zorlama ile karşılaşmadık. Doğru bilgi ve karşılıklı güven buradaki en önemli kriterdir.

Baba Yapı A.Ş.'nin hedefleri nelerdir?

Artık ihracat her firma gibi bizim de bir parçamız olacaktır. Kendi markalarımızı hem yurt içinde hem yurt dışında uluslararası kalitede ürün satmaya çalışacağız, bunun için gerekli olan tüm dokümanları tedarik edeceğiz.
Kontrplak işini yan bir iş olarak gören firmalar bu işten zarar edecekler. Herkes kendi işini yapmaya devam etmeli ve onda uzmanlaşmalı. Kontraplak satmak için iyi bir finans departmanına ihtiyaç duyulmaktadır. Kurların bu kadar hareketli olması bunu zorunlu hale getiriyor. Enseyi karartmamak lazım! Türkiye'nin çalışkan insanları ve bundan saatten sonra basiretli yönetimlerle daha iyi yarınları göreceğimizi umuyorum. Çocuklarımız için bunu yapmalıyız. İşimizi iyi yapmalı rant peşinde koşmamalıyız. ı