Pekcan Havuz’un proje taahhüt firması olması özelliğiyle ağırlıklı olarak yüzme havuzu, peyzaj havuzları, süs havuzları, doğal havuzlar, sauna, buhar odası, Türk Hamamı ve SPA merkezlerinin projelendirilmesi ve kurulumunu gerçekleştirdiğini söyleyen Pekcan Grup Çevre Mühendisi Nurdan Pekcan, insan sağlığı açısından havuzların bakımında ve temizliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini paylaştı:

“Aslında iş havuzların projelendirilmesi aşamasında başlıyor. Maalesef havuzların bir kısmı standartlara uygun olarak değil, piyasa işi diyebileceğimiz kriterler ile yapılmaktadır” diyerek sektör özelinde bir özeleştiride bulunan Pekcan, “Bu durumda ilk yatırım maliyetinde tasarruf edilmiş gibi görünse de kullanım esnasında kapasite sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu da bulanık su, filtre edilememiş ve mikrobiyolojik açıdan yeterince dezenfekte edilememiş havuz suyu ve hastalık riski, fazla kimyasal madde kullanımı gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Biz PEKCAN firması olarak tasarladığımız yüzme havuzlarında Türk Standartları Enstitüsü’nün ‘11899 sayılı Yüzme Havuzu Suyunun Hazırlanması, Teknik Yapım, Kontrol, Bakım ve İşletmesi için Genel Kurallar Standardı’nda gerçekleştirilmekteyiz. Firmamız söz konusu uygulamalarda Türk Standardı, Alman DIN normu, İngiliz SPATA ve Amerikan NSPI normlarına uymaktadır. Müşterilerin, havuz suyunun pırıl pırıl olduğu havuzları tercih etmelerini tavsiye ederim. Çünkü suyu bulanık olan, dibi zor görünen ya da suyun rengi mavi değil yeşile dönük olan havuzları kullanmasınlar” dedi.

“DİBİ KİRLİ OLAN HAVUZLARI KULLANMAMALI”

Havuz temizliğine dikkat etmenin önemine değinen Pekcan, “Dip ve yüzey temizliğine de bakılmalı. Havuz dibi kirli olan havuzları kullanmamalıdırlar. Yine havuz yüzeyinde yaprak, böcek, saç kılı vb. atıklar olan havuzlara girilmemesini tavsiye ederiz. Çok pratik olarak yanlarında taşıyabilecekleri test kiti çubukları ile suyun kalitesini kolayca öğrenebilirler. Bu üç fonksiyonlu havuz test kiti çubuk testler ile suyun klor, ph ve alkalinite değerleri kolayca ölçülebilir ve güvenle havuzu kullanabilirsiniz” dedi. 

“50 CM’DEN FAZLA OLMAMALI”

Pekcan, “Otel ve tatil köylerinde çocuk havuzları çok önemli. Boğulma riskini ortadan kaldırmak için güvenlik açısından havuzun derinliği kontrol edilmeli. 50 cm’den fazla olmamalıdır. Bir diğer önemli konu ise havuzun filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisatları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Çünkü çocuklar havuzu kullandıkları esnada tuvalet ihtiyaçlarını da çoğunlukla havuzda gidermektedirler. Bu sebeple çocukların hastalık riskinin ortadan kaldırılması için bu konulara hassasiyet gösterilmeli.” dedi.