1992 yılından bu yana faaliyet gösteren UZ-AR MÜHENDİSLİK, suyun kullanılabilir ve içilebilir kalitede olmasını sağlamak üzere gereken kimyasalların ve sistemlerin yanı sıra atık su arıtma ve geri kazanımı alanında da faaliyet gösteriyor. Ürün gamında havuz suyu kimyasalları için gerek uygulama alanları gerekse içerik olarak birçok çözüm sunan marka bu ürün gamıyla özel villa havuzlarına, otel ve okul havuzlarına, sağlık merkezlerine hizmet veriyor. Teknik olarak açık ve kapalı havuzlar, göletler, yapay su şelaleleri de hizmet alanında yer alan firmanın Genel Müdürü Bülent Uzluk, hizmetlerinin arasında kimyasal tedariki, servis ve uygulama kontrolü, sertifikalı operatörlerle verdikleri bakım hizmetlerinin ve de servis sağlayıcı firmalara kimyasal üretiminin de yer aldığını aktarıyor.

Havuz projelerine hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz? 

Bugün internet üzeriden araştırma yaptığınızda birçok havuz firmasına rastlamaktayız. Havuz kimyasalları sektörün geçmişinde kontrolsüzce yapıldığı için formülasyonuna kolay ulaşılan ve ismi nedeni ile kullanıcıların ön yargısız yaklaşarak sadece fiyat değerlendirmesi yaptığı ürünler gibi değerlendirilmektedir. Halbuki bu ürünler halk sağlığı ve insan sağlığı ile yakından ilgilidir. Bu nedenle üretim yeri ve üretim şartları, yasal kontrol ve belgeler sorgulanmalıdır. UZ-AR olarak, sektörde 2008 yılından itibaren ilk üretim yeri izni ve ürün izni olan firmalardan birisiyiz. Havuz suyu hijyeni için kullanılan ve biyosidal ürünler yönetmeliği gereği ruhsatlı olan ürünlerimizle hizmet vermekteyiz. Kimyasallar kadar kimyasalların uygulaması da önemlidir. Kimyasal uygulaması için kullanıcı operatör eğitimleriyle de destek vermekteyiz.

Havuz kimyasallarının, filtrasyon sistemlerinin sağlık açısından önemi nedir? Havuz kimyasallarının tercihinde neye dikkat edilmeli?

Havuz suyu hijyeni, halk sağlığı açısından çok önemlidir. Havuzlarda kullanım yoğunluğu, büyüklüğü kullanılacak olan dezenfeksiyon sistemlerinin seçimi için yol gösterici olmaktadır. UZ-AR olarak havuz kimyasalları, ozonlama ya da tuz jeneratörleri, biyolojik uygulamalarla çeşitli alternatifler sunuyoruz. Konumuz havuz kimyasalları olduğu için bu konuda bilgi vermek isterim. Öncelikle kimyasal seçiminde kullanılan kimyasal konsantrasyonu önemlidir. Burada havuz kullananların en düşük seviyede kimyasala maruz kalması hedeflenmelidir. Biz formülasyonlarımızı hazırlarken T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası standartlar, AKA, EPA gibi karar verici kurumların yönlendirmelerine göre hazırlanmaktadır. Buna göre havuz uygulamalarımız da en optimum şartlarda yapılmaktadır. Bütün kullandığımız ürünlerimiz yasal şartlara göre analiz edilerek, ilgili merciler tarafından ruhsatlandırılmış ve belgelendirilmiştir. Gereken bildirimleri yapılmıştır. Kullanıcılara düşen aldıkları kimyasalların konsantrasyonlarını yani kullanılan aktif madde miktarını ve uygulama miktarını, sıklığını değerlendirmektir. Ayrıca sadece ürünlerin değil servis aldıkları firmaların da yeterliliğinin olması gerekir. Şöyle ki bakım hizmeti alınan firmalar ve elemanlar, yasal şartlara göre eğitimli olmalıdır. Üretim yerleri yasal şartlara uygun olarak çevre, işgüvenliği, tehlikeli kimyasallar, taşıma ve depolama yeterliliğine sahip olmalı ve yükümlülüklerine uygun olmalıdır. Merdiven altı üretim yapan firmaların ürünlerini tercih etmemelidir. Örneğin T.C. Sağlık Bakanlığı Biyosidal ürün ruhsatı olması gereken dezenfektanlar ve yosun önleyicilerin ruhsatları, ürün ve marka bazında ilgili bakanlık listelerinden kontrol edilmelidir. Yardımcı havuz kimyasalları yani pH ayarlayıcılar, çöktürücü ve parlatıcılar, filtre temizleyicilerin bildirim ve kayıtları yapılmalıdır. Bunlar yine ilgili resmi kurumlardan sorgulanmalı ve belge istenmelidir.