1992 yılında temelleri atılan UZ-AR Mühendislik’in çalışmalarını Genel Müdür Bülent’ten dinledik. 

Firmanızın sektördeki çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız, 1992 yılında su teknolojileri ve havuzlar alanında servis ve satış yapmak üzere çalışmalarına başlamıştır. Değişen talepler ve o yıllarda su teknolojilerinin yeni bir uygulama alanı olması sebebiyle kullanılacak kimyasalların, Türkiye’deki su yapısına göre formüle edilebilmesi ve kolay ulaşılabilir olması gerektiğini gözlemledik. Ayrıca sektörün teknik problemlerini karşılamak amacıyla kimyasal üretime ihtiyaç olduğunu belirledik. Sektörümüzün ihtiyacı olan kimyasallar için know how çalışmalarıyla formülasyonlarımızı oluşturarak üretime de ağırlık verdik. Sektörde uzun yıllardır var olmamızın temelinde; kalite, çevre, iş güvenliği, bilgi güvenliğini kapsayan entegre yönetim sistemiz ile uyumlu sürdürülebilirlik politikamız, koşulsuz müşteri memnuniyeti, insan ve çevre sağlığı yaklaşımımız, yasal şartlara uygunluğumuz ve dürüst ticaret anlayışımızın olduğunu düşünüyoruz. Zaman içinde kimyasallarımız, su ve atık su arıtma sistemleri, havuz proje ve taahhüt işlemleri, işletme bakımlarıyla hizmet ve ürün yelpazamiz genişlemeye devam ediyor. 

Hedef kitlenize hangi ürün ya da hizmetlerinizle çözüm sunuyorsunuz?

Konumuz su olunca sektörel ayrım ya da hedef tanımlamak zor, çünkü su hayattır. UZ-AR olarak işletmeler, AVM’ler, konut siteleri, okullar ve hastaneler olmak üzere suyun olduğu her yerde varız. Giren suyun kullanılabilir ve içilebilir kalitede olmasını sağlamak üzere gereken kimyasallar ve sistemler ürün ağımızda bulunmaktadır. Aynı zamanda atık su arıtma ve geri kazanımı faaliyetlerimiz de sürdürülmektedir. Havuz sektörüne gelince halk sağlığında önemli bir rolü olan havuz suyu kimyasalları için, gerek uygulama alanları gerekse içerik olarak birçok çözümümüz bulunmaktadır. Özel villa havuzları, otel ve okul havuzları, sağlık merkezleri hizmet verdiğimiz alanlardır. Teknik olarak açık ve kapalı havuzlar, göletler, yapay su şelaleleri de hizmet alanımızdadır. Hizmetlerimiz kimyasal tedariki, servis ve uygulama kontrolü, sertifikalı operatörlerle verdiğimiz bakım hizmetleri de çalışmalarımız arasındadır. Ayrıca servis sağlayıcı firmalara kimyasal üretimi de yapmaktayız.

Havuz projelerine hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz? Bu ürünlerinizin özelliği ve sağladığı fayda nedir?

Sektörde faaliyet gösteren çok fazla havuz firması bulunuyor. Havuz kimyasalları sektörün geçmişinde kontrolsüzce yapıldığı için formülasyonuna kolay ulaşılan ve ismi nedeni ile kullanıcıların ön yargısız yaklaşarak sadece fiyat değerlendirmesi yaptığı ürünler gibi değerlendirilmektedir. Halbuki bu ürünler halk sağlığı ve insan sağlığı ile yakından ilgilidir. Bu nedenle üretim yeri ve üretim şartları, yasal kontrol ve belgeler sorgulanmalıdır. UZ-AR olarak, sektörde 2008 yılından itibaren ilk üretim yeri izni ve ürün izni olan firmalardan birisiyiz. Havuz suyu hijyeni için kullanılan ve biyosidal ürünler yönetmeliği gereği ruhsatlı olan ürünlerimizle hizmet vermekteyiz. Kimyasallar kadar kimyasalların uygulaması da önemlidir. Kimyasal uygulaması için kullanıcı operatör eğitimleriyle de destek vermekteyiz.

Havuz kimyasallarının, filtrasyon sistemlerinin sağlık açısından önemi nedir? Havuz kimyasallarının tercihinde neye dikkat edilmeli?

Havuz suyu hijyeni, halk sağlığı açısından çok önemlidir. Havuzlarda kullanım yoğunluğu, büyüklüğü kullanılacak olan dezenfeksiyon sistemlerinin seçimi için yol gösterici olmaktadır. UZ-AR olarak havuz kimyasalları, ozonlama ya da tuz jeneratörleri, biyolojik uygulamalarla çeşitli alternatifler sunuyoruz. Konumuz havuz kimyasalları olduğu için bu konuda bilgi vermek isterim. Öncelikle kimyasal seçiminde kullanılan kimyasal konsantrasyonu önemlidir. Burada havuz kullananların en düşük seviyede kimyasala maruz kalması hedeflenmelidir. Biz formülasyonlarımızı hazırlarken T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası standartlar, AKA, EPA gibi karar verici kurumların yönlendirmelerine göre hazırlanmaktadır. Bu doğrultuda havuz uygulamalarımız da en optimum şartlarda yapılıyor. Bütün kullandığımız ürünlerimiz yasal şartlara göre analiz edilerek, ilgili merciler tarafından ruhsatlandırılmış ve belgelendirilmiştir. Gereken bildirimleri yapılmıştır. Kullanıcılara düşen aldıkları kimyasalların konsantrasyonlarını yani kullanılan aktif madde miktarını ve uygulama miktarını, sıklığını değerlendirmektir. Ayrıca sadece ürünlerin değil servis aldıkları firmaların da yeterliliğinin olması gerekir. Şöyle ki bakım hizmeti alınan firmalar ve elemanlar, yasal şartlara göre eğitimli olmalıdır. Üretim yerleri yasal şartlara uygun olarak çevre, işgüvenliği, tehlikeli kimyasallar, taşıma ve depolama yeterliliğine sahip olmalı ve yükümlülüklerine uygun olmalıdır. Merdiven altı üretim yapan firmaların ürünlerini tercih etmemelidir. Örneğin T.C. Sağlık Bakanlığı Biyosidal ürün ruhsatı olması gereken dezenfektanlar ve yosun önleyicilerin ruhsatları, ürün ve marka bazında ilgili bakanlık listelerinden kontrol edilmelidir. Yardımcı havuz kimyasalları yani pH ayarlayıcılar, çöktürücü ve parlatıcılar, filtre temizleyicilerin bildirim ve kayıtları yapılmalıdır. Bunlar yine ilgili resmi kurumlardan sorgulanmalı ve belge istenmelidir.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Özellikle İstanbul’da ve Türkiye‘de birçok AVM, okul ve konut projesinde ürünlerimiz kullanılmaktadır. Birçok proje ve tahhüt çalışmalarında yer aldık. Mevcut birçok işletmede iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdik. Yurt dışında da birçok projede yer aldık ve çalışmalarımız devam ediyor. Ürün yelpazemiz su arıtma, atık su arıtma sistemleri ve kimyasalları, endüstriyel temizlik ürünleri olarak geniş bir alanı kapsamaktadır. Havuz bulunan işletmelerde havuz kimyasalları dışında ısıtma sğutma suyu sistmeleri, kapalı sistem bakımları, rogar açıcılar, buz çözücüler gibi birçok alanda destek vermekteyiz.

2019 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, planlarınız neler? Yeni ürünleriniz ya da yatırımlarınız olacak mı?

UZ-AR olarak havuz ile ilgili olarak proje ve taahhüt hizmetlerimiz de bulunmaktadır. Havuz dezenfeksiyonu ve yardımcı havuz kimyasalları konusunda insan ve çevre sağlığı açısından dünyadaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu nedenle kimyasal maruziyetin en optimum olduğu yeni ürünlerimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kullanıcıların kolaylıkla ulaşabileceği ve teknik destek alabildikleri e-ticaret uygulamamızı başlattık. Öte yandan kullanıcılar için alternatif konsantrasyonlarda farklı markalarımızla ekonomik çözümler sunuyoruz. Bizi web sayfamızdan ve sosyal medya resmi hesaplarımızdan izlemenizi öneririz. Web sayfamız sadece UZ-AR için değil, 30 yıla yaklaşan sektörel tecrübemizi paylaştığımız birçok konuda bir bilginin olduğu bir haberleşme ortamı olacaktır.