Prensiplerinde önceliğin her zaman doğru mühendislik çözümü, kalite ve müşteri memnuniyeti olduğunu söyleyen Havak Ürün Satış Müdürü Hüseyin Şahinoğlu, “Gelişmiş mühendis kadromuzla gelen taleplere en doğru biçimde çözümler üretmeye devam ediyoruz” dedi. Şahinoğlu, dosya sorularımızı yanıtladı. 

Havak’ın yapınmasını ve müşterilerinizin sizi tercih etme sebeplerini paylaşır mısınız? 

Havak Endüstri Tesisleri 1988 yılında İstanbul’da kuruldu. Kurulduğundan bugüne kadar, iklimlendirme sektörünün ihtiyacı olan bazı özel ürünlerin temini konusunda aralıksız çalışmaktadır. Bu ürünler, çoğunlukla endüstriyel havalandırma klima tesisatlarında kullanılmakla birlikte, hava perdesi gibi bazı ürünlerimizle her yerde karşılaşmanız mümkündür. 33 yıldır değişmeyen çalışma prensiplerimizde önceliğimiz her zaman doğru mühendislik çözümü, kalite ve müşteri memnuniyeti olmuştur. Gelişmiş mühendis kadromuzla gelen taleplere en doğru biçimde çözümler üretmeye devam ediyoruz. İş ortaklarımızın bizleri tercih etmelerinin en önemli unsurlarının bunlar olduğuna inanıyoruz. Daha sonra yüksek kaliteli ürünler ve rekabetçi fiyat politikası geliyor. Firma olarak ISO 9001/2015 Kalite Belgesine sahibiz. Ürünlerimiz CE’li olup, bazı ürünlerimiz TSE belgelidir.

2022 yılında sektöre sunacağınız yeni ürünler neler olacak? 

Ürün gamımız oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Nemlendiriciler, nem alıcılar, hava perdeleri, kumaş kanallar, merkezi ve mobil olmak üzere, duman emiş sistemleri, toz toplama sistemleri, yağ buharı emiş sistemleri, akrobat kollar, yüksek basınçlı toz toplama sistemleri, rüzgar/güneş enerjili çatı aspiratörleri, gün ışığı aydınlatma sistemleri, elektrikli panel radyatörler, hava temizleme cihazları ve bu başlıkların alt modelleri ürün çeşitlerimiz arasındadır. Toz toplama sistemlerinde patlamaya karşı korumalı ATEX sertifikalı ürünlerimizle de hizmet vermekteyiz.

Ar-Ge bölümümüz, kendi üretimimiz olan hava perdeleri, evaporatif nemlendiriciler ve hava temizleme cihazları konusunda sürekli ürün geliştirme ve yeni ürünler konusunda çalışmaktadır. Soğuk odalar için ısıtıcılı hava perdeleri ve Covid sürecinde geliştirdiğimiz mahal tipi hava temizleme cihazları ile diş hekimleri için aerosol emme cihazları, en son geliştirdiğimiz inovatif ürünlerdir. İhracat bölümümüz, ürünlerimizin yurt dışı pazarlarda da kullanımının artması konusunda çalışmaktadır.

Odaklandığınız sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ürünlerimiz her türlü endüstriyel tesislerde kullanıldığı gibi, hastane, otel, iş merkezleri gibi yapıların konfor klimasında da kullanılmaktadır. Mekanik tesisat müteahhitleri, yıllardır ürünlerimizi binlerce projede kullanmıştır. Bunlardan bazılarını söylemek gerekirse, Ereğli Demir Çelik, BSH, Mercedes, MAN, Hyundai, TAI, TEI, Arçelik, Akbank, Netlog, Abdi İbrahim İlaç, Deva, Neutec, Algida, Çamlıca Camii, İstinye Park, Acıbadem Hastaneleri gibi binlerce referansımız mevcuttur.

Firmamız, geçmişte pek çok ürünü Türkiye pazarına tanıtmış ve pek çok üründe uzun süreler pazar lideri olmuştur. Ancak her konuda olduğu gibi, iklimlendirme ürünlerinde de Uzak Doğu ürünleri pazara girince, fiyat rekabeti yüzünden Pazar liderliğini kaybetmiş bulunuyoruz. Ancak kaliteli ürün arayan müşterilerimiz için Havak her zaman tercih edilmektedir.

Sektörün değerlendirmesini yapar mısınız? 

Türkiye’de iklimlendirme, mesleki örgütlenme olarak çok gelişmiş bir sektördür. Havak olarak bunlardan İSİB, İSKİD, ISKAV gibi kuruluşlara üyeyiz ve bu kuruluşların faaliyetlerine destek veriyoruz. İklimlendirme sektörünün bu örgütlü yapısı sayesinde, sektörümüz güçlenmekte, bilgi düzeyi artmakta, kalitenin yükselmesini sağlanmakta ve sektörümüzün dış pazarlarda tanınmasını sağlanmaktadır. Türkiye iklimlendirme sektörü, geçen yıl Covid sürecinde bile büyümesini sürdürmüş, geçtiğimiz aylarda ihracat rekoru kırmıştır. Sektörümüz, diğer sektörlerin hepsine hitap eden bir sektör olduğu için büyümesine devam edecek ve kalitesi her gün yükselen yerli ürünlerimizle, dünyada önemli bir üretim üssü olarak ihracatımız daha da gelişecektir.