Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından hazırlanan rapora göre, 2020 yılında tüm zamanların konut satış rekoru kırıldı, GYO ve GY pazar büyüklükleri arttı, ofis pazarında ise Covid-19'un etkisiyle değişim yaşandı.

SEKTÖR RAPORUNU YAYIMLADI

GYODER, sektörün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği "GYODER Gösterge" Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-4. Çeyrek Raporu’nu Yapı Kredi Bankası'nın sponsorluğunda yayımladı ve kamuoyu ile paylaştı.

Temel ekonomik verilerin yanında ‘Konut’, ‘Krediler’, ‘GYO-Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’, ‘GYF-Gayrimenkul Yatırım Fonu’, ‘Ofis’, ‘AVM’, ‘Lojistik’ ve ‘Turizm’ gibi sektörün tüm alt segmentlerini kapsayan raporun; gayrimenkul yatırım ortaklıklarının finansal değerlendirmeleri ile ilgili verileri, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) katkılarıyla zenginleştirildi.

GYO’ların BIST GYO Endeks Performansı, halka açıklık oranları, piyasa ve portföy değerleri, yatırımcı sayıları, özkaynak, sermaye gelişimleri, aktif karlılıkları gibi birçok verinin eklendiği rapora, 2020 yılı ikinci çeyrek itibarıyla GYF ile ilgili güncel veriler de dahil edildi.

TALEPLE BİRLİKTE DÖRDÜNCÜ ÇEYREK SATIŞLARI ETKİLENDİ

Geleceğe ilişkin öngörülerin de yer aldığı rapor doğrultusunda, 2020 yılı dördüncü çeyrek konut satışları, verilerin açıklanmasından beri çeyreklik bazda en yüksek seviyeye ulaşan üçüncü çeyrek konut satışlarından da etkilendi.

Dördüncü çeyrek konut satışları, talebin üçüncü çeyreğe çekilmesinin de etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 37 oranında bir azalma göstererek 338 bin 38 adet olarak kaydedildi.

Bununla birlikte, yıl genelinde toplam konut satış sayısı 1 milyon 499 bin 316’a ulaştı ve veri setindeki yıllık bazda en yüksek konut satışı gerçekleşti.

İlk satışlarda ise 469 bin 740 adet ile veri setindeki yıllık bazda en düşük ilk satış sayısı gözlemlendi. 

KONUT KREDİSİ HACMİ 278 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Eylül 2020'de başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki artış trendi, Aralık 2020'nin sonuna kadar devam etti.

Yüzde 1,08 seviyesinde gerçekleşen konut kredisi hacmi aralık ayı sonunda 278,3 milyar TL seviyesine ulaştı.

Kamu mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2019 Aralık ayında yüzde 56,5 seviyesindeyken, Aralık 2020'de yüzde 63’e yükseldi. Aynı dönemde yerli özel bankaların payı yüzde 21,58’den yüzde 16,70’e, yabancı mevduat bankalarının payı ise yüzde 15,24’ten yüzde 11,21’e düştü. 

GYO VE GYF'LERDE GÜNCEL DURUM

BIST 100 Endeksi 2020'de yüzde 29’luk artışla 1.144 puandan 1.476 puana yükselirken, GYO Endeksi de 2019'un aralık sonuna göre yüzde 60 getiri elde ederek 405 puandan 647 puana yükseldi ve seneyi rekor bir büyümeyle kapattı.

Son iki yıllık getirilere bakıldığında ise GYO endeksinde yüzde 106’lık bir büyüme gerçekleşti, GYO’ların piyasa değeri 58 milyar TL’ye ulaştı. 

Türkiye’de alternatif yatırım fonu pazar büyüklüğü 31 Aralık 2020 sonu itibarıyla 11,7 milyar TL seviyesine ulaştı.

İhraç dönemi devam eden ve ilk defa yatırım almış fonlar dahil olmak üzere toplam 47 gayrimenkul yatırım fonu yatırım aldı. Gayrimenkul Yatırım Fonu büyüklüğü bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 20 artış göstererek, 8,5 milyar TL seviyesine ulaştı.

PAZAR PANDEMİNİN ETKİSİYLE DEĞİŞİYOR

Küresel salgın nedeniyle iş dünyası değiştikçe ofis pazarının geleceği de buna paralel olarak değişiyor.

Söz konusu değişiminin yanı sıra, 2021 ekonomisinde beklenen kısmi toparlanma doğrultusunda ofis pazarının, çalışma alanlarının yükselen yönlerine paralel olarak toparlanmaya başlayacağı öngörülüyor.

İstanbul ofis pazarında 2020'ni sonunda genel arz 6,46 milyon metrekare olarak aynı seviyede kaldı.