İnşaat girdilerinde yaşanan anormal maliyet artışları nedeniyle konut fiyatlarının da artmaya devam ettiğine dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, ev sahibi olmak isteyenler için bu hayallerini gerçekleştirmenin her geçen gün daha da zorlaştığını söyledi. Yüksek maliyetler nedeniyle müteahhitlerin yeni proje açmaktan kaçındıklarını belirten Çulhalık, inşaata başlamak isteseler de fiyatların gittikçe yükselmesi nedeniyle satamayacakları düşüncesiyle çekimser kaldıklarını ifade etti. Fiyatlardaki yükselişin bu şartlarda bir süre daha devam edeceğini belirten Çulhalık, elinde parası olanın bulduğu evi almasını tavsiye etti.

ADERAN GLOBAL'DEN YENİ PROJE: "ARASTA" ADERAN GLOBAL'DEN YENİ PROJE: "ARASTA"

HER YENİ PROJENİN FİYATI, BİR ÖNCEKİNE GÖRE YÜKSEK

Zamlar ve mevcut durum ile ilgili konuşan İhsan Çulhalık, konut arzının yüksek maliyetler yüzünden yetersiz kaldığının altını çizdi. Çulhalık, "Bir yılda sadece çimentoya yüzde 500, alüminyuma yaklaşık yüzde 400, bakır fiyatlarına ise yüzde 340 zam geldi. İnşaat girdi maliyetleri sürekli artıyor. En önemli girdi kalemi olan demirin tonu 16 bin 500 TL’ye dayandı. Enerji maliyetlerini söylemiyorum bile... Fiyat artışlarını bizler bile takip edemez hale geldik. Bu da demek oluyor ki; konut arzı bir süre daha yetersiz seyredecek ve üretim olmayacak. Dolayısıyla ev fiyatlarındaki yükseliş de sürecek. Şu anda imkanı olan, elinde parası olan bulduğu evi alsın. Mümkün olduğunca da varsa elindeki mülkünü elden çıkarmasın. Her yeni projenin fiyatı, bir önceki projeye göre daha yüksek oluyor. O nedenle mülk almak için her gün doğru zamandır. Tüm dünyada en güvenli yatırım aracının her zaman için gayrimenkul olduğu asla unutulmamalı. Gayrimenkule yapılan yatırım, hiçbir zaman kaybettirmez” diye konuştu.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ İHTİYAÇ HALİNE GELDİ

Yüksek faizli konut kredisi kullanarak ev sahibi olmanın neredeyse imkansız hale geldiğini hatırlatan İhsan Çulhalık, açıklanan düşük faizli kredi uygulamasının çok yerinde olduğunu söyledi. Elinde nakit parası olmayan ve barınma amaçlı konut almak isteyenlerin tek çaresinin düşük faizli konut kredisi olduğunu dile getiren Çulhalık, “Konut kredi rakamlarında faiz oranlarının yüzde 1 ve altına çekilmesi bir ihtiyaç haline gelmişti. Bu piyasayı rahatlatacaktır” dedi.