Bina geometrisinin simetrik olmaması özellikle balkon hizalarının değişkenlikleri sebebiyle rüzgar koruma panelleri çözümlerinde PERI firmasının yılların verdiği bilgi ve birikim neticesinde projelerine hızlı ve ekonomik çözümler sunduğunu belirten Kaba İşler Şefi Öğünç Burdur,  “Hem iş güvenliği hem de imalat süreçlerinin zorlu hava şartlarında devam edebilmesi açısından yüksek katlı yapıların inşaat süreçlerinde olmazsa olmazlarından olan rüzgar koruma paneli çözümlerinde destek sunan PERI’ye teşekkürler.” dedi.

PROJE BiLGiLERİ

Folkart Incity İzmir Bornova’da inşa ediliyor. Yaklaşık 16 bin metrekare alan üzerine kurulu olacak projede 700 konut ve 39 ticari alan yer alıyor. Projede yer alan sekiz bloktan A ve D bloklardaki iki kule ayrı ayrı iki bodrum, zemin, 28 kattan oluşmaktadır. Kulelerin döşeme taban alanları 950- 1000 metrekare arasında değişkenlik göstermektedir. Ortalama yedi günde bir kat döngüsü gerçekleşmektedir. Tüm inşaat faaliyetleri yapım süresi iki yıl olarak planlanmaktadır. 

PROJEDE KULLANILAN PERI KALIP SiSTEMLERİ

7RCS-P (Raylı Tırmanır Sistem) güvenli rüzgâr panelleri. 

PERI KALIP SİSTEMLERİNİN MÜŞTERİYE SUNDUĞU AVANTAJLAR 

RCS-P ürününün kolay montaj ve demontaj süreleri, operasyonel yönden yükseltme süreçlerinin hızlı ve gü¬venilir şekilde kolayca yapılabilmesi, hidrolik tırmanır sistemden dolayı kule vinçler kullanılmadan sürecin yürü¬tülmesi ve kule vincin diğer iş kalemlerindeki süreçlerinin etkilenmemesi ve işçilik miktarlarının optimum koşullarda tutularak maliyetlerin aşılmaması gibi konularda avantajlar sağlamaktadır. Bilindiği gibi bu tip yüksek yapılarda imalatın yapılışı sırasında en önemli unsurlardan biri de rüzgardır. Rüzgar binalar arasında hafif olarak eserken dahi kule inşaatlarında yükseklik arttıkça daha sert esmeye başlar ve işçinin güvenli çalışma konforunu azaltır ve doğal olarak çalışma verimini düşürür. Fırtınalı havalarda ise çalışılan katlardaki tüm malzeme rüzgar kuvvetinin etkisiyle caddeye ve otoyola saçılabilir, can ve mal kaybına sebebiyet verebilir. Bunun yanında el aletlerinin veya inşaat malzemelerinin dikkatsizlik veya dikkat dağılması gibi sebeplerle aşağıya düşmesi çok vahim sonuçlar doğurabilir. PERI’nin RCS-P sistemi tüm bu tehlikeleri bertaraf ederek işçinin güvenli bir ortamda çalışmasına olanak vermektedir. Bunu temin etmek için proje özellikleri de dikkate alınarak aşağıdaki çizimlerde gösterilen tiplerden versiyon bir tercih edilmiştir. Binanın çalışılan üçüncü katını kapatan ve dördüncü katında da 2,00 metre yüksekliğini tamamen kapatan bu sistem sayesinde hem rüzgar etkisinden korunulur hem de işçinin çalışma performansı aynı zemin katta olduğu kadar yüksek olur; çünkü hangi katta çalıştığı artık önemini yitirmiştir. Ayrıca bir adet malzeme çıkarma platformu verilmiştir. Malzeme çıkartma platformları sayesinde döşeme kalıbı malzemelerinin vinçle üst katlara güvenli bir şekilde taşınabilmeleri sağlanmıştır.
 
Fırtına durumunda ise herhangi bir malzemenin binadan dışarı savrulmasına imkân yoktur çünkü sistemin statik hesabı çok kuvvetli rüzgar yüklerine göre yapılmakta ve bu yükleri koruma panelleri karşılamaktadır. Örneğin Folkart Incity projesinde alınan rüzgar yükü 156 km/h tir. Bu da 1,1 KN/m²’lik yüke eş değerdir.

Tüm paneller vinçten bağımsız bir şekilde hidrolik olarak tırmandırılmaktadır. Kullanılan hidrolik pompaları 50 kN kapasiteye sahip olup, 15 -20 dakikada bir kat üste alınabilmektedir.

Hidrolik tırmanma işlemi sırasında RCS tırmanma ekipmanı, tırmanma ayaklığında kayıcı mafsal ile beraber çalışmakta ve bu şekilde kaldırılacak parçaya beş tonluk kaldırma kuvveti uygulayarak parçanın 50 cm’lik artışlarla tırmanmasını sağlamaktadır. 

Panelden bağımsız olarak kullanılan hidrolik pistonlar ve pompalar kat döşemesi üzerinde kolaylıkla hareket ettirilebilmektedir. Pistonların yer değiştirilerek kullanılması sistemde ekonomi sağlamaktadır. 

Folkart Incity projesinde A blok ve D Blok kulelerine toplamda 40 adet RCS-P panel ve 4 adet Outrigger (Çıkartma platformu) verilmiştir.

Proje genelinde RCS’nin döşemeye bağlantısı Slab Shoe RCS ile yapılmıştır. Ancak projenin belli katlarında kısmi olarak düşük döşemeli bölümleri mevcuttur. Buralar için aşağıdaki çizimlerde de görülebileceği gibi özel çözüm üretilmiştir. Böylece projedeki tüm detaylar gerçekleştirilebilmiştir. 


Ankrajların yapıda doğru yere bırakılması sistemin düzgün ve sorunsuz tırmanması için son derece önemlidir. Bu nedenle RCS sistem dahilinde bulunan ankraj kolu, oluşabilecek montaj hatalarını tümü ile bertaraf etmektedir.