2001 yılından bu yana, yaşamlarımızı daha konforlu kılmaya yardımcı olan yenilikçi yapı kimyasalları üreten FİXA Yapı Kimyasalları, İstanbul, Adana ve Ankara'da, tamamı bilgisayar otomasyonlu modern üretim tesislerinde su yalıtım sistemleri, sızdırmazlık ürünleri, onarım ve güçlendirme ürünleri, zemin sistemleri, beton ve harç katkıları, kalıp ayırıcılar ve kür malzemeleri, çimento esaslı sıvalar ve örgü harçları, seramik yapıştırıcıları, seramik derz dolguları ve teknik yapıştırıcılar olmak üzere toplam 11 ürün grubunda Türk ve bölge inşaat sektörüne yüksek kaliteli ürünler sunuyor. Küresel ölçekte yaşanan ekonomik, politik krizlere ve son olarak pandemiye rağmen her yıl istikrarlı bir büyüme gösterdiklerini belirten FİXA Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Ali Murat Ekin, sorularımızı yanıtladı.

"ÖZELLİKLE ADANA'DA YAPI KİMYASALLARI FABRİKASI KURMAMIZ ÇOK BİR YATIRIMDI"

Kuruluşunuzdan günümüze firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yapı kimyasalları alanında geniş bir ürün yelpazesine sahip firmamız üretime ilk olarak İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nde başladı. Avcılar Firuzköy’deki fabrikaya 2004 yılında taşındık ve burada ilk olarak otomasyonu yüksek ikinci bir üretim hattı kurarak kapasitemizi 3 katına çıkardık. Bu bizim için ilk önemli kilometre taşlarından birisidir. Bu yatırım sonrasında hızlı bir büyüme dönemine girdik. Birkaç yıl sonra Rusya’da bir ticaret şirketi kurarak ürünlerimizin satış ve dağıtımını yaptık. Yatırımlarımızı yurt içinde artırarak Adana ve Ankara’da birer yapı kimyasalları fabrikası kurduk. Özellikle Adana, İstanbul merkezli bir firma için uzak bir nokta olmasına rağmen çok doğru bir yatırımdı; çünkü bu bölgedeki müşterilerimize daha uygun nakliye bedelleriyle daha iyi hizmet vermeye başladık. Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikamızı kurduğumuzda bölgede profesyonelce üretim yapan ilk yapı kimyasalları tesisi olduk. Ankara tesisimizi de İç Anadolu’ya hizmet vermek amacıyla Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduk. 
Bir diğer önemli kilometre taşımız da IGLOTEK Isı Yalıtım Sistemleri tesisimiz oldu. EPS için bir yatırım yaparak ısı yalıtım sistemlerinin baştan sona üretimini yapan bir marka olduk. Son olarak da ham madde kalitesini daha iyi kontrol edebilmek için İstanbul tesisimizde agrega kırma, kurutma ve eleme tesisimizi 2019 yılında devreye aldık. 
2020 yılı itibariyle ihracatımız büyüdü. İran, Irak, KKTC, Afrika, Filistin, Güney Amerika, Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerine ciddi miktarda ihracatımız var.

"EPS TESİSİMİZDE GÜNLÜK 1400-1500 METREKÜP ÜRETİM YAPIYORUZ"

Hangi sektörlere ürün ve çözüm sunuyorsunuz?
Mimarlık ve inşaat sektöründeki yeni gelişmeler yeni ihtiyaçları da beraberinde getiriyor, buna bağlı olarak tercih edilen yapı kimyasalları ürünleri de değişim gösteriyor. Örneğin su yalıtımı sektörü, inşaat sektörünün birçok alt sektöründen biri. Dolayısıyla inşaat teknolojisinde meydana gelen değişimlerden doğrudan etkileniyor. Biz de, Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımlarımızla bu değişime ayak uyduruyoruz.
Büyük bir çoğunluğu alt yapı ve üst yapı grubundaki projelerde kullanılmak üzere inşaat sektöründe, kısmen de otomotiv sektöründe, yapı kimyasalları alanında çok geniş bir ürün yelpazemiz var. Su yalıtım sistemleri, sızdırmazlık ürünleri, onarım ve güçlendirme ürünleri, zemin sistemleri, beton ve harç katkıları, kalıp ayırıcılar ve kür malzemeleri, çimento esaslı sıvalar ve örgü harçları, seramik yapıştırıcıları, seramik derz dolguları ve teknik yapıştırıcılar olmak üzere toplam 11 ürün grubunda üretim yapıyoruz. Toz grubunda üretimimiz 100 bin tonun üzerinde, buna ek olarak 5 bin ton sıvı, 5 bin ton da silikon-mastik üretimimiz var. EPS tesisimizde ise günlük 1400-1500 metreküp üretim yapıyoruz. Bu, Türkiye ölçeğinde çok önemli bir büyüklük. Global markalarla aynı kalitede, hatta kimi zaman daha kaliteli üretim yapan ancak daha uygun fiyata sunabilen bir marka olabildik. Satış hacmimizi yüksek tuttuk. Birçok firmaya göre avantajımız da Türkiye’nin hemen her yerine bir ya da iki gün içerisinde ürünlerimizi ulaştırabilmemiz oluyor. Son birkaç yılda inşaat sektörünü etkisi altına alan daralmanın ardından başlayan pandemi süreci tabi ki sektörde bazı değişikliklere neden oldu. Bu süreçte talepler de, bizim yarattığımız çözümler de çeşitlendi.

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

"YAPI KİMYASLLARI BİNALARI KORIYARAK UZUN ÖMÜRLÜ OLMASINI SAĞLAR"

Ürünleriniz, kullanıldığı alanlara ne gibi avantajlar sağlıyor?
Bir yapıda konforu sağlayan en önemli unsur yapı kimyasallarıdır. Pandemi süreci ile birlikte değişen tüketici talepleri konut ve ofislerde dönüşümü de beraberinde getirdi, insanlar evlerde kalınca, evlerde konforun önemi daha iyi anlaşıldı. O nedenle satın alma kararı veren yükleniciler de maliyet kadar kullanılan kimyasallarda kalitenin önemini fark etti. Yapı kimyasalları aynı zamanda binaları koruyarak uzun ömürlü olmasını da sağlar.

"AQUAFIX ÜRÜN GRUBUMUZA TAMİR HARCIMIZ AQUAFIX EXPAN İLE ÇEŞİTLENDİRDİK"

Ürün gamınıza en son katılan ürün nedir? Özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Enerji ve ham madde maliyetlerinde yaşanan artışın, tedarik zincirinde ve lojistikte yaşanan sorunların bütün dünyayı etkisi altına aldığı 2019-2021 yıllarını operasyonel verimlilik stratejilerimize bağlı olarak üreterek ve gelişerek geçirdik. Birkaç ürün grubumuza yeni malzemeler kattık veya mevcut malzemeleri geliştirdik ve pazar ihtiyaçlarına göre kullanıcılara sunduk.
Kapiler su yalıtımı ürün grubumuzda çoğunlukla temel altı ve perde duvarlarda kullanılacak AQUAFIX ürün grubumuzu çeşitlendirdik. Kapiler sistem içerisinde kristalize özellikte tamir harcımız AQUAFIX EXPAN malzememizi bu grubumuza dahil ettik, yine kristalize özellikte beton katkı malzemelerimiz ile yapısal yalıtım grubunda malzeme çeşitliliğimizi artırdık.
Geniş malzeme aralığına sahip su yalıtımı ürün grubumuza bitüm poliüretan esaslı tek ve çift bileşenli su yalıtım malzemesi BİTÜMFİX PU 1K ve BİTÜMFİX PU 2K’yı dahil ettik. Yine geniş kullanıcı ve bayi ağımızdan gelen talepler doğrultusunda Poliürea esaslı su yalıtım malzemeleri POLAN 700, POLAN 710 ve POLAN 750’yi de ürün gamımıza kattık.
Güçlü bir yapıştırıcı olan Polymera MS 960 ürünümüzü de bu dönemde pazara sunduk. MS polimer esaslı, solvent ve izosiyanat içermeyen çok güçlü yapıştırıcı olan bu ürünümüz ile inşaat sektörü yanı sıra otomotiv sektöründe de yer almayı hedefliyoruz.
Onarım ve Güçlendirme ürün grubumuzda yer alan tamir harçlarımız pazardan gelen talep doğrultusunda, basınç dayanımlarına göre farklı sınıflarda üreterek (R2,R3,R4) ürün çeşitliliğimizi artırdık. Zemin kaplamaları ürün grubumuza, poliüretan esaslı kaplamaları dahil ettik, böylece değişen ve gelişen mimari detaylara her aşamada malzeme sağladık.

"BİRÇOK PROJEDE FİXA ÜRÜNLERİ KULLANILDI"

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?
Malzemelerimizin kullanıldığı küçük, orta ve büyük çaplı her proje bizim için kıymetli. Bir projenin kaba, ince işler seviyesindeki her aşamasında kullanılabilecek ürün gamına sahip olmamız projelerimizi de çeşitlendirdi. İstanbul Havalimanı Raylı Sistem Hattı, Galataport İstanbul, Varyap Meridien, Viaport Asia, Emaar Square Kuzey Kule Projesi, Adana Adliye Binası, Deniz İstanbul, Zekariyaköy Köy Evleri, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Referans Ankara Konutları, DSİ Genel Müdürlüğü Merkez Binası, Kara Harp Okulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gölbaşı Yerleşkesi, Auto Zen Ankara, Turkcell Ankara Data Binası, Beştepe Külliyesi, Eti Bakır Madeni, Gaziantep Şehir Hastanesi, Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi, Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü, Liv Hospital İstanbul, Liv Hospital Gaziantep, İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampüsü, Etlik Şehir Hastanesi, Double Tree By Hilton Otel Adana, Four Point Sheraton İstanbul gibi birçok projede FİXA ürünleri kullanıldı.

"YAPI KİMYASALLARI SEKTÖRÜNDE YÜKSEK BİR REKABET YAŞANIYOR"

İnşaat sektörü ve son kullanıcı olan tüketici yapı kimyasalları konusunda sizce yeterince bilinçli mi?
Yapı kimyasalları sektöründe son yıllarda hem ürün hem üretici bazında gelişmeler oldu. Sektörde orta-büyük ölçekli önemli Türk üretici firmalar yanında çok sayıda uluslararası yabancı firma Türkiye’de orta-büyük ölçekli yatırımlarıyla üretim yapmaktadır. Yüksek bir rekabetin yaşandığı sektörde yeni yatırımlar, yenileme ve güçlendirme faaliyetleri ve kentsel dönüşüm talep artışını destekleyecektir.
Yapı kimyasalları, inşaat malzemelerinin kalitesini iyileştirmek ve projenin sürdürülebilirliğini artırmak için çok sayıda projede uygulama alanı bulmuştur. Gelişen inşaat faaliyetlerinin yanı sıra, kentleşmedeki önemli artış, yapı kimyasallarına olan talebi ve bilinci artırmaktadır.

"İHRACATA DA AĞIRLIK VERİYORUZ"

Bu yıla yönelik hedeflerinizi ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?
İnşaat sektöründe önemli bir yeri olan yapı kimyasallarının seçimi ve kullanıcının doğru yönlendirilmesi, yapıların ihtiyacı olabilecek emelden çatıya malzemelerin tedarik kolaylığı, ürünlerimizdeki teknik performans, uygun maliyet, hızlı teslimat ve projelere sağladığımız teknik destek bizim için çok önemli faktörler ve her planımızın ortak paydası.
Hem projelerde hem de perakende sektörde aranan bir marka olmak için çok çalışıyoruz. Proje yüklenicileri kaliteden memnun kaldıkça, fiyat avantajını da dikkate alarak FİXA’yı projelerinde tercih ediyorlar. FİXA’nın marka bilinirliği giderek yükselmesi bizim için mutluluk verici.
Yurt içi proje ve perakende çalışmalarımız yanında ihracata ayrıca ağırlık veriyoruz. Dünyanın farklı bölgelerine ihracatımız artıkça farklı bölgelerde üretim tesisleri açmak gündemimize giriyor. Asya Pasifik, Afrika ve Güney Amerika önümüzdeki 40-50 yıl boyunca çok hızlı büyüyecek pazarlar. Bizim bu pazarlarda Türk markası olarak büyük şansımız olduğunu düşünüyorum.