FİXA Yapı Kimyasalları bu yıl 20. yılını kutluyor. Bugün geldiğiniz noktayı, 20. yıl dolayısıyla gündeminizde yer alan başlıkları öğrenebilir miyiz?

Çok iddialı gelebilir bu sözüm ancak bugünkü gündemimizi, daha kurulduğumuz gün belirlemiştik diyebilirim. FİXA’nın ilk 10 yılını yatırım, ikinci 10 yılını büyüme dönemi olarak özetleyebiliriz. 2001 yılında üretime geçtiğimizde İstanbul’da tek bir üretim tesisimiz vardı ancak Ar-Ge ve ürün geliştirme ilk günden beri önceliğimiz oldu. Ürün geliştirme sürecinde çok tecrübeli mühendislerle çalıştık. Bu sayede piyasaya her zaman hatasız ve uygun fiyatlı ürünler sunabildik, ihtiyaç anında hızlı ve esnek olabildik, bize gelen özel talepleri bile hiçbir zaman karşılıksız bırakmadık. Kullanıcı memnuniyeti artıkça markamızın bilinirliği ve ürünlerimize olan talep arttı. Zaman içerisinde önce bu tesisimizi büyüttük, kapasiteyi artırdık, fabrikayı modernleştirdik. Hem Türkiye’nin her yanından gelen talepleri karşılayabilmek hem de yurt dışı pazarlara açılabilmek için yeni tesislere yatırım yaptık. Neredeyse eş zamanlı diyebileceğimiz kısa bir zaman diliminde hem Ankara’da hem de Adana’daki tesislerimizi devreye aldık.  Diğer yandan yalıtım sektöründeki ürün portföyümüzü genişletmek için IGLOO tesisine yatırım yaptık. Kuruluşumuzdan sonraki ilk 10 yıl bu açıdan baktığınızda yatırım dönemimizdi. Bütün planlarımızı ve yatırımlarımızı ikinci 10 yıldaki büyüme planlarımıza göre yaptık. Bugün FİXA, pazara sunduğu, global markalar kalitesinde ancak çok daha uygun fiyatlı ürünlerle pazardaki payını hızlı bir şekilde artırıyor. Örneğin, MS Polimer içeren ürünlerin Türkiye’de üretimini yapan ilk firma olduk. İnşaatın her aşamasında kullanılacak yapı kimyasallarını içeren geniş bir ürün portföyümüz var. Öte yandan yurt dışı pazarlarda da geniş bir dağıtım ağımız var ve her geçen gün yeni bir pazara daha giriyoruz. Önümüzdeki 10 sene ise marka bilinirliğimizi ve ürünlerimize olan talebi artırmayı hedeflediğimiz bir dönem. Zira FİXA, piyasada fiyat-kalite dengesinde çok özel bir noktayı yakalamıştır. Ürün kalitesinden ödün vermeden, tam tersine artırarak, maliyetlerimizi düşürecek ürün formülleri ve yatırımlar üzerinde çalışıyoruz. 

Yakın zamanda yeni agrega tesisinizi devreye almıştınız. Bu yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz?

Agrega tesisimiz de maliyet çalışmalarımızın önemli yatırımlarından birisi. Agrega tesisini kurmaktaki amacımız, ürünlerimizde kullandığımız hammaddelerden bazılarını kendi bünyemizde üretebilmek ve dolayısıyla maliyetlerimizi düşürmekti. Agrega da dışarıdan tedarik ettiğimiz bir hammadde. Şimdi tesislerimizde bunu üretmek bize önemli bir maliyet avantajı sağlayacak. Bu, projemizin ilk aşamasıydı. İkinci aşama olarak bu maliyet düşüşünü fiyatlara yansıtarak pazara yayılma stratejimizi hayata geçirdik. Burada amacımız, FİXA kalitesi ile hiç tanışmamış olan potansiyel müşterilere fiyat avantajı sunarak erişebilmek.

FİXA Yapı Kimyasalları’nın 20 yılda kazandığı güveni ve başarısını neye bağlıyorsunuz? Bu başarı hikayesini yaratan şirket politikanızdan bahsedebilir misiniz?

Başarımızın birkaç önemli anahtarı var. Bunlardan birincisi, dediğim gibi ürün geliştirme ve üretim süreçlerimiz. Neredeyse sıfır hatalı üretim yapıyoruz. Kullanıcı hatası hariç 20 yılda aldığımız ciddi bir müşteri şikâyeti yok. Müşteri memnuniyeti oldukça yüksek. Diğer önemli anahtar ise sahadaki etkinliğimiz. Saha ekiplerimiz bayilerimizle ve müşterilerimizle her zaman yakın ilişki içerisinde çalışıyor, taleplerini karşılamada her zaman oldukça esnek davranıyoruz. Diğer yandan fabrikalarımızın lokasyonları da hızlı ve uygun maliyetle sevkiyat yapmamıza olanak sağlıyor.

Covid-19 sonrası yeni normal düşünüldüğünde, sizce sektörde ne tür değişiklikler göreceğiz?

Covid-19 sonrası neler olacağını öncelikle hep beraber göreceğiz. Bir kısmımız bundan sonra hayatlarımızın çok farklı olacağını düşünüyor, bir kısmımız da pandemi bitince eski hayatlarımıza geri dönmek üzere bekliyor. “Yeni normal” dediğimiz şeyin henüz ortak bir tanımı yapılmadı. Ancak burada kesin olan bir şey var, insanlar evlerde daha fazla zaman geçirdikçe yuva kavramının önemi anlaşıldı. Eskiden ofiste çalışan, dışarıda sosyalleşen, eve gün sonrası gelip yemek, uyumak için zaman geçiren insanlar evde çalışır, evde sosyalleşir, hobilerini evde yapar hale geldi. Bir evin konforunu sağlayan en önemli şey yapı kimyasallarıdır. Yapı kimyasalları görünmez kahramanlar diyebiliriz, yapının her yerindedir ama siz hiçbirisini görmezsiniz. Ama yetersiz ya da kalitesiz olması evin her tarafında sorun yaşamanıza neden olur. Bu nedenle Covid ile hayatımıza giren önemli kriterlerden birisi de konfor arayışı olacak. İnsanlar ev değiştirirken, yeni bir eve taşınırken daha önce sorgulamadıkları bu tip şeyleri sorgulamaya başlayacak. Diğer yandan insanlar evde zaman geçirdikçe ve pandemi sebebiyle evlerine daha az usta ve tamirci çağırmak istemelerinden dolayı, kendi tamiratlarını kendileri yapmaya başladı. Bunu da online perakende satışlarımızın artışından görebiliyoruz. Bunun kalıcı bir gelişme olacağını düşünüyoruz.