İstanbul’daki Uluslararası Finans Merkezi’nin içinde bulunan en dikkat çekici yapılar arasında yer alan REC Uluslararası İnşaat Yatırım’ın yükleniciliğini üstlendiği Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Genel Müdürlük Hizmet Binası. Biri 43 katlı 221 metre ve diğeri 37 katlı 151 metre olan ve 16 köşeli yıldız formuna sahip yüksek katlı iki kulenin güvenli inşası için tercih, yine zorlu projelerde tecrübesine güvenilen Doka sistemleri ve mühendislik çözümleri oldu.

MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMÜ ÖDÜL GETİRDİ

2020’de tamamlanması planlanan Vakıf Bank Genel Müdürlük binasının belki de en dikkat çeken özelliklerinden biri çarpıcı mimarisi. 16 köşeli yıldız formuna sahip yüksek katlı kulelerin dış görüntüsünün, Türk kültürünün bir parçası olan semai etkisini yansıtacak şekilde hazırlanması hedeflenmiş. Tasarımıyla dikkat çeken bu yapı, diğer yandan projenin inşasını zorlaştıran bir unsur oluşturmuş oldu.  Doka’nın sunduğu mühendislik çözümleri ise bu noktada devreye girdi ve yine adından söz ettirmeyi başardı. Projeye sağlanan mühendislik çözümü, Doka’nın faaliyet gösterdiği tüm ülke ofisleri arasında yapılan yarışmada “En zorlu mühendislik çözümü” dalında en iyisi ödülünü almaya hak kazandı.

DOKA KORUMA PERDESİ İLE EN GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANDI

Kompleks yapıları ile tasarımda farklılık gösteren kulelerin geometrisine adapte edilebilen Xclimb 60 Koruma perdesiyle kulelerin boşluksuz kapatılması sağlanabildi. Doka bünyesindeki mühendislerin projeye özel geliştirmiş olduğu ayaklar sayesinde, sürekli merkezden dönme hareketi yaparken aynı zamanda kare olarak başlayıp yıldız şeklini alan bina yapısında bile vinç kullanımına ihtiyaç duyulmadan panellerin kolaylıkla bir sonraki kata tırmandırılmasını sağladı. Bu durum vinç kapasitesinden tasarruf sağlamasının yanı sıra her hava koşulu ve şartta kesintisiz maksimum güvenlikli çalışma ortamı da sunmuş oldu. 

Her detayı titizlikle düşünülerek projede hem ekonomik hem de doğru çözüm sunan Doka mühendisleri, kaba yapının yapımını hiçbir şekilde engellemeden yapıyla beraber ve yapı cephesine bitişik hidrolik olarak yükselen projeye özel bir sistem tasarladılar. Bu, kule vinçlerin aktif olmasının mümkün olamayacağı yüksek rüzgar hızlarında dahi tırmanma işleminin güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamış oldular. Rüzgara karşı geçirimsiz olan ve bunun yanı sıra boşluksuz kaplamaya imkan veren Doka Xclimb 60 Koruma Perdesi, kişinin güvenlik hissini artırarak şantiye ekibinin üretkenliğine büyük ölçüde katkı sağlar. Artan güvenlik hissi nedeni ile proje daha yüksek verimlilik ile sürdürülür.