Çatı cephe sektörünün yenilikçi tasarımlarına cevap verecek ürünleri üreten makina olarak ciddi bir fark ortaya koyduklarını belirten Erbend Makine Üretim ve Teknik Servis Müdürü, Makine Mühendisi Gürkan Topuz, yapmış oldukları makinaların yüksek kalite ve performansları sayesinde Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkeler ağırlıklı olmak üzere 20 farklı ülkede adından söz ettirdiklerini vurguluyor. 

Ar-Ge çalışmalarıyla bu başarısını her geçen gün artıran firmanın çalışmalarını, Gürkan Topuz ile konuştuk. 

Firmanızın sektöre sağlamış olduğu katkı ve hizmetlerden bahseder misiniz?

Erbend Makine A.Ş., ürettiği CNC Motorlu ve Manuel Caka makinaları ile çatı ve cephe sektörüne ciddi kolaylıklar ve yenilikler getirmektedir. Sektörün ihtiyaç duymuş olduğu saca şekil verme işlemleri
Erbend Cakaları ile kolayca ve yüksek kalite ile yapılabilmektedir. Firmamızın sektöre sunmuş olduğu makinalar ile bükme (katlama), kenet (ezme) ve radyus işlemleri kolayca yapılabilmektedir. Böylece sektörün de yenilikçi tasarımlarına cevap verecek ürünleri üreten makine olarak ciddi bir fark ortaya koymuştur. Metal çatı ve cephe aksesuarları başta olmak üzere her türlü modern mimari metal bina giydirmeleri, HVAC sistemleri, metal baca ve havalandırma sistemleri, asansör ve yürüyen merdiven sistemleri, profesyonel mutfak ekipmanları, tavan aydınlatma armatürleri ve asma tavan parçaları gibi iç mimari dizayn parçaları, makine kaporta ve giydirmeleri imalatı yapan sektörlerde,  ister küçük atölye olsun ister büyük fabrika olsun her tipte işletmede kullanılabilecek özellik, teknoloji ve bütçeye uygun makineler üretiyoruz. Erbend Makine her geçen gün dünya piyasası dahil olmak üzere ağırlığını hissettirmeye başlamıştır. Yapmış olduğumuz makinelerin yüksek kalite ve performansları sayesinde Avrupa – Amerika kıtalarındaki ülkeler ağırlıklı olmak üzere 20 farklı ülkede adından söz ettirmektedir.

Geleneksel saca şekil verme makinaları ile üretmiş olduğunuz makinalar arasındaki farklar nelerdir?

Üretmiş olduğumuz makinalar ile piyasada sıkca kullanılan Abkant Presleri arasında ciddi farklılık ve avantajları mevcuttur.  Makinalarımızda saca şekil verme işlemi katlama yöntemi ile yapılarak sacda herhangi bir deformasyon oluşmamaktadır. Böylelikle boyalı saclar üzerinde kolayca bükme işlemi yapılabilmektedir. Ancak abkant pres makinelerinde sac presleme mantığı ile büküldüğü için malzeme üzerinde oldukça fazla deformasyonlar oluşmaktadır. Makinalarımızda bulunan sac yatırma tablası ile sacların pozisyonlandırılması sadece bir personel ile kolayca yapılabilmektedir. Ancak abkant preslerde bu mümkün olmayıp ince sacların bükümlerinde iki veya bazen üç personel görev almaktadır. Daha öncede bahsetmiş olduğum bükme, ezme ve radyus işlemleri aynı kalıplar ile kalıp sök-tak işlemi olmadan kolayca yapılabilmektedir. Bu da ciddi zaman kazançlarına sebep olmaktadır.  Makineler tamamen motorlu olup herhangi bir hidrolik sistem kullanılmamaktadır. Bu da kullanıcıya ciddi enerji sarfiyatı sağlamaktadır. Abkant preslerde sürekli çalışan bir hidrolik sistem motoru vardır. Ancak bizim makinelerimizde, bükme işlemi gerçekleştiği zaman motorlar harekete geçer ve gereksiz enerji sarfiyatından kaçındırmaktadır. Makinalarımızda kapasiteye uygun farklı sac kalınlıklarından, aynı kalıplar ile farklı radyus seçenekleri ile büküm yapılabilmektedir. Örneğin 2 mm kapasiteli bir makinamızda 0,8 mm sacı da 2 mm sacı da aynı kalıplar ile istenilen büküm radyusunde bükümünü gerçekleştirebilmekteyiz. Makinalarımızda sacda sadece bükülecek kenar hareket etmektedir. Diğer bölge sac yatırma tablasında sabit kalmaktadır ve operatöre ergonomik bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Abkant preslerde sacın her iki eteği hareket etmekte ve operatör tarafından desteklenmesi gerekebilir. Bu da sağlıksız bir çalışma ortamı oluşmasını sağlamaktadır. Makinalarda yapılan bükümlerin tekrarlanabilirlikleri oldukça yüksektir. Bükmüş olduğunuz ilk sac ile son sac arasında fark yok denecek kadar azdır. Çünkü sistem motor kontrollüdür.

Halihazırda her türlü çatı ve cephe aksesuarını pratik biçimde bükerek üretilebilmesini sağlayan makinalarımızda, nümerik programlamanın yanı sıra bükülecek parçanın 2D veya 3D olarak çizilip ölçülendirilmesi ve bu bükümün bire bir gerçek simülasyonunun ekran üzerinde yapılabilmesi sayesinde, operatör becerisinden bağımsız 1 saatlik bir basit kullanım eğitimiyle herkesin kullanabileceği yetenekli bir tezgah haline getirdik.

Satış sonrası ve teknik servis hizmetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Makinalarımızın satış sonrasında kurulum ve eğitim hizmetini, makina teslim alınır alınmaz müşterimizin tesisinde gerçekleştirmekte ve makine kullanımı hakkında eğitim vermekteyiz. Ayrıca müşterimizin makinede üretmek istediği parçaların programlarını makineyi kullanacak operatörü ile birlikte yapıp makinedeki yetkinliklerinin artırılmasını sağlamaktayız. Bugüne kadar ABD, Kanada, Almanya, İsveç, Fransa, Ukrayna, Moldova, Hollanda gibi bazı ülkelerde bizzat kurulum ve makina kullanım eğitimleri verdim. Ayrıca makinada yaşanan aksaklık ve arıza durumlarında teknik servis ekibimiz hızlıca ve gerekli titizlikle dünyanın neresinde olursa olsun teknik servis hizmetini vermektedir.

2021 yılı firmanız açısından nasıl devam etmektedir değerlendirir misiniz?

2021 yılı ilk yarısını tamamlamak üzere olduğumuz bugünlerde, firmamız her geçen gün üretim kapasitesini artırmakta ve 2020 yılına göre üretim kapasitesini tam iki kat olarak artırmıştır. Bizleri tercih eden tüm müşterilerimize en iyi hizmeti vermek için çaba sarf etmekteyiz.

Yurt içi pazarlarınızdaki hedefleriniz nelerdir?

Mevcut pazarlarımız ABD, Kanada, İskandinav bölgesi başta olmak üzere tüm Avrupa ve Rusya’da şuan iyi konumdayız. Yurt içi pazarında makinalarımızın bilinirliğini daha da artırmak için gerekli çalışmalar yapmaktayız. 2020 yılına göre 2021 yılında yurt içi pazardaki taleplerimiz artış göstermekte. Ülkemizde sektörde üretim yapan firmaların makinalarımızı kullanarak kazanacağı katma değer kaçınılmazdır. O yüzden bizde onları, makinalarımızı daha yakından tanımak için üretim tesisimizde misafir etmekten çok memnun olacağız.

Firmanızda devam eden Ar-Ge projeleriniz ve yeni model makina tasarım çalışmaları var mıdır?

Firmamızda bulunan Ar-Ge ekibi her gün yeni bir çalışma içerisinde oluyor. Yakın zamanda çıkacak yenilikçi makine modellerimiz var. Bunlar üzerinde üretimi devam eden bir yeni modelimiz ve ayrıca Ar-Ge süreci devam eden iki farklı tip modelimiz vardır. ERBEND‘i takip etmeye devam edin.