Form Endüstri Tesisleri olarak sürdürülebilirlik kavramına çok değer verdiklerini belirten Form Endüstri Tesisleri Genel Müdürü Güray Korun, bu doğrultuda özellikle endüstriyel tesislerin ihtiyaçlarına uygun enerji verimliliği yüksek çözümler ürettiklerini, ürün gamlarında bulunan doğal havalandırma, evaporatif soğutma ve doğal aydınlatma gibi çözümler ile endüstriyel tesislerin minimum veya sıfır enerji tüketimi ile soğutma, duman tahliye ve doğal aydınlatma ihtiyaçlarını karşıladıklarını vurguluyor. Çözümleri ile verimliliği artıran Form Endüstri Tesisleri’nin odaklandığı en önemli konulardan biri sürdürülebilirlik. Bu bakış açısıyla çalışmalarına yön veren markanın faaliyetlerini, Form Endüstri Tesisleri Genel Müdürü Güray Korun ile konuştuk. 

Yılın ilk çeyreğini geride bıraktık, sektörünüz ve firmanız açısından bu dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Bizim için yoğun bir dönem oldu. Pandemi sürecince beklentimiz üzerinde bir sipariş yoğunluğu yaşadık. Emtia fiyatlarındaki artış ve malzeme tedariğinde yaşadığımız problemlere rağmen iyi yönettiğimiz bir dönem oldu. Sektörümüz açısından da iyi geçen bir dönem olduğunu söyleyebilirim. 

Doğal aydınlatma çözümleriniz ile tesislere nasıl bir avantaj sağlıyorsunuz?

Form Endüstri Tesisleri olarak doğal aydınlatma alanında hem yerli üretimimiz olan Sunvia, hem de Türkiye distribütörü olduğumuz Alman menşeli Lamilux markalı ürünlerle hizmet veriyoruz. Güneş ışığını kapalı ortamlara ileterek mekanların yapay aydınlatma ihtiyacını minimuma indiren Sunvia ve Lamilux doğal aydınlatma ürünleri, yapay aydınlatmadan doğan enerji sarfiyatını da düşürüyor. Sıfır enerji ile doğal aydınlatma sağlayan bu sistemler, yapay aydınlatmanın doğal bir sonucu olan karbon ayak izini de önemli derecede azaltıyor. Mevcut ya da inşaat aşamasındaki yapılara kolayca entegre edilebilen gün ışığı aydınlatma sistemleri düşük maliyetli ve bakım gerektirmeyen, ömür boyu kullanıma uygun dayanıklı yapıları sayesinde birçok farklı tasarımdaki iç mekana çevreci bir aydınlatma sağlıyor. Çevre dostu bu sistemler; enerji tasarrufu alanındaki faydalarının yanı sıra, doğal gün ışığı sayesinde kapalı mekanlardaki yapay aydınlatmaların insan fizyolojisi ve psikolojisi üzerindeki negatif etkilerini de azaltıyor. Doğal aydınlatma kullanılan ortamlarda doğal gün ışığının da etkisiyle çalışan bireylerin performanslarının yüzde 15-20 oranında arttığı ve molaya çıkma sürelerinin kısaldığı görülüyor. Buna ek olarak; psikolojik olarak daha rahat çalışan personelin yaptığı işlerde daha başarılı olduğu da dikkat çeken sonuçlar arasında yer alıyor. Ayrıca, perakende sektöründe satış oranlarının arttığı gözlemleniyor. ABD’de bir alışveriş merkezinde yapılan analizler sonucu, gün ışığı ile doğal aydınlatılan bir mağazadaki satış oranının, yapay aydınlatma ile aydınlatılan 11 mağazaya kıyasla yüzde 28 oranında daha yüksek olduğu görülüyor.

Duman tahliye ve doğal havalandırma sistemlerinizin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Fabrikalarda duman kontrolünün en uygun maliyetli çözümü olan duman tahliye kapakları, yangın anında yükselen dumanın çatıdan tahliye olmasına olanak tanıyor ve böylece fabrika zeminlerinde istenen dumansız yükseklik sağlanabiliyor. Ek olarak ısı tahliyesi de sağlayan sistem, bu özelliği sayesinde binanın bütünlüğünü de koruyor. Kapakların olmadığı tesislerde tahliye edilemeyen duman ve ısı, çatı panelleri ve bina kirişlerinde deformasyona, ardından çökmelere sebep olarak yangının kolayca yayılmasına neden oluyor. Bu alanda bizlerin üretimini gerçekleştirdiğimiz TROKE Duman Tahliye Kapakları, EN 12101-2 standart testlerinin hepsinden başarıyla geçerek yerli olarak üretilen ilk ve tek CE belgeli duman ve ısı tahliye kapağı olma özelliğine sahip. 6000 serisi elektrostatik toz boyalı alüminyum profillerden ve çelik parçalardan imal edilen TROKE, yangın durumunda 140 veya 165 derece açıyla açılarak duman ve ısıyı çatıdan hızlıca tahliye edebiliyor. Eğimli veya düz çatı kaideleri ile her türlü çatıya uyum sağlayabilen TROKE, farklı açkı ve kapak malzemesi alternatifleri ile kullanıcının isteğine göre özelleştirilebiliyor. Müşterilerimize sunduğumuz diğer duman tahliye ürünleri ise Alman menşeli Roda markasının ürün gamında yer alan Phoenix, Smokejet, Firefighter, Venturi, Megaphoenix, Multijet ve Airstar modellerinden oluşuyor. Tüm bu modeller günlük havalandırma için uygunlukları, yüksek aerodinamik verimlikleri ve etkili duman tahliye özellikleri ile öne çıkıyor.

Yapılarda enerji gibi ihtiyaçlarda tüketimin azalması için yapı malzemelerinin sürdürülebilir olması, çevre ve insan sağlığı için önem arz ediyor. Firmanız çözümlerinin sürdürülebilirliğe katkısı nedir? 

Form Endüstri Tesisleri olarak sürdürülebilirlik kavramına çok değer veriyoruz. Bu doğrultuda özellikle endüstriyel tesislerin ihtiyaçlarına uygun enerji verimliliği yüksek çözümler üretiyoruz. Ürün gamımızda bulunan doğal havalandırma, evaporatif soğutma ve doğal aydınlatma gibi çözümler ile endüstriyel tesislerin minimum veya sıfır enerji tüketimi ile soğutma, duman tahliye ve doğal aydınlatma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ayrıca, bünyesinde bulunduğumuz 56 yıllık Form Şirketler Grubu için AR-GE ve üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm klima cihazlarında verimliliği ön planda tutuyoruz.

Özbekistan’da bulunan MS Barer Textile ve Fergana Global Textile fabrikalarına hangi çözümlerinizle hizmet verdiniz?

Özbekistan’da bulunan MS Barer Tekstil fabrikasının doğal havalandırma ihtiyacı için Sunviavent ve Roda Airstar ürünlerimiz tercih edildi. Dokuz adet Roda Airstar doğal havalandırma ünitesi ve üç adet Sunviavent çatı çıkış kapağı ile, iç mekanda havanın taze kalmasına yardımcı olurken, olası yangın durumları için de yüksek güvenlik sağlıyoruz. Endüstriyel tesislerdeki tecrübemiz ve ürün kalitemizi tercih eden firmalardan bir diğeri olan Global Textile Grup’un fabrikasına ise 13 adet Roda Airstar doğal havalandırma ünitesi, 48 adet Sunvia Sky doğal aydınlatma kapağı ve 64 adet Sunviavent doğal havalandırma kapağı tedarik ettik. Yüksek hacimli, yağmur geçirmeyen ve enerji gerektirmeyen havalandırmaya ihtiyaç duyulduğunda, profesyonellerin bir numaralı tercihlerinden olan Roda Airstar, 56 yıllık Form güvencesi ile endüstriyel tesislere değer katıyor. Yerli üretimimiz olan Sunvia güneş tüpleri, farklı fonksiyonlardaki ürün modelleriyle tesislerin havalandırma, doğal aydınlatma ve duman tahliye ihtiyaçlarını tek bir marka altında karşılıyor.

Form Endüstri Tesisleri olarak hangi konulara odaklanıyor, neyi hedefliyorsunuz?

2020 yılı COVİD-19 pandemisinin etkisiyle tüm sektörlerin büyümesinin yavaşladığı ya da durduğu bir yıl oldu. Form Endüstri Tesisleri olarak biz de pandeminin başlarında yavaşlayan tedarik süreci nedeniyle olumsuz etkilendik. Fakat AR-GE ve yerli üretime verdiğimiz değer ve hızlı aksiyon almamız sayesinde NEFFES Hava Temizleyici ürününü geliştirdik. Ayrıca 2019 yılından bu yana devam eden üretim ortaklığımız kapsamında orijinal Lennox markalı ürünlerin ve yerli WSHP cihazlarımızın üretimine de devam ediyoruz. Pandemi sürecinde tamamiyle yerli mühendislik ile geliştirip ürettiğimiz NEFFES Hava Temizleyici, ortam havasını zararlı mikroorganizmalardan temizleyerek güvenli hale getiren portatif bir ürün. NEFFES; okul, restoran, ofis, kuaför, muayene, hastane, otel ve ev gibi birçok farklı alanda rahatlıkla kullanılabiliyor. Aynı zamanda endüstriyel tesis gibi geniş mekanların hava dezenfeksiyonu ihtiyacını da karşılayabilecek model seçenekleri mevcut. Sağlık Bakanlığı onaylı, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesindeki Egemikal Analiz firmasının hava dezenfeksiyonu için özel tasarlanmış odasında yapılan testlerde, NEFFES’in uzun süre havada asılı kalabilen bakterilere karşı etkinliği kanıtlandı. Tüm dünyada prematüre ve düşük doğum ağırlıklı yenidoğan ölümlerinin nedenlerinden biri olarak gösterilen Serratia marcescens isimli bakteri ve özellikle gözlerde alerjik reaksiyona neden olabilen Bacillus subtilis bakterisi üzerinde yapılan testlerde, NEFFES NFS-1000 modelinin yaklaşık 30 dakikalık bir çalışma sonrasında, ortamdaki bakterileri temizlemede yüzde 99.9999 (Log 6) oranında başarı elde ettiği kanıtlandı. NEFFES, etkisizleştirilmesi en zor mikroorganizmalardan olan mantarların, hava dezenfeksiyon testlerini geçen ülkemizdeki tek ve ilk üründür. Önümüzdeki süreçte verimliliği, teknolojisi ve temiz hava salınımı yüksek ürünlerin üretimi ve geliştirilmesine devam etmeyi planlıyoruz.