Son yıllarda tüketicilerin ürün seçimlerinde sadece fiyata değil, doğaya saygılı, çevreci tesislerde üretilmiş ve enerji verimliliği yüksek cihazları talep ettiğini belirten İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, "Bu eğilim iklimlendirme sektörünü yeniden şekillendiriyor. Ancak yüksek vergiler tüketicinin iklimlendirme ürünlerini satı alma aşamasında kararlarından imtina etmesine yol açabiliyor. Ayrıca Türkiye klima parkındaki ERP uyumlu olmayan cihazların A++ enerji tüketimi ürünlerle yenilenmesi durumundaki elektrik tasarrufu (bir klima yılda 500 saat kullanıldığı var sayımına göre) Keban Barajı'nın yıllık üretiminin yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor. Bu çok önemli bir büyüklük olup son dönemde artan enerji maliyetleri ile de düşünüldüğünde cari açığı da düşürücü etkisi olacak bir tasarruf" dedi.

KLİMADA İHRACAT İVMESİ HIZ KAZANDI

Türkiye, dünya iklimlendirme sektöründe Çin, Japonya, ABD gibi geniş nüfuslu ülkelerin ardından gelen büyük ve önemli pazarlardan birisi konumunda. Avrupa Birliği ülkeleri içinde Türkiye'nin iklimlendirme ürünlerinde üretim üssü konumunda olduğunu kaydeden İSKİD Başkanı Didonyan, duvar tipi klima ve profesyonel klima sistemleri konusunda üretimin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Split klima üretimi 2 milyon, iç satışlar ise 1 milyon adeti aşmış durumda olduğunu aktaran Didonyan, 2021 yılı split klima ihracatında yüzde 120'lik artış ile rekor büyüme yaşandığını belirtti. 2021 yılında klima sistem ve elemanları ihracatına bakıldığında bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüme ile 604 milyon dolara yükseldiğini bildiren Didonyan, 2022 Ocak-Nisan döneminde ise 308 milyon dolar ihracat geliri ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yaşandığına dikkat çekti.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ÖNEMİ ARTIYOR

Dünya klima pazarının 70 milyar doları aştığını ve Türkiye'nin üretim kapasitesi ile birlikte klima pazarı da hem nicelik, hem de nitelik yönünden hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade eden Didonyan, "Özellikle enerji verimliliğinin önemi artıyor. Yüzde 50'ye varan enerji tasarrufu sağlayan A+++ enerji sınıfındaki ürünlere ve gelişmiş inverter kompresörlü ürünlere talep ciddi şekilde artmış durumda. Firmalar, ürün kalitesi kadar satış sonrası hizmet kalitelerini artırarak tüketicinin beklentilerine yanıt veriyorlar. AB'ye uyum süreci özellikle çevre ve enerji verimliliği açısından sektördeki teknolojik gelişmeye ivme kazandırdı ve bu devam edecek" diye konuştu.

ÖNLEM ALMAZSANIZ KOMBİNİZ DONABİLİR ÖNLEM ALMAZSANIZ KOMBİNİZ DONABİLİR

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİ KONUTLAR SATIŞLARI ARTIRACAK

Türkiye'de duvar tipi klima ve profesyonel klima sistemleri üretiminin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Didonyan, yurt dışından gelen bitmiş ürün ithalatının her sene düştüğünü, ihracatın ise her yıl arttığını belirtti. Pandemiyle birlikte evlerinde ve yazlık evlerinde çalışan sayısının artması split klima pazarını hem perakende hem de toptan satışları büyüttüğüne vurgu yapan Didonyan, "2021 yılında iç pazarda split, multi split ve ticari multi split klimada yüzde 42 oranında büyüme yaşandı. Kentsel dönüşüm ve yeni konutlarların 2022 yılı son çeyreğinden itibaren split ve multi split klima satışlarına ivme kazandırmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
VRF/VRV klima pazarının ise kamu yatırımlarındaki azalmaya rağmen krizden az etkilenen ürün grupları olduğunu işaret eden Didonyan, dövizdeki artış, komponent tedarikinde ve lojistikte yaşanan sıkıntılara rağmen geçen yıl VRG pazarı dış ünite bazında iç satışta yüzde 7, ihracatta ise yüzde 13 büyüme gösterdiğini açıkladı.