“Sezonsal Verimlilik” kriterlerini gözeterek yeniden tasarlanan VRV IV+ dış üniteler, enerji tasarrufunun artırılması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına somut olarak katkı sağlayacak ve Daikin’in ‘’Çevreci Yönetim’’ misyonunun ışığında sezonsal verimlilikte yine sektöre öncülük edecek. 

Sezonsal Verimlilikte LOT21 ile Gelen Yeni Kavramlar ve Dış Ünitelerde Minimum Verimlilik Gereksinimleri

Enerji hedeflerine ulaşmak amacıyla regülasyon kapsamında havadan havaya ısı pompalarında 2 kademeli olarak eta minimum soğutma verimliliği(ηs,c %) ve eta minimum ısıtma verimliliği(ηs,h %) gereklilikleri belirlenmiştir(Tablo 1). Bu değerler cihazların Sezonsal Enerji Verimlilik Oranı (SEER) ve Sezonsal Performans Katsayısından (SCOP) türetilen bir formüle dayanmaktadır.

•    ηs,c %: Lot21 Soğutma Verimliliği               SEER: Sezonsal Enerji Verimlilik Oranı                      
•    ηs,h %: Lot21 Isıtma Verimliliği                   SCOP: Sezonsal Performans Katsayısı
    Tablo 1: Havadan havaya ısı pompaları için iki kademeli olarak belirlenen minimum ısıtma ve soğutma verimlilikleri

Daikin VRV dış üniteleri farklı uygulamalarda kullanılabilecek Mini VRV, Heat Pump, Heat Recovery ve Su Soğutmalı modelleri ile 2018 yılında yürürlüğe giren ENER LOT21-Kademe1 ile uyumlu olmasının yanında, 2021'de yürürlüğe girecek olan ENER LOT21 - Kademe 2 ile şimdiden uyumludur.

Yeni K-Tipi Kompresörlü VRV IV+ U Serisi Dış Üniteler ile Yüksek Sezonsal Verimlilik

Daikin, VRV ürün grubu için geliştirdiği, ENER Lot21'e (ηs,c & ηs,h) göre gerçek hayat uygulamalarında sezonsal verimlilik değerlerini iyileştirmek amacıyla tasarlanan, yeni K-tipi yüksek verimli kompresöre sahip VRV IV+ dış ünitelerin satışına başladı.Kuyruk kodu U-serisi olarak değişen yeni K-tipi kompresöre sahip VRV IV+ dış üniteler Lot21 verimlilik ölçümlerine göre; tüm kapasite sınıfları baz alındığında eski seriye oranla ortalama % 10 daha yüksek sezonsal soğutma verimliliğine(ηs,c), %23 daha yüksek sezonsal ısıtma verimliliğine(ηs,h) sahiptir.
Alışkın Olduğunuz Üstün Teknoloji VRV IV+ ile Artık Daha Verimli

•    Yeni K-tipi kompresör ile daha yüksek sezonsal verimlilik değerleri
•    Üstün VRV IV özellikleri; 

VRT(Variable Refrigerant Temperature) Teknolojisi – Değişken Soğutucu Akışkan Sıcaklığı Teknolojisi
Gerçek Sürekli Isıtma
3-Digit / 7-Göstergeli Ekran
4 taraflı Hava Soğutmalı Kondenser
Soğutucu Akışkan Soğutmalı PCB ve Otomatik Gaz Şarjı

K-tipi kompresör ile  üstün VRV IV teknolojilerine ek olarak aşağıdaki özellikler sağlanmıştır:
    Back Pressure Control (Geri Basınç Kontrolü) Sayesinde Düşük Kısmi Yüklerde Yüksek Verimlilik
    Çoklu Balans Yapısı sıkıştırma işlemi sırasında oluşan merkezkaç kuvvetinin etkisini ortadan kaldırmaya katkı sağlar.

Back Pressure Control (Geri Basınç Kontrolü) 

Düşük yük işletimi sırasında ortaya çıkabilecek en önemli sorun, yüksek basınç tarafından alçak basınç tarafına soğutucu akışkan sızması ve buna bağlı verimlilik kaybı yaşanmasıdır. Ortaya çıkan bu sorunun nedeni, kompresörün hareketli kısmının(hareketli scroll) sabit kısmına(sabit scroll) yeterince basınç uygulayamamasıdır.Daikin, geliştirdiği yeni kompresörün sahip olduğu “basınç ayarlama portu” ile bu soruna çözüm getirmiştir(Şekil 2).

Basınç ayarlama portu ile düşük kısmi yüklerde hareketli scroll parçasının sabit scroll’a tam temas etmesi sağlanarak sıkıştırılmamış soğutucu gaz sızıntısı dolayısıyla kapasite kaybı olmadan kompresörün çalışması sağlanır.

LOT21 Verimlilik Değerlendirmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Verimlilik değerlerini karşılaştırırken, adil bir karşılaştırma yapmak için test sırasında hangi iç ünitelerin kullanıldığını kontrol etmek önemlidir. LOT21 & Eurovent verimliliği, ölçüm sırasında kullanılan iç ünitelere oldukça bağlıdır. Daha büyük iç ünite boyutları (daha büyük ısı eşanjörü yüzeyi) ve daha yüksek hava debisi, daha yüksek verimlilik değerleri sağlar.

Dış ünite verimlilik değerlerini ve verimlilik testinin hangi iç ünitelerle yapıldığını her üreticinin kendi resmi web sitesinde beyan etmesi zorunludur. Daikin, Eurovent & LOT21 verimlilik ölçümlerinde, gerçek hayat uygulamalarında sıklıkla kullandığı standart kanallı(FXMQ, FXSQ) ve kaset tipi iç üniteleri(FXFQ) kullanır.

Üreticilerin, cihazlarının çalışma verimliliği değerlerini, verimlilik testinin yapıldığı iç ünite bilgileri ile birlikte kendi web sitesi aracılığıyla yayınlamaları gerekmektedir.Bu durum, kullanıcıların farklı sistemlerin verimliliğini daha kolay ve şeffaf bir şekilde karşılaştırmasını sağlayacaktır.