YELİZ YİRMİBEŞ - 43 yıldır sektöre katkı sunan Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul sektörün uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesine bir kez daha imkan tanıyacak. Hyve Group tarafından düzenlenen Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul, sektörün tüm dünyadaki en büyük 5 fuarı arasında bulunuyor. 

TurkeyBuild’in Hedefi Sürdürülebilir Büyümeye Katkı Sunmak

Fuarın küresel konumlandırmasının sağladığı avantajın özellikle bu dönemde çok önemli olduğuna işaret eden Hyve Group Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin, yapı sektörünün ihtiyacının sürdürülebilir ve sağlıklı bir büyümenin olduğunun altını çizdi. 
TurkeyBuild’in hedefinin, sektörün sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme yakalamasına zemin hazırlamak olduğunu kaydeden Keskin, bu hedef doğrultusunda sektörün tüm dünyadaki markalaşmasını güçlendirmek ve yenilikçi iş yapma biçimlerinde öncü rolünü desteklemek adına katkılarının artarak devam edeceğini vurguladı. TurkeyBuild’in bu hedefe giden yoldaki en önemli sektörel ve uluslararası 5 platform arasında yer aldığının altını çizen Keskin, sektörde iç pazarda kentsel dönüşümün de katkı sunduğu bir hareketlenmenin başladığına dikkat çekerek dış pazarda Avrupa Birliği ve İngiltere’de fırsatların olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat’ın Mayıs 2020’de, Nisan 2020’ye göre Avrupa Birliği sınırlarında inşaat üretiminin yüzde 21,2 artmasına dikkat çeken Keskin, İngiltere’nin önümüzdeki dönemde altyapı yatırımlarını hızlandıracağını söyledi. Keskin, Avrupa merkezli dış Pazar fırsatlarının da sektörün toparlanmasına katkı sunabileceğine işaret etti.

2019’daki Toplam Konut Satışının 3’te 1’i İki Ayda Satıldı

Haziran 2020 itibariyle Türkiye’de hayata geçen “yeni normal” döneminde bugün yaşanan ekonomik hareketlilik, iyileşme trendine işaret ediyor. Özellikle imalat sanayisi üretim ve Satın Alma Yöneticileri endeksi verileri, Türkiye ekonomisinde V tipi toparlanmaya işaret ediyor. Türkiye, global tedarik zincirinde güçlü pozisyona sahip ülkeler arasında yer alması da, toparlanmanın ivmesini pozitif yönlü etkilenmesi ihtimalini güçlendiriyor. Haziran ve temmuz aylarında kamu banklarının gerçekleştirdiği düşük faizli konut kredisi kampanyaları, aynı dönemde konut satışlarında 192 bin 12 adetle en yüksek haziran ayı rakamına ulaşılmasını sağladı. Temmuz ayında ise 229 bin 357 adetle tüm zamanların en yüksek aylık konut satışı gerçekleştirildi. İki ayda toplamda satılan konut sayısı ise 419 bin 369 adet olarak kayıtlara geçti. Pandemi döneminde iki aylık toplam konut satışı, 2019’da satılan toplam 1,35 milyon konutun 3’te birine karşılık geliyor. 2020’nin ikinci yarısında küresel ekonomide toparlanma beklentisine rağmen, yıl genelinde dünya ekonomisinde yüzde 5 ila 6’lık bir daralma beklendiğini hatırlatan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, yılın ilk yarısında küresel inşaat sektöründe daralmanın 7-8 bandında olduğunun görüldüğünü aktarıyor. 2020’nin ikinci yarısında ise sektörde kademeli bir toparlanmanın beklendiğii açıklayan Gürlesel, toparlanmaya rağmen 2019 faaliyet seviyesine ancak 2021’in son çeyreğinde ulaşılmasının öngörüldüğünü açıkladı. İnşaat malzemeleri sanayi üretiminin ikinci çeyrekte yüzde 20 daraldığına işaret ederek ihracatta da yüzde 21 küçüldüğünü hatırlatan Gürlesel;, sektörün daralmasının 2020 yılının geneline yayılacağına işaret etti. 

Ekonomiye Can Suyu: İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi

Tüm süreçlere rağmen Türkiye’nin inşaat malzemeleri satıcılarını da kapsayan sektörün, 200’ü aşkın alt sektörü desteklediğini, sektördeki hareketliliğin tüm Türkiye’ye yansıyacağını hatırlatan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, KONUTDER rakamlarının bugüne kadar sadece İstanbul’da 300 bin konutun ya dönüştürüldüğünü ve depreme dayanıklı hale getirildiğini, ya da dönüşüm aşamasında olduğunu gösterdiğini açıklıyor. Sadece İstanbul’da değil, Bursa’dan Rize’ye, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki illerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçirildiğini belirten Ülgen, bazı çalışmaların da projelendirilerek T.C. Çevre Bakanlık ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulduğunu kaydediyor. Bu hareketlilik ile eğer ‘İkinci Kentsel Dönüşüm Dönemi’ başlatılabilirse, Türkiye’nin yeni normal dönemde ekonomisinin canlanmasının hız kazanacağını düşündüğünü dile getiren Ülgen, kamu bankalarının gerçekleştirdiği kampanyaların sektöre can suyu olduğunun altını çiziyor. İkinci Kentsel Dönüşüm Döneminin hayata geçmesinin ekonominin can suyu olacağını vurgulayan Ülgen, mevcut koşullar altında iç pazardaki önemli fırsatlara dikkat çekiyor.  Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul’un 43’üncü kez gerçekleştirilmesi için hazırlıkların yoğun bir biçimde sürdüğüne işaret eden Ülgen, TÜYAP’ta 01-04 Nisan 2021 tarihlerinde yerli ve yabancı sektör temsilcilerini İstanbul’da ağırlayacaklarını hatırlattı. Uzun süredir gerek katılımcılar gerekse yabancı ziyaretçiler ile temasta olduklarına işaret eden Ülgen, Fuar tarihinin yenilenmesinin herkes tarafından memnuniyetle karşılandığına dikkat çekerek bu memnuniyetin Fuara yansımasını beklediklerini,  önceki yıllardaki hareketliliği aratmayacak bir taleple karşılaşmayı öngördüklerinin altını çizdi.