Ülkemizde yaygın olarak kullanılan betonarme ve plastik su depolarının aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkilenerek, suyun kimyasal yapısını bozduğunu biliyor muydunuz?
Suyun içerdiği ağır metal ve mineral gibi kimyasal bileşenler nedeniyle evlerimizde, işyerlerimizde ve daha birçok alanda kullandığımız betonarme depolarda zamanla oksitlenme ve korozyon oluşuyor. Depoda oluşan bu deformasyonlar ise hem suyun kimyasal yapısını bozuyor hem de deponun kullanım ömrünün kısalmasına neden oluyor. 
Su depolama sistemlerinin öncü ve lider markası Ekomaxi, uluslararası standartlara uygun olan, suyun kalitesinde süreklilik sağlayan “GRP modüler su depolama sistemleri”nin özelliklerine ve sunduğu avantajlara dikkat çekiyor.

SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR SUYUN YÜZDE 40'I ŞEBEKELERDE KAYBEDİLİYOR

SUYUN KALİTESİ DEPONUN KULLANIM ÖMRÜ BOYUNCA AYNI KALIYOR

Ekomaxi uzmanları, suyun güvenli bir şekilde depolanması için Avrupa’da oldukça yaygın olarak kullanılan “GRP modüler su depolama sistemleri”nin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü GRP su deposu, yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan “cam elyaf takviyeli kompozit malzeme” ile üretiliyor. Mukavemeti yüksek, ısı iletkenlik kat sayısı yok denecek kadar az yani 0.16 W/mK olan GRP su depoları, aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkilenmiyor. Deponun su ile temasından kaynaklı tepkime oluşmuyor ve cam elyaf olan kompozit yüzeyde su emilimi olmuyor. Bu özellikler sayesinde deponun iç yüzeyinde deformasyon oluşmadığı için depolanan suda; yosun, mantar, bakteri oluşmuyor ve suyun kalitesi deponun kullanım ömrü boyunca aynı kalıyor.

GRP SU DEPOLARI 50 YIL BOYUNCA PERFORMANSINI KAYBETMİYOR

Ekomaxi uzmanları, sistem tercihi yapılırken deprem gerçeğinin de göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörlerden biri olduğunun altını çiziyor. Deprem sonrasında betonarme su depolarında büyük çaplı çatlaklar oluşabiliyor ve hatta depo yıkılabiliyor. GRP su depolarında ise GRP panellerin ekstra sağlam yapısı sayesinde bu zarar minimum olmakla beraber zarar gören sistemin tamiri veya değişimi kolaylıkla yapılabiliyor. Gerektiği takdirde modüller değiştirilerek, sistem en kısa sürede tekrar çalışır hale getirilebiliyor.  Bu nedenlerden dolayı GRP su depolarının kullanım ömrü de diğer plastik ve betonarme depolara göre çok daha uzun oluyor. GRP su depoları 50 yıl boyunca performansını kaybetmeden suyu güvenli bir şekilde muhafaza edebiliyor.

HIZLI KURULUM AVANTAJI

GRP su depolama sistemleri,  kurulumda da büyük avantajlar sunuyor.  GRP su depolarının kurulumu birkaç gün içerisinde yapılırken, betonarme su depolarının kurulum süresi aylar hatta bazı durumlarda yıllarca sürebiliyor.

SERTİFİKASYON VE KALİTE GÜVENCESİ

“GRP Su Deposu Sistemleri”nin dünyada içme suyu kalitesinin ölçüm ve kontrol standartlarını belirleyen WRAS (Water Regulations Advisory Scheme) tarafından tescilleniyor. Ancak Ekomaxi uzmanları,  ürünün hangi derecelendirme sınıfı ile belgelendirildiğinin önemine dikkat çekiyor. Türkiye’de kullanılan bazı GRP panellerde, depolanan su 23 0C’ye kadar sağlıklı depolanabiliyor. Ekomaxi, üretimde yakaladığı yüksek standartlar ile yurt içinde bu oranı 27 0C daha arttırarak 50 0C’ye çıkaran ve sunduğu bu avantajı tescilleyen tek firma olma unvanını taşıyor. WRAS belgesi ve bu kapsamda GRP panelin sunduğu sıcaklık değeri önemli bir satın alma kriteri olarak kabul ediliyor.  
Ayrıca GRP paneller TSE 13280-2001 standartlarına bağlı olarak; opaklık testi (TS EB ISO 7686), su absorbsiyon testi, ısı altında bozulma sıcaklığı (Heat Distortion Temparature) (HDT ISO75-3) testi, barcol sertlik testi (ASTM D 2583), darbe dayanım testi, deformasyon testi ve panel basınç testine tabi tutuluyor. Basınç testinde, üretilen paneller, kullanım yerlerinde maruz kalacağı basınç değerlerinden 4 kat daha fazla bir basınca tutularak, son kontrol testleri yapılıyor. Bu testleri başarıyla geçen “GRP Su Deposu Sistemleri”, minimum 50 yıl süren ekonomik ömürleri boyunca güvenli su depolama imkânı sunuyor.