Letoon Mimarlık’ın 10 yıldır temsilciliğini yürüttüğü KEIM silikat boyaları uzun renovasyon süreleri ile ekonomik bir çözüm olarak öne çıkıyor. “Malzemenin üretimi esnasında olabildiğince doğal haline en yakın olarak az işlenmiş olması, zararlı kimyasal içermemesi de çevre dostu bir malzeme olması için önemli bir kıstas” diyen Letoon Mimarlık Genel Direktörü Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı Müge Günel, özel çözümlerini paylaştı. 

Şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı? 

2021 yılı pandeminin etkilerinin ve getirdiği zorlukların hala devam ettiği ve bununla birlikte ekonomik sıkıntıların etkilerini de göstermeye başladığı bir yıl oldu. Bu tür zor dönemlerin en iyi yanı belki de firmaları daha yaratıcı olmaya zorlaması. Bizim için de büyümek ve gelişmek anlamında fırsatlar yarattığımız bir yıl oldu. Hedeflerimizi büyük oranda tutturduk. Bununla birlikte yaklaşık son 3 yıldır üzerinde çalıştığımız ve artık üretimine başlayıp ticarileştirdiğimiz yeni ürün gruplarımızı ECOTERA ve BAUTERA markaları altında lanse etmeye başladık. ECOTERA ve BAUTERA; sektörümüzde eksik ve / veya geliştirilmesini gerekli gördüğümüz tamamen ekolojik, çevreci malzemelerden oluşmaktadır. Solvent içermeyen / kokusuz / 8-10  kat boyayı tek seferde çıkarabilen özel boya çözücüler, yosun-alg-liken-mantar temizliği ve koruma ürünleri, tuz temizliği, şeffaf ve / veya renkli anti-korozif kaplamalar, şeffaf ve / veya renkli antihijyenik /antibakteriyal  kaplamalar,  vb.  konularda geniş bir ürün skalasına sahiptir. 2021 yılı hedeflerimizden biri üretimini yaptığımız bu ürün gruplarının iç ve dış pazarda marka bilinirliliğini ve satışını arttırmaktı. Bu hedefimizi başardığımızı söyleyebiliriz. ECOTERA ve BAUTERA ürün gruplarımız çok sayıda projede kullanılmaya başlandı. 

2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız?

Uzun yıllardır Türkiye temsilciliğini yürüttüğümüz alanında öncü ve lider ürün gruplarımızla yine çok sayıda yeni projeye fayda sağlamak ve değer katmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. Müşteri odaklı anlayışımız ve teknik desteğimizle piyasadaki yerimizi korumaya çalışacağız. Her zaman olduğu gibi yine yenilikçi olmaya devam edeceğiz. 2022 yılı hedeflerimizden biri de üretimini yapmaya başladığımız ECOTERA ve BAUTERA  ürün gruplarımızın  iç ve dış pazarda marka bilinirliliğini ve satışını arttırmaktır.

Isı – su ve ses- yangın yalıtımının, bina ve yapıların ömrüne, mimarisine ve enerji verimliliğine, insan sağlığı ve konforuna katkısı nedir? Sizin bu noktada yenilikçi ne tür ürün ve çözümleriniz var?

Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği… Düşük enerji tüketimi, pasif ev, enerji verimli yapılar, çevre dostu malzemeler vb. birçok kavram dikkat ettiğimiz konular haline geldi. Enerji verimli yapılar için düşük enerjili / ekolojik / sürdürülebilir yapı malzemeleri / yapı kimyasalları kullanmak çevresel bir yaklaşımdır. Bir yapı malzemesinin enerji verimli olabilmesi için yaşam döngüsünün her aşamasında enerjiyi az ve etkili kullanması esastır. Hammaddesinin doğadan elde edilişinden başlayan bu süreç; üretilmesini, nakliyesini, kullanılmasını ve hatta yok edilmesi süreçlerini de kapsar. Malzemenin üretimi esnasında olabildiğince doğal haline en yakın olarak az işlenmiş olması, zararlı kimyasal içermemesi de çevre dostu bir malzeme olması için önemli bir kıstastır. Renovasyon ve bakım aralıklarının uzun ve maliyetinin az olması da dikkate alınması gereken bir konudur.

Bünyemizde bulunan temsilciliğini yürüttüğümüz tüm markalarımız bu anlayışa sahip olup  her biri kendi alanında özel  ve öncü firmalardır. Ürün gruplarımız enerji verimli yapılar için uygun, az enerji kullanan, geleneksel ile çağdaş kullanımı harmanlayabilmiş, ekolojik ve sürdürülebilir yapı malzemeleridir. 

NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25 NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25

Gelenekten İlham Alan Ekolojik, Sürdürülebilir Bir Yapı Malzemesi: 
KEIM MİNERAL ESASLI POTASYUM SİLİKAT BOYA 

Yaklaşık 10 yıldır temsilciliğini yürüttüğümüz KEIM FARBEN GmbH firması 1878 yılında kurulmuş olup silikat boyaların mucididir. Kurulduğu ilk günden bu yana gelenekten ilham alarak inovatif ve devrim niteliğinde yenilikçi ürünler geliştiren KEIM, mineral yapı koruma sistemleri konusunda uzmandır. Sürdürülebilirliğe bağlılığı bir şirket politikası olarak gören KEIM, 140 yıldan fazla bir süredir sınırlı kaynakları koruyarak, doğal hammaddeleri yenilikçi bir anlayışla kullanan, çevreyle uyumlu kapsamlı çözümler sunan, kalitenin öncelikli olduğu ve bu kapsamda ürün ömrü, ekonomik verimliliği ve müşteri memnuniyeti açısından uzun vadeli çözümler sunabilen, sağlıklı ve güvenli mineral esaslı yapı malzemeleri üretir. 

Doğal ham madde kullanımı ve solvent, koruyucu ve plastikleştirici ilavesi olmadan zararsız ürün bileşimi sayesinde, KEIM boyalarında zararlı emisyonlar ve kirletici atıklar sorun olmaz. İdeal nem dengesi ve kuruma davranışı sayesinde mineral boyalar, yosun oluşumunu önlemek için herhangi bir biyosit gerektirmez. Ayrıca, KEIM silikat boyaları antistatik olup termoplastik değildir, bu nedenle kirlenmeyi minimize eder.  

KEIM, uzun renovasyon süreleri ile ekonomiktir…
KEIM silikat boyalar sağlıklı ve güvenlidir…
KEIM Silikat boyalar yanıcı değildir. 

Yangın esnasında zararlı gaz salmazlar. Bu, Almanya ve Büyük Britanya'daki yangın testleri ile doğrulanmıştır. Bir yangın durumunda, bu maksimum güvenlik anlamına gelir. Giderek artan bir şekilde dünyada metro istasyonları, tüneller, okullar ve sinemalar gibi birçok kamusal alan sadece silikat boyalarla boyanmaktadır. Mineral boyaların yüksek su buharı geçirgenliği, yapılarda optimal bir nem dengesini sağlar. Bünyesindeki nemi dışarıya atan KEIM, bu özelliği ile çok kalın kaplamaların arkasında dahi tehlikeli nem birikmesini önler ve böylece yapıda ve yapı malzemesinde uzun süreli hasarı önler. Ayrıca sağlıklı bir iç mekan ortamı sağlar. KEIM, 1983 yılında dünyada sağlıklı bir iç cephe boyasını piyasaya süren ilk üreticidir. Aynı zamanda Natureplus sertifikası alan ilk üreticidir. Bu kalite işareti, akredite test enstitüleri tarafından verilmektedir ve bağımsız yönergelere dayanmaktadır. Çok sayıda farklı kriter değerlendirilir; üretimden çalışma koşullarına, düşük kirlilikte kullanımdan bertarafa veya geri dönüşüme kadar her aşama titizlikle değerlendirilir. 

KEIM tüm bu özellikleri ile tüm dünyada sürdürülebilirlik konusunda uluslararası değerlendirme sistemleri olan LEED, BREEAM ve DGNB gibi sertifikaları da içerir. KEIM sadece silikat boya ile değil mineral sıvalar, dünyada tek ve patentli silikat ahşap boyalar, beton ve beton koruma ürünleri, iç ve dış mekanlar için ısı yalıtım sistemleri ve doğal taş koruma sistemleri ile geniş bir ürün portföyüne sahiptir.

Sağlıklı ve başarılı bir yalıtım uygulaması için nelere dikkat edilmeli? 

Yalıtımlı binalar yalıtımsız binalara göre en az yüzde 30 - 50 daha az enerji kullanmaktadır. Tekniğine uygun olarak yapılmış doğru ısı, ses, su, yangın vb. yalıtım uygulamaları ile enerji tasarrufu sağlanırken daha güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturulur. Yapının bulunduğu iklim ve çevre koşullarının, ihtiyaç ve isteklerin, kaynakların değerlendirilmesi ve bu doğrultuda enerjiyi az kullanan, yaşam döngüsü uzun, sağlıklı-güvenli yapı malzemeleri seçilerek teknik standartlara uygun şekilde kullanılması yapılacak yalıtımın verimliliğini arttırır.