Siba Mühendislik işinin ehli olan firmalar arasında. Bugüne kadar birçok projeye başarılı çözümler sunan firmanın çalışmalarını, Ziraat Mühendisi Bülent Uğuzer ile konuştuk. 

Siba Mühendislik’in kuruluşundan ve bugün geldiği noktadan bahseder misiniz?

2006 yılında iki Ziraat Mühendisi (Alparslan Sezginer ve Bülent Uğuzer) tarafından kurulan bir firmayız. Bünyemize peyzaj mimarlarını da dahil ederek hem tasarımda hem de uygulamada etkin çalışmayı hedefledik. Kurulmuş olduğumuz zamanlarda Türkiye’de büyüme ortalama yüzde 7 idi ve konut talebinde ciddi artışlar vardı. Bu nedenle peyzaj firmasından müteahhitlerin beklentileri daha fazla idi. Daha rahat tasarım yapabiliyor, daha fazla kazanabiliyorduk. Geldiğimiz süreçte gerek büyümenin yavaşlaması gerek ulusal ve uluslararası mali sıkıntılar, konut arzında talebe oranla patlama durumu ve son ekonomik kriz başta inşaat şirketlerini ve doğal olarak da peyzaj sektörünü vurmuştur. Tasarım ve uygulamada çok daha ekonomik çözümler, tahsilat sıkıntıları, girdilerin sürekli zamlanması ama bunu fiyatlara yansıtamayışımız günümüzün temel sorunlarındandır.

Hedef kitlenize hangi hizmetlerle çözüm sunuyorsunuz?

Hem tasarım (autocad, sketcup, lumion, photosop) hem de uygulama hizmetlerinde (yapısal ve bitkisel uygulamalar) çözümler sunuyoruz. Bunlar içerisinde yollar, drenaj ve otomatik sulama sistemleri, kent donatıları, aydınlatma, bitkisel çalışmalar vs. yer almaktadır.

Firmanızın müşterilerine sunduğu en önemli avantaj nedir?

Düşündüğünün çok daha güzel ve sürdürülebilir olanının gerçeğe dönüşmesini sağlıyoruz.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz? 

Beylikdüzü – Nevsa ve Bey Kasr-ı Konakları;  Esenyurt – Ak Towers, Önay GardenResidence, Esenbahçe Konutları; Ulus –Maximum Evleri, Lila Konutları; Gayrettepe – Barbaros Point Otel; Sarıyer – North Panaroma İstanbul; Çekmeköy - Terrace Koru; Kartal - Yakacık Meydanı; Bağcılar – Belediye Park ve Bahçeleri uygulamalarımızdan bazılarıdır.

Sizin için özel olan herhangi bir projede yaptığınız çalışmayı bize anlatır mısınız?

Ulus Maximum Evleri projesinde hazır çim rulosunun içerisinde canlı balık çıkması ve yine aynı şantiyede çim kamyonu yerine başka bir şantiyenin mobilya kamyonunun getirilip çim alanına mobilyaların indirilmeye başlanması tatlı anılarımızdır. Maltepe de bir dönümlük konut bahçesinin yine bir gece içerisinde harfiyat alımı, toprak serimi, otomatik sulama sisteminin yapılıp çim seriminin tamamlanması işini üstlenip konut sahiplerinin inanılmaz bakışları arasında sabah 06:00’da teslim etmemiz unutamadığımız çalışmalar arasındadır.

Konut projelerinde çevre düzenelemeleri, peyzaj çalışmalarına geçmişe nazaran daha çok önem veriliyor.  Konut projelerinin peyzaj çalışmalarında hangi kriterlere dikkat edilmesi gerekilir sizce?

Öncelikle öznel ve sürdürülebilir bir tasarım vazgeçilmezdir. Projenin konumu, yaşam biçimi ve bütçe olanakları, uygulamada fen kurallarına dikkat etmek peyzaj çalışmalarında belirleyici etmenlerdir. 

2018 yılında hangi başlıkları gündeminize taşıyacaksınız? Hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz? 

2018 oldukça zor geçiyor ve sanırım bu durum 2019’da da devam edecek. Hedefimiz olabildiğince dikkatli hareket etmek, riskleri minimize ederek verimliliğe yönelik adımlar atmaktır. Dövize dayalı girdileri uygulamalarımızda olabildiğince azaltarak yerli üretimlere ağırlık vermek temel hedefimiz. Tüm meslektaşlarımıza ve sektör bileşenlerine esenlik ve kolaylıklar diliyor, Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerin kısa zamanda geçmesini umut ediyorum.