Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilgili kanunların uluslararası seviyede olduğunu belirten Duravit Yapı Ürünleri A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Gökhan Seçgel, uygulama noktasında eksiklikler olduğunu söyledi. 

Seçgel, sözlerine şöyle devam etti: “30 Haziran 2010 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yayınlanması ile sektöre yeni paydaşlar katılması sağlanarak, bu konudaki farkındalık arttırılmaya çalışılmıştır. Paydaşlar arasında İSG disiplininin lokomotifi olan en büyük rol İSG uzmanlarına ve iş yeri hekimlerine düştü. İlk etapta mevcut İSG uzmanı ve işyeri hekimlerinin sayısı arttırılarak, sahada alan hakimiyeti sağlandı. Böylelikle İSG profesyonellerine mevcut kanun ve yönetmelikleri sahada uygulattırarak işveren ve çalışanlar arasında köprü kurmalarına imkan yaratıldı. Gerek sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile toplantılar düzenlenerek gerekse yerel ve ulusal basında kamu spotları oluşturularak farkındalık çalışmaları gerçekleştirildi.”

ÇALIŞANLARA YÖNELİK ÖNERİ VE ÖDÜL SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLDİ

İşveren, sendika ve çalışanlar arasındaki koordinasyonun artırıldığını ve İSG ile ilgili hızlı aksiyonlar alındığını kaydeden Seçgel, “Risk Değerlendirmesi yapılarak faaliyetlere yönelik tehlikeler incelendi ve gerekli önlemler alındı. İSG ölçümleri yaptırılarak saha sürekli olarak kontrol altına alınarak çıkan düzensizlikler ortadan kaldırıldı. Risk faktörleri incelenerek gelişen teknolojilerin takip edilmesi suretiyle mühendislik tedbirler alınarak eğitimler düzenlendi ve çalışan farkındalıkları arttırıldı. İSG Kurul toplantıları ile işveren ve çalışan arasında ilişki sürekliliği sağlanmıştır.” şeklinde konuştu. 

Firmalarında İSG alanındaki en önemli sorunun çalışanların İSG konularını çalışma hayatlarında disiplin yönünden yük olarak görmeleri olduğunu dile getiren Seçgel, “Bu sorunun ortadan kaldırılmasında işveren, sendika ve ortak çalışma grupları ile yeterli eğitimler verilmiştir. Çalışanlar için öneri ve ödül sistemi gerçekleştirilerek, İSG ile ilgili fikirlerin oluşması sağlandı.” dedi.

“İSG PROFESYONELLERİNE DENETLEME YETKİSİ VERİLMELİ”

Seçgel, Türkiye’de konuyla ilgili farkındalığın artırılmasına yönelik yapılabilecek ise şöyle sıraladı: “İSG profesyonellerinin sektörel uzmanlaşması sağlanmalı ve her İSG profesyoneli mesleki gelişim için tek bir sektöre bakmalıdır. Ayrıca İSG profesyonellerine sektörel olarak denetleme yetkisi verilmelidir. Sektörel iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili rehber dokümanlar hazırlanarak işverenler için yıllık eğitimler düzenlenmesi faydalı olacaktır. İlköğretim çağındaki çocuklar için İSG konularında animasyonlar ve tiyatrolar yapılmalı, üniversite öğrencilerine yönelik ders programları hazırlanarak İSG ile ilgili farkındalık oluşturulmalıdır.”