Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerin on dördüncüsünü 19 Aralık 2018 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdi. İMO İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna’nın yaptığı açış konuşmasıyla başlayan Seminer kapsamında THBB Genel Sekreteri Aslı Özbora Tarhan; “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”, İTÜ İnşaat Fakültesinin Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir “Beton Teknolojisinde Son Gelişmeler”; THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar ise “Betonda Kalite Denetimleri” başlıklı sunum yaptı. 

Hazır beton sektörünün 2017 yılı itibarıyla 115 milyon metreküplük üretim ile inşaat sektörüne ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladığını ifade eden Tarhan, “Türkiye, beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideri. Aynı zamanda Çin ve ABD’nin ardından dünyanın üçüncü en büyük hazır beton üreticisi. Hazır beton sektörü, toplam istihdamın yüzde 6,9’unu kapsayan inşaat sektörünün önemli bir parçası.” dedi. 
2016 yılında THBB Başkanı Yavuz Işık ile ERMCO Başkanlığı’nın Türkiye’ye taşındığı hatırlatan Aslı Özbora Tarhan: “2017 yılında Birliğimiz, Beton Sürdürebilirlik Konseyinin (The Concrete Sustainability Council) kurduğu Beton Sorumlu Kaynak Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin Bölgesel Sistem Operatörü olmayı hak kazanırken Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) de bu sistem içerisinde görev alacak ‘Belgelendirme Kuruluşu’ oldu. Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi’nin adaptasyon zamanını bu yıl tamamladık. Çalışmaların bitmesi ile THBB, ‘Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi’nce belgelendirmek üzere başvuru yapan firmalar için bilgilendirme toplantıları düzenlemeye, KGS de bağımsız olarak denetimlerde bulunmaya başladı. Bu sistem kapsamında ilk hazır beton tesisiyle çimento fabrikası 2018 yılının kasım ayında belgelendirildi. Türk hazır beton sektörü olarak sürdürülebilirlik konusunda dünyadaki ilklerden birini başardık.” dedi.

AR-GE PROJELERİYLE SEKTÖRE KATKI SAĞLIYOR

“Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezi” adlı projelerinin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından başarılı bulunduğu ve Ekim ayı itibarıyla bu projeye başladıklarını belirten Aslı Özbora Tarhan, “Bu proje çerçevesinde laboratuvarımıza kazandıracağımız yeni ekipmanlarla ve yapacağımız AR-GE çalışmaları ve danışmanlık hizmetleriyle sektörümüze katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.