Dijitalleşme, tüm inşaat sürecinde verimliliği ve maliyet etkinliğini artırmak için muazzam bir kapsam ve potansiyele sahip. Doka, dijital yenilikleri üç ayrı alanda oluşturuyor: Akıllı Şantiye, Akıllı Asistanlar ve Akıllı Planlama. Doka’nın, tüm bu teknolojileri geliştirmesindeki ana amacı şantiye süreçlerini optimize etmek ve şantiyelerde artan verimlilik seviyelerine katkıda bulunmak. 

Hedefimiz betonarme yapıların planlama, yapım ve operasyonu için lider açık platform sağlayıcısı olmak diyen Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay “Dünyada inşaat pazarı 10 trilyon dolar ve yaklaşık 180 milyon kişi inşaat sektöründe çalışıyor. En yüksek dijital dönüşüm finansal servisler, perakende ticaret, hizmet servisleri sektörlerinde. Dijitalleşmenin en az inşaat, madencilik ve enerji sektörlerinde gerçekleştiğini görüyoruz. İnşaat sektöründe düşük dijitalleşme nedeniyle yaklaşık yüzde 40 verimlilikle çalışıldığını düşünülüyor. Doka, dijital teknolojilere yaptırım yaparak geleceğin iş modellerini tasarlarken bugünün iş verimliliğini arttırıyor. Hedefimiz uzun dönemde planlamanın her aşamasında yer alırken kısa dönemde de şantiyelerde verimliliği arttırıcı uygulamaları ortaya koymak” dedi.

DOKA İLE DİJİTALLEŞEN ŞANTİYELERDE VERİMLİLİK ARTIYOR

Akıllı Şantiye, Akıllı Asistanlar ve Akıllı Planlamalarıyla ilgili bilgi veren Ender Özatay; “Doka’nın, tüm bu teknolojileri geliştirmelerindeki ana amacı şantiye süreçlerini optimize etmek ve şantiyelerde artan verimlilik seviyelerine katkıda bulunmak” olduğunu belirtti. Özatay, “Bu teknolojilerle hedeflenen; şantiyede iş akışını kolaylaştırmak, daha fazla şeffaflık sağlayabilmek ve daha kaliteli bir inşaat süreci oluşturabilmek. 2018 yılında başladığımız dijital dönüşüm çalışmalarımız ilk meyvalarını 2019 yılında vermeye başladı. Doka, dijital dönüşümü “dream  –design –deliver” (hayal et  –dizayn et  –hayata geçir) diyerek yola çıktı. Bu teknolojilerle hedeflenen; şantiyede iş akışını kolaylaştırmak, daha fazla şeffaflık sağlayabilmek ve daha kaliteli bir inşaat süreci oluşturabilmek. Doka’nın dijitalleşmeye yönelik yenilikleri bu yıl Bauma’da tanıtıldı” dedi.


DİJİTALLEŞME ALANINDA DOKA’NIN ÖNE ÇIKAN YENİLİKLERİ;

Concremote: Betonda kalıp söküm sürelerinin belli aralıklara bağlı olarak değil canlı ve dijital ölçümlerle belirlenmesi yoluyla şantiyelerde işin hızlandırılması. Betonun yüzeyine sensörler bırakılıyor. Sensör bir sunucuya (Server) sinyal gönderiyor. Sunucu, gelen veriyi işliyor ve betonun ulaşması gereken dayanıma ulaşıp ulaşmadığını gözlemliyor. Beton istenilen dayanıma ulaştığı anda da kalıbın sökülebileceğine dair cep telefonuna SMS veya tablet bilgisayarlara e-mail yolu ile sinyal gönderiliyor. Akıllı telefonlar için sistemin aplikasyonu da bulunuyor.

YAPI BİLGİ MODELLEMESİ “BUİLDİNG INFORMATİON MODELLİNG” (BIM)

BIM ile bir yapının tasarım sürecinden yapımının tamamlanması ve bakım onarımına kadar tüm proje bilgileri koordine edilebiliyor. Tüm yaşam döngüsü için dijital veriler, tek bir merkezi konumdan yönetiliyor. Bu yaklaşım, bir yapının inşaatında yer alan mimarlar, müteahhitler, tasarımcılar, kalıp uzmanları ve diğer tüm paydaşlar arasında etkin bir etkileşimi ve otomatik, şeffaf bir veri alışverişini imkanı sağlıyor. Her zaman her yerde paydaşlar, en son verilere kolayca erişerek ve projeyi normal inşaat sürecinde mümkün olandan daha sorunsuz bir şekilde koordine edebiliyor.

Doka Contact: Kalıp hakkında kalıp üzerine yerleştirilen çiplerle yeri, konumu varsa dökülmüş betonun sıcaklığı verilerinin aktarımı ve bu bilgilerin işlenmesi. Tesisteki tescilli bir platform ve IoT sensörleri ile Doka Contakt, doğrudan şantiyeden canlı veriler alınmasına olanak sağlıyor. Şantiyedeki faaliyetleri yöneten Platform, inşaat süreçlerinin verimliliğini arttırmak için en iyi uygulamaları belirlemek ve uzun vadede maliyet ve zamanın düşürülmesine yardımcı olmak için veri öngörüleri sunuyor. Malzeme ve personel de uygulama tarafından planlanabiliyor. Planlamaya dahil edilen şantiyeden canlı performans verileri elde edilmesine imkan tanıyan Sensör sistemi, birçok avantaj sunuyor. İnşaat firmalarına hedefleriyle ulaştıkları durumu gerçek zamanlı olarak karşılaştırma imkanı sağlayan sensör sistemi, aynı zamanda şantiyede değişen koşullara da proaktif olarak yanıt verebilme imkanı sunarak avantaj sağlıyor. Böylelikle inşaat firmaları şantiye verilerine dayanarak iş akışlarını ve rekabet edebilirliklerini iyileştirebiliyorlar. 

UZAKTAN KALIP EĞİTMENİ

Remote Instructor (Uzaktan Eğitmen) ile herhangi bir ihtiyaç anında VR teknolojisiyle şantiyeye Doka uzmanlarına her an uzaktan ulaşabilme imkanı sunarak, şantiyede duyulan ihtiyaç hızlıca gideriliyor ve iş akışının sekteye uğramaması sağlanmış oluyor.

e-ticaret: Shop.doka.com
Ulusal ve uluslararası kalıp firmaları içinde internet üzerinden satışa geçen ilk firma olan Doka, web sitesi Shop.doka.com’a girip kaydolan inşaat firmaları, ürün seçimi yapıp ödemesini tamamladıktan sonra, ürünlerini 24 saat içinde sevk etme taahhüdü veriyor. Şu an H20 ahşap kiriş, D2 masa tipi iskele sistemleri, koruyucu ızgara, korkuluk dikmesi gibi ürünlerimizin satışı yapılıyor. Site üzerinden verilecek siparişler aynı zamanda fiyat olarak da daha avantajlı. E-ticaret adresine Instagram üzerinden de ulaşmak mümkün. 

AKILLI DÖKÜM

Doğru kalıba doğru betonun dökümünün takibi için yapılan dijital uygulamadır.

KOLAY KALIP PLANLAYICI

Kalıp miktarının, malzeme listesinin, envanterin cep telefonu uygulaması aracılığıyla yönetimidir.