Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde hayata geçirilen imza projelerde sorumluluk alan Doka Kalıp, yapımı Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de devam eden ve tamamlandığında Orta Asya’nın en yüksek binası olacak “Nestone” projesinin çözüm ortağı oldu. Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, “Bize duyulan güveni her projede daha da ileri taşımak için çalışıyoruz. Türkiye’nin ve çevre ülkelerin en prestijli projelerinde sorumluluk üstlenmek, bizlere daha iyisini başarmak için motivasyon kaynağı oluyor” dedi.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te hayata geçirilen Nestone Projesi’nde son teknoloji, modern lüks konutlar ve bir iş merkezi yer alıyor. Projenin kalıp-iskele çözümlerinin sorumluluğunu, alanında en köklü firmalardan biri olan Doka üstleniyor. 

Yurt içinde Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi gibi pek çok önemli projelerde yer alan Doka Türkiye, yurt dışında ise Irak, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan’ın yer aldığı bölge ülkelerini yetki alanında bulunduruyor.
Daha önce Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da Abu-Dhabi Plaza, Irak ‘da Irak Merkez Bankası projesi, Azerbaycan’da La Luna Hotel ve Port Bakü gibi projelerde ürünleri ve servis çözümleriyle yer alan Doka, yurtdışı projelerine son olarak Orta Asya çapında en prestijli projelerden biri olan Nestone Projesi’ni de ekledi.

ORTA ASYA’NIN EN YÜKSEK BİNASI OLACAK 

Taşkent’in merkezi bir konumunda yer alan proje, 266 metrelik yüksekliğiyle tamamlandığında sadece Özbekistan’ın değil tüm Orta Asya’nın en yüksek binası olacak. 51+3B katlı konut ve iş merkezi olarak planlanan Nestone, 14 bin 777 metrekarelik toplam arsa alanına, 190 bin 862 metrekarelik inşaat alanına sahip. Projede Doka’nın Frami Xlife Panel Kalıp Sistemi, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemi, D2 Ağır Yük Taşıyıcı İskele Kulesi Döşeme Kalıbı, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır Koruma Perdesi kullanılıyor.

“PROJELERİN TÜM SÜREÇLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ”

Doka’nın, hız ve iş güvenliği konularında marka bilinirliği en yüksek şirket olarak tanındığını ve 150 yıllık birikime sahip olduğunu vurgulayan Doka Kalıp İskele Genel Müdürü Ender Özatay, bu nedenle büyük projelerde güven kazanmış bir firma olduklarını belirtti. Ender Özatay, “Doka, bugüne kadar Türkiye’de olduğu gibi dünyada da pek çok önemli projede görev üstlendi. Yer aldığımız projelerin ilk planlama aşamasından sona ermesine kadar tüm süreçlerinde çözüm ortağı oluyoruz. Bize duyulan güveni her projede daha da ileri taşımak için çalışıyoruz. Çalıştığımız projelerde ihtiyaçları doğru çözümleyip zaman ve maliyet kapsamında en optimum çözümü sunmak temel hedefimiz. Türkiye’nin ve çevre ülkelerin en prestijli projelerinde çözüm ortağı olarak sorumluluk üstlenmek bizlere daha iyisini başarmak için motivasyon kaynağı oluyor” ifadelerini kullandı. 

DOKA PROJEYE MALİYET VE İŞÇİLİKTEN TASARRUF SAĞLADI 

Projede kullanılan Doka Kalıp sistemlerinin tasarruf ve güvenlik sağlamaları başlıca avantajları arasında. Kullanılan ürünlerden hidrolik tırmanır kalıp ve koruma sistemleri ile işçilik, operasyon maliyeti düşürülüyor. Otomatik tırmanır kalıp “Xclimb 60” sistemiyle de güvenli bir çalışma alanı oluşturuluyor.

“Xclimb 60” sistemi, kalıp işlerinin hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlıyor. Bu sistem sayesinde projede işçilik süreleri azalırken, ayrıca bir katın tamamlanma süresinde de hız kazanılıyor. Hidrolik tırmanır Xclimb 60 koruma panelleri ise tüm bina boyunca boşluksuz ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturuyor. Böylece çalışanlara tam bir koruma sağlanmış oluyor. Frami Xlife sistemi ise vinçli veya vinçsiz olarak hızlı ve ekonomik kalıp hazırlama işi için ideal çözüm oluşturuyor.

Projede çalışmaları kalıp eğitmenleri tarafından denetleyerek, sistemlerin kullanımından sorumlu olan çalışanlara eğitim veren Doka, mühendislik çözümleri ile de destek sunuyor. Buna göre, kaba inşaat sürecinde tüm kolon, perde, döşeme sistemleri ve koruma sistemleri Doka Türkiye teknik ofisi tarafından projelendirilirken, saha ihtiyaçlarına yönelik de sürekli uygulama desteği sağlanıyor. 

PROJENİN KÜNYESİ 
  • Proje adı: Nestone
  • Bulunduğu yer: Taşkent, Özbekistan 
  • İşin Tipi: Konut ve İş Merkezi 
  • Yükseklik: 266,5 m
  • Kat sayısı: 51+3B kat
  • Toplam arsa alanı: 14.777 m2
  • Toplam inşaat alanı: 190.862,11 m2 
  • Yüklenici: Özgüven Tasarım Mimarlık İnşaat San. ve Tic. A.Ş.
  • Müteahhit: UPM Universal Packing Masters (Özgüven- Murad Building JV) 
  • İnşaat başlangıcı: 29.05.2019
  • Planlanan tamamlanma tarihi: 30.06.2022
  • Kullanılan Doka sistemleri: Frami Xlife Panel Kalıp Sistemi, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemi, D2 Ağır Yük Taşıyıcı İskele Kulesi Döşeme Kalıbı, Xclimb 60 Hidrolik Tırmanır Koruma Perdesi