BIM ile bir yapının tasarım sürecinden yapımının tamamlanması ve bakım onarımına kadar tüm proje bilgileri koordine edilebilir. Tüm yaşam döngüsü için dijital veriler, tek bir merkezi konumdan yönetilir. Bu yaklaşım, bir yapının inşaatında yer alan mimarlar, müteahhitler, tasarımcılar, kalıp uzmanları ve diğer tüm paydaşlar arasında etkin bir etkileşimi ve otomatik, şeffaf bir veri alışverişini imkanı sağlar. Her zaman her yerde paydaşlar, en son verilere kolayca erişebilir ve projeyi normal inşaat sürecinde mümkün olandan daha sorunsuz bir şekilde koordine edebilir.

BIM metodolojisinde, inşaat başlamadan önce tüm bina baştan sona dijital olarak modellenmiştir. Hatalar ve problemler dijital modelde tespit edilir ve inşaat sahasındaki ilerlemeyi engellemeden ortadan kaldırılır. Proje, yapıyı ilk önce sanal olarak daha sonra gerçekte inşa etme ilkesini titizlikle takip eder.

ÇIĞIR AÇAN YENI YÖNTEM

BIM, Doka için çığır açan bir platform oldu. Bu nedenle, şirketimiz birkaç yıldır BIM uygulamalarının kalıp çözümlerini inşaat süreciyle daha doğru bir şekilde eşleştirmeye nasıl yardım edebileceğini inceledi ve bu da şirket başarısına önemli katkı sağladı. BIM'in imkanlarını ve faydalarını değerlendirmek üzere bir uzman ekibi biraraya getirerek Yetkinlik Merkezi kuruldu. Yaklaşık iki yıldır, Doka'dan 800'den fazla kalıp bileşeni Tekla’da online olarak depolanıyor. “Revit ürün ağaçları da geçen Kasım ayından bu yana Doka ana sayfasında yer aldı. Şu anda, müşterilerle veri alışverişi için SharePoint, BIM 360 ve Trimble Connect kullanılıyor.

ALMANYA'DAKİ SOFİSTİK PROJESİNDE PRATİK UYGULAMA

Yapı yazılımı uzmanı SOFiSTiK AG, BIM'in Almanya'daki öncülerinden biridir. Şirket, Nürnberg'deki yeni ofis binasını tamamen bu yenilikçi metodoloji ile tasarladı ve tamamladı. 
Ana yüklenici firma, BIM ortamında da büyük deneyime sahip olan WOLFF & MÜLLER Hoch- und Industriebau GmbH & Co. Doka, üç katlı yönetim binası için kalıp çözümü sundu ve geriye dönük olarak, inşaat için yardımcı olacak bir yerleşik tümleşik sanal kalıp kavramı oluşturuldu. İdari blok için tasarımı, GP Wirth Architekten’den bir mimar ekibi tarafından hazırlandı.
Tüm proje paydaşları, uçtan uca, verimli bir ilerleme sağlamak için Autodesk Revit BIM yazılımını kullanarak çalışmalarını koordine etti. Doğal olarak Doka da kalıplarını Revit'te tasarladı. 

Wolff & Müller Operasyon Planlama Müdürü Thore Wolff; “BIM, önce sanalda sonra gerçekte inşa etmek anlamına geliyor. Bu nedenle, inşaat projelerinin planlanması daha kolay; ayrıca programlandırma ve maliyetlendirme konusunda da daha emin oluyorsunuz. BIM'de deneyim sahibiyiz ve bu yöntem ile ilgili bizimle aynı coşkuyu paylaşan; bu sistemin tesis edilmesine yardımcı olmak isteyen ortaklarımızla birlikte çalışmayı seviyoruz. SOFiSTiK projesinde Doka'yı yenilikçilik vaadeden tamamlayıcı bir ortak olarak değerlendirdik ve BIM yöntemini daha da geliştirmek için iş birliğimizi sürdürüyoruz” dedi.

4D İLE GÖRSEL DESTEK

Ana yüklenici aynı zamanda kalıp planlamasının 4D simülasyonunu talep etti. 3D görselleştirmeye dördüncü boyut olarak zaman eklenerek geliştirilmiştir. Sadece yapının kendisi değil aynı zamanda başlangıç ve bitiş tarihleri ve binanın bireysel aşamalarının zamanlaması da dahil olmak üzere zaman çizelgesi boyunca tüm olay dizisi simüle edildi. Yüklenici, verilen herhangi bir dönüm noktası ile ulaşılan inşaat aşamasına bakabildi ve inşaattaki ilerlemenin orijinal programla senkronize olup olmadığını izleyebiliyor. Bilgiler, ilgili herkes için her zaman aynı sayfada; birleştirilmiş ve şeffaf olarak görülebilmektedir.


4D simülasyonun yanı sıra, yapılan çalışmaları adım adım gösteren bir video (www.doka.com/sofistik) oluşturuldu. İlgililerin kalıp çözümleri ve yapım prosedürü hakkında daha iyi bir fikir edinmelerine yardımcı olmak için görsel bir anlatımdır.