Doka AR-VR uygulamasıyla, geniş bir yelpazede dijital içerik ve yeni uygulamalarla dijital bir showroom'a dönüşen Doka standı, ziyaretçinin ilgi odağı oldu.

8-14 Nisan haftası dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerine kapılarını açan Bauma 2019, 63 ülkeden 3.700 katılımcı ile inşaat makineleri, inşaat malzemeleri makineleri, madencilik makineleri, inşaat araçları alanında dünya lideri oluşunu bir kez daha gösterirken, yedi günde 200'den fazla ülkeden 620.000'den fazla ziyaretçiyle yeni bir ziyaretçi rekoru kırdı. 614.000 m²'lik bir sergi alanıyla, tüm zamanların en büyük Bauma’sı olan fuarda Doka standı da sergilediği 30’dan fazla yeni teknoloji ve dijital yaklaşımıyla binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

DOKA İLE DİJİTALLEŞEN ŞANTİYELERDE VERİMLİLİK ARTIYOR

Doka, dijital yenilikleri üç ayrı alanda ziyaretçilerin beğenisine sundu: Akıllı Şantiye, Akıllı Asistanlar ve Akıllı Planlama. Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay; “Doka’nın, tüm bu teknolojileri geliştirmelerindeki ana amacın şantiye süreçlerini optimize etmek ve şantiyelerde artan verimlilik seviyelerine katkıda bulunmak” olduğunu belirtti. Özatay, “Bu teknolojilerle hedeflenen; şantiyede iş akışını kolaylaştırmak, daha fazla şeffaflık sağlayabilmek ve daha kaliteli bir inşaat süreci oluşturabilmektir” dedi. Doka’nın dijitalleşmeye yönelik yenilikleri standın dış alanında itibaren ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Arttırılmış Gerçeklik işaretleri stand alanın dış cephesine eklenerek, ziyaretçilerin akıllı telefonlarına indirdikleri uygulamayla, gösterilen tüm videoları, resimleri ve hatta 3D modelleri kendi telefonlarında görebilmelerini sağladı.

Stand alanında dikkat çeken başka bir yapı da, 16 metre yüksekliğindeki Mühendislik Kulesi’ydi. Doka, yüksek çekirdekler için duvar kalıp elemanlarının hassas konumlandırılması için sensör tabanlı etkileşimli bir sistem olan yeni DokaXact'i sundu ve bir yandan da ilgilenen ziyaretçilere Sanal Gerçeklik (VR) kullanarak çeşitli senaryoları deneyimleme fırsatı sağladı.

DOKA SİSTEMLERİ ŞANTİYELERİ AKILLANDIRIYOR

Dijitalleşme alanında pek çok farklı yenilik sunan Doka’nın, sunduğu en etkileyici akıllı sistemlerden biri de Doka Contakt’tı. Tesisteki tescilli bir platform ve IoT sensörleri ile Doka Contakt, doğrudan şantiyeden canlı veriler alınmasına olanak sağlıyor. Platform, şantiyedeki faaliyetleri yönetiyor ve inşaat süreçleri için en iyi uygulamaları belirlemek ve uzun vadede maliyet ve zamanın düşürülmesine yardımcı olmak için veri öngörüleri sunuyor. Malzeme ve personel de uygulama tarafından planlanabiliyor. Sensör sistemi ise, planlamaya dahil edilen şantiyeden canlı performans verileri elde edilmesini sağlıyor. Bu, inşaat firmalarına hedefleriyle ulaştıkları durumu gerçek zamanlı olarak karşılaştırma imkanı sağlarken şantiyede değişen koşullara da proaktif olarak yanıt verebilme imkanı sunuyor. Böylelikle inşaat firmaları şantiye verilerine dayanarak iş akışlarını ve rekabet edebilirliklerini iyileştirebiliyorlar. Doka Contact’ın yanı sıra sektörle buluşan bir diğer yeni teknoloji Remote Instructor (Uzaktan Eğitmen) ile herhangi bir ihtiyaç anında Doka uzmanlarına her an uzaktan ulaşabilme imkanı sunarak, şantiyede duyulan ihtiyacın hızlıca gideriliyor ve iş akışının sekteye uğramaması sağlanmış oluyor.

TÜY GİBİ HAFİF DOKAXLİGHT PANEL SİSTEMİ İLE ŞANTİYELER DAHA DA HIZLANIYOR

Dijital ürünlerin yanı sıra, Doka yeni kalıp sistemlerini de Bauma’da ziyaretçileriyle buluşturdu. 
Bu yeniliklerden birisi de hafifliği ile dikkat çeken DokaXlight panel kalıbı oldu. Etkileyici düşük ağırlığa ve aynı zamanda dayanıklılığa sahip olan DokaXlight evrensel alüminyum çerçeveli bir panel kalıp sistemidir. 20 kg/m² altında bir ağırlık ve 50 kN/m² taze beton basıncı ile, Doka ürün yelpazesindeki en hafif ürün olmaya adaydır. Düşük ağırlığı ve ergonomik kullanımı, vinçsiz ve sadece bir kişi ile çalışmaya izin verir. Bu da şantiyelerdeki verimliliği artırırken, şantiyelerin daha da hızlanmasını sağlamaktadır.