“Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak birçok alanda enerji tasarrufu yapması gerekiyor. Özellikle tükettiğimiz enerjinin yüzde 40’ı yaşadığımız binalarda tüketiliyor. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 70’ini ise ısıtma ve soğutmak amacıyla kullanıyoruz. Neticede enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz ve enerjiyi döviz ile ithal ediyoruz. Enerjinin maliyeti dünyadaki tüm gelişmelerden etkilenebilecek kadar hassas bir yapıya sahip.” diyen Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, bu açıdan binalarda yalıtımın enerji tasarrufu açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

SUNDUĞUMUZ YALITIM MALZEMELERİ ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR 

Tiritoğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sunduğumuz yalıtım malzemeleri, son kullanıcıya enerji tasarrufu sağlıyor. Yalıtım ile ısıtma, soğutma maliyeti düşüyor. Ancak Avrupa ülkelerine nazaran ülkemizde yalıtım bilinci daha yeni oluşuyor. Karbon salımı az olan yapıların artması, küresel ısınmanın da az da olsa kontrol altına alınması demek. Bu durum ısı yalıtımı enerji verimliliğinin de ötesine taşıyor. Yenilenebilir enerji üretimi, pasif evlerin yaygınlaşması konuları gündeme geliyor ki uygulamada yalıtımın ne denli önemli olduğunu anlıyoruz. Artık sıfır enerjili binalara hatta kendi enerjisini üreten yapılara ulaşmak istiyoruz.” 

“İŞÇİLİK DOĞRU USTALARLA DETAYLI BİR ŞEKİLDE YAPILMALI”

Enerji maliyeti olarak hem evlerde hem de ülkemizde ciddi bir giderimiz bulunuyor. Yalıtım önemli bir yatırım olmasının yanı sıra aslında önemli bir sosyal sorumluluktur. Bu sorumluluk hem ülke ekonomisini hem geleceğimizi kapsıyor hem de karşı karşıya olduğumuz küresel ısınma sorununu da etkiliyor. Enerji ihtiyacı sonsuz, kaynaklar sınırlı. Kısaca doğru bir yalıtımın yapılması enerji verimliliğinin de temelini oluşturuyor. Yalıtım sistemi de burada çok önemli bir mevzu haline geliyor. Yalıtımı sürdürülebilir bir yatırım haline dönüştürebilmek için doğru ürünlerin doğru ustalarca detaylı işçilikle yapılması gerekiyor. Dolayısıyla biz müşterilerimizi doğru kalınlıkta ve en verimli olacak lambda değerinde ürünlere yönlendiriyoruz. EPS grubunda lamba 0,031’in üstünde malzeme satışımızı tamamını kaldırdık. Talep olsa bile dansitesi düşük, yalıtım değeri düşük ürünler satmıyoruz. Aslında bir anlamda o ürünleri boykot ediyoruz. Çünkü satış her şey demek değildir. Satış yaparken tüketicileri daha düşük ısı iletkenlik katsayısı olan, ısı yalıtım verimliliği daha yüksek olan malzemelere yönlendiriyoruz.