Kaliteli ve çevreci inşaat malzemelerinin yapıların sürdürülebilir olmasındaki katkısına dikkat çeken Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, gelenekselleşmiş algıların dışında yeni üretilen yapı malzemelerin kullanılması için teknik bilgileri ve analizlerin sunumlarını yaptıklarını, müşterilerinin doğru ürün ile amaçlarına daha sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını sağladıklarını belirtiyor. 
Sektörün başarılı isimleri arasında yer alan Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu ile sürdürülebilir yapıların oluşumunda yapı malzemelerin önemini, sektördeki gelişmeleri ve gündemlerindeki çalışmaları konuştuk. 

Yılın ilk çeyreğini geride bıraktık, sektörünüz ve firmanız açısından bu dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2020 yılının sonlarına geldiğimizde 2021 yılının arz talep dengesinin tahminini yapmak zor değildi aslında.  Ancak maliyet artışlarını bu kadar da çok beklemiyorduk. Hammadde krizleri, gün içinde değişen fiyatlar, fabrikaların satışlarını durdurmaları beklentilerin üzerinde, aşırıya kaçan durumlar yaşanıyor şu sıralar. Sektörümüz açısından bu durum motivasyon bozucu, belirsizliğin olduğu bir ortamda ticaret de çekimser. Firma olarak müşterilerimizin bu durumdan mağdur olmamaları için bağlantılarımızı ve tedarik ağımızı sıkı tuttuğumuz bir dönemdeyiz, her zamankinden daha çok çalışıyoruz. İnşaat yapan firmaların geleceği göremediği, maliyet analizlerinin tutmasının imkansız olduğu bu dönemde herkes için denge sağlamaya çalışıyoruz. 

Sürdürülebilir yapıların oluşumunda yapı malzemelerin önemi nedir? Firmanız daha çevreci ve sağlıklı yapıların oluşumuna nasıl katkı sağlıyor?

Projelere teknik bilgi desteği sunuyoruz. Yapıların hammaddesi inşaat malzemeleri, onlar ne kadar kaliteli ve çevreci olursa sürdürülebilir yapıların gerçekçi olması o kadar muhtemel. Tabii ki yapının tasarımı da çok önemli. Gelenekselleşmiş algıların dışında yeni üretilen yapı malzemelerin kullanılması için teknik bilgileri ve analizlerin sunumlarını yapıyor, müşterilerimizin doğru ürün ile amaçlarına daha sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını sağlıyoruz.

Mevcut yapıların cephe ve çatılarında yapılacak renovasyon çalışmaları için ne önerirsiniz? 

Öncelikle yenilenen çatılarda hep bir yangın haberi alıyoruz, bu konu ile ilgili ciddi tedbirler alınmalı. Hep söylüyoruz, yazıyoruz ama cidden Mesleki Yeterliliği olmayan ustaların çatılarda, cephelerde hiçbir yerde olmaması gerek. Ayrıca MYB’ne kolayca ulaşılmaması gerekiyor. İki saatlik bir anlatı ile de usta olunmaz. İşin ehli ustalardan doğru iş çıkıyor. En kalitelisini üretseniz de, en kalitelisini satsanız da nafile… “İşçilik malzemeyi öldürür ya da güldürür” sözü bu konunun önemini öz bir şekilde ifade ediyor; önce kaliteli işçilik tercih edilmeli.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu göz önünde bulundurursak hafif çatı sistemlerinin önemi nedir?

Depremin yıkıcı etkisi karşısında binada metrekareye düşen ağırlığın hafifletilmesi önemli bir konu. Deprem yükü, yapıyı yatay yükte etkiler. Gerekli karşı ekler ve bağlantılar, çatı sistemine eklenmediği takdirde çatı yatay yüklerce deprem sırasında hasar alır ve yapıya da ciddi zarar verir. Hafif çatılarda öncelikle yükün hafifletilmesi ve çapraz eklentilerin yapılması modern teknoloji ile daha pratik olduğu için daha güvenli olmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara "yağmur suyu toplama sistemi" kurulması zorunluluğu getirildi. Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok doğru ve sevindirici bir gelişme. Su; çok kıymetli bir kaynak, geri dönüştürülmesi, filtrelenmesi mümkün. Konutlarda ve tüm yapılarda; peyzaj alanları ve yeşil alanlar sulama, rezervuar besleme, yangın deposu besleme, kaba temizlik işleri, araç yıkama olarak yağmur suyu kullanılabilir.

Ajandanızda hangi çalışmalar var?

Ajandamızda çok iş var. Her zaman kendisini geliştiren bir firmayız. Bizim için her gün tecrübelerle dolu bir eğitim. Çok kilometre yapsak da her zaman yolun başındayız diye düşünürüz, ancak aşırı maliyet artışları yaşanması sebebiyle sektörümüzün acil desteğe ihtiyacı vardır.