Binalarda su yalıtım uygulamaları ve su yalıtım malzemelerinin satışında uzmanlaşan İMG Yapı Mühendislik, deprem kuşağında yer alan ülkemizde, yapıların ayakta kalması ve uzun süreler hizmet edebilmesi için önemli hizmetler veriyor. İMG Yapı Mühendislik Genel Müdürü Mahmut Gürün, “Binalarda en önemli ve özen gösterilmesi gereken su yalıtım uygulaması; temel su yalıtımıdır. Çünkü telafisi olmayan ve değiştirilemeyen tek su yalıtım uygulamasıdır” diyor. Mahmut Gürün ile İMG Yapı Mühendislik’in yalıtım uygulamalarındaki çözümlerini konuştuk.    

İMG Yapı Mühendislik 2021 ikinci yarı gündemini öğrenebilir miyiz? 

İMG YAPI Yalıtım firması olarak 2021 ilk yarısını çok yoğun iyi geçirdik. Devam eden yoğunluk ve projelerimiz için ek personel istihdamı oluşturarak, mevcut ekip sayımızı arttırmayı planlıyoruz. Mevcut ekiplerimizin eğitimi ve gelişmesi yönünde çalışmalarımız da yoğun bir şekilde devam ediyor. Ekibimize yeni katılan personellerimizi de hızlı bir şekilde adapte etmek için çalışmalarımız devam edecek. 

Hangi yalıtım uygulamaları için hizmetleriniz var? 

Firmamız binalarda su yalıtım uygulamaları ve su yalıtım malzemelerinin satışını yapmaktadır. Yapıların temellerinden çatısına kadar bütün bölgelerinde suyun yapıya zarar vermemesi için su yalıtım uygulamaları yapmaktayız. Bunlar ise, bina temel su yalıtımları, bina perde su yalıtımları, teras ve balkon bölgelerinde yapılanan su yalıtım uygulamaları, havuz ve su deposu yalıtımları, dilatasyon su yalıtım uygulamalarıdır. Kullanılan binalarda ise bodrum katlarda enjeksiyon su yalıtımları, negatif su yalıtımları ve asansör kuyularında su yalıtım uygulamaları firmamız tarafından yoğun olarak yapılan su yalıtım uygulamaların başında gelmektedir. 

Su yalıtımının bina sağlığı ve ömrü açısından önemi nedir?  Su yalıtımı uygulanması gerekli olan alanlarda neye dikkat edilmeli? 

Binalarda su yalıtım uygulamasının önemi çok fazladır. Ülkemiz deprem bölgesinde olduğundan yapıların iskelet taşıyıcı sisteminde demir korozyonunu engellemek ve yapı sisteminin taşıma kapasitesini düşürülmemesi gerekmektedir. Yapılan araştırmaların sonucu; 10 yıl boyunca suya maruz kalmış taşıyıcı sistemlerin, taşıma kapasitesinin yüzde 67’sini kaybettiği yönündedir. Deprem bölgesinde olan yapılarımızın ayakta kalması ve uzun süreler hizmet edebilmesi için su yalıtım uygulaması çok önem kazanmaktadır. 

Doğru su yalıtım uygulamaları yapmak için su yalıtım sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Bunun için doğru malzeme, doğru işçilik ve doğru detay kullanılması gerekmektedir. Bu üç kural aynı anda birleştirildiğinde sağlıklı ve doğru bir su yalıtım uygulaması yapılmaktadır. 

Bina Temel ve Perde su yalıtımı uygulamalarında püf noktalar nelerdir? 

Binalarda en önemli ve özen gösterilmesi gereken su yalıtım uygulaması; temel su yalıtımıdır. Çünkü telafisi olmayan ve değiştirilemeyen tek su yalıtım uygulamasıdır. Bunun için yapının cinsi, uygulama yapılacak olan coğrafi konum, uygulama zamanı gibi önemli kriterleri belirleyerek en uygunu temel su yalıtım malzemesinin seçilmesi gerekmektedir. Malzeme seçimi sonrasında zemin hazırlığının doğru yapılarak ve detaylara uyularak su yalıtım uygulamasının profesyonel uygulamacılar tarafından uygulanması gerekmektedir. 
Perde su yalıtımlarında ise bütünlüğü koruyan en az ek sistemi oluşturacak şekilde sürme esaslı su yalıtım malzemeleri kullanmak sağlıklı olacaktır. Perde su yalıtım uygulama öncesinde zemin hazırlığı çok önemlidir. Köşe noktaların pah uygulaması ise yumuşatılması ve zeminin çok iyi temizlenmesi gerekmektedir. Tabi birde önemli olan su yalıtım uygulama sonrasında su yalıtım sisteminin korunması gerekmektedir. 

Yalıtım uygulamalarınızda malzeme seçiminin önemi nedir? Siz uygulamalarınızda ne tür garantiler veriyorsunuz?

Su yalıtım uygulamalarının en önemli kısmı aslında malzeme seçimidir. Malzeme seçimi yapılırken uygulama zamanı, uygulanacak zeminde kullanım durumları, hava durumu gibi etmenler dikkate alınarak malzeme seçiminde bulunmak gerekmektedir. İMG YAPI Yalıtım firması olarak uygulamalarımızda 5 yıl garanti vermekteyiz ama asıl önemlisi 5 yıl sonrasında dahi bir problem olduğundan rahatlıkla çözebileceğimiz uygulama detayları oluşturmak ve oluşabilecek problemleri en az hasar ile çözüm üretmek üzerine belirlemekteyiz.