TAİ işbirliği ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na çelikten 10 kat daha mukavemetli ve 5 kat daha hafif kompozit malzemeler üreten, SİHA ve İHA’ların gövdelerinde bulunan kompozit malzemeyi üretmeye başlayan, topraksız tarım gibi Türkiye’nin tarım çalışmalarına büyük katkı sağlayacak projeler geliştiren, enerji verimliliğine yönelik çok tasarruflu ve verimli kombiler üreten Mir Holding, ‘Yıkıcı Ar-Ge ve inovasyon’ çalışmalarıyla teknolojinin sınırlarını aşarak insanlığın aşamadığı sorunlara çözüm geliştirmeye devam ediyor. Boru, tarım, enerji, yapı, savunma sanayi alanlarında faaliyet gösteren Mir Holding bünyesindeki 15 şirketten biri olan Dizayn Grup’un Üretim, Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sedat Sözüdoğru, sorularımızı yanıtladı…


Öncelikle okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz?
Mir Holding bünyesinde Dizayn Grup Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Satış-Pazarlama, Dağıtım, Üretim ve Satın Alma birimleri bana bağlı çalışıyor. 1964 yılında Osmancık’ta doğdum. İlk ve Orta öğrenimimi Osmancık’ta tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Enerji Bölümü’nde 1985 yılında mezun oldum. Nükleer Enerji eğitimi de aldım. Çalışma hayatıma eğitim hayatım devam ederken başladığım için mesleğimden ziyade satış, pazarlama ve reklam konularında yoğunlukla çalıştım. Altı buçuk yıldır Mir Holding bünyesinde çalışıyorum. 
Öncesinde reklam filmi yönetmenliği, TV’lerde program yöneticiliği ve yönetmenlik yaptım. 1995 yılında Ülker’de reklam müdürü oldum. Murat Ülker’in 12 yıl boyunca asistanlığını ve holding pazarlama iletişimi koordinatörü olarak görev yaptım. 
Daha sonra 3 adet şirket kurduk. Sonrasında danışmalık şirketimde firmalara markalaşma, kurumsallaşma, yeniden yapılanma, satış ve pazarlama konularında danışmanlık verdim.

BABA YAPI, "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALIYOR BABA YAPI, "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALIYOR

"DİZAYN GRUP SEKTÖRE OKUL OLMUŞTUR"

Dizayn Grup’un kuruluş hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?
Dizayn Grup, 1987 yılında Ar-Ge temelli kurulmuş olan bir firmadır ve ilk ürünü boru olmuştur. Türkiye’de ilk defa konusunda çözümsel ürün çeşitlerini getiren Dizayn Grup, sektörünün duayeni ve bir okul gibi olmuştur. Bizden yetişen satış, üretim departmanı çalışanlarımız sektörde şu an var olan firmalarda görev yapmaktadırlar. Bu anlamda Dizayn Grup, sektöre okul olmuştur.   
Dizayn Grup’un üst yapısı olan Mir Holding bünyesinde 15 adet şirket bulunuyor. Bu şirketler su, enerji ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Gıda sektöründe seralarımız bulunuyor. Eskişehir Mahmudiye’de tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesindeki sera alanımızda topraksız olarak çok az su içerisinde yetişen ve otomasyonla nem dengesinin sağlandığı bir yapı bulunuyor. Bir tohumun fıtratına uygun üretim koşullarını sağlıyoruz. Sıfır ilaç kullanımı konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Türkiye’nin tarım çalışmalarına büyük katkı sağlayacak projeler geliştiriyoruz.     
1980’li yıllarda Ar-Ge temelli kurulan firmamız, Türkiye’de henüz Ar-Ge’nin telaffuz edilmediği yıllarda bu vizyonu ortaya çıkarmıştır. TAİ işbirliği ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na çelikten 10 kat daha mukavemetli ve 5 kat daha hafif kompozit malzemeler üretiyoruz. Bunu bitirdik. Şu anda SİHA ve İHA’ların gövdelerinde bulunan kompozit malzemeyi üretmeye başladık. Dünyada bunu üreten 3 tane ülke var. ABD ve Kanada’da yapılan üretimin yanında biz de Türkiye’de bu alanda üretim yapıyoruz. Çok stratejik bir ürün ve ülkemiz için önemli katmadeğer oluşturacaktır. Kompozit malzeme, füze başlıklarından otomotiv sektörüne kadar birçok alanda kullanılmaktadır. 
Bunun yanı sıra bir de enerji verimliliğine yönelik çalışmalarımız var. Çok tasarruflu ve verimli kombiler üretiyoruz, güneş enerjisi ile ilgileniyoruz. Hybrid Wall olarak binalarda kendinden ısıtma, soğutma, havalandırmalı duvar sistemleri üretiyoruz. Bu sistemlerden oluşmuş villaları 30 günde yapıyoruz ve teslim ediyoruz. Akıllı (smart) villalarda sağlıklı bir şekilde ısınıyorsunuz veya serinliyorsunuz. 22 C° ile 24 C° arasında konfor alanı bulunuyor ve insan anatomisinin alışkın olduğu sıcaklıkları dengeliyor. Çok az sıcaklıkla sıcaklığa, çok az soğutma ile de serinliğe ulaşan ortam, insanın sağlıklı kalmasına katkı sağlıyor. Bizim için tüketicinin sağlığı her zaman ön plandadır.

"HAM MADDE FİYATINDAN DAHA UCUZA BORU FİYATI VERİLİYOR"

Boru konusunda da şunları söyleyebilirim; inşaatlarda borular içeride kaldığından insanlar onun kaliteli mi değil mi bilemiyorlar. Çünkü görünür değildir. Boru patladığı zaman insanların aklına gelir. Bir tane patlayan boru, sizin güzelim granitlerinizin, mermerlerinizin ve seramiklerinizin kırılmasına, mutfak veya banyo dolaplarınızın şişmesine neden olabilir. Hem kendimize hem de binada bulunan komşularımıza zarar verme ihtimalimiz var. Sızan su ile beton ve demir aksam da olumsuz etkilenecektir. Bu yüzden biz; “Boru deyip geçme” diyoruz.  Boru kalitesinin belgelendirmesinde TSE alınabiliyor ancak sektörde habersiz denetim yapılmıyor, biz TSE tarafından habersiz denetim yapılmasını istiyoruz. Önceden haber verilerek denetim yapılmasının faydalı olacağını düşünmüyorum. Maalesef sektörümüzde ham madde fiyatından daha ucuz boru fiyatı veriliyor. Bu da yarın binanın depremle karşılaşmasında sizin hayatınıza mal olabilir. 
Biz ustaların gelişmesi için usta akademisi oluşturmaya başladık. Dizayn sertifikalı ustalar yetiştireceğiz. Bir ustanın kullandığı ürünlerin teknik özelliklerine de hâkim olmasını, donanımlı olmasını istiyoruz.

Yaşadığımız pandemi sürecinin sizler üzerinde nasıl bir etkisi oldu?
Pandemi tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye ekonomisini de etkiledi, evlerimizden çıkamadık. Buna uygun şekilde kısa çalışma sistemine göre üretimimizi yaptık. İhtiyaçlar doğrultusunda planlamamızı yaptık. Hijyen için 14 kurala bağlı kalarak iş yerimizde ve servislerimizde hizmetlerimizi sürdürdük. Çalışanlarımızın sağlığına çok önem veren bir firmayız. Belirli periyotlarda çalışanlarımızın ateşlerini ölçtük, sık sık kontroller yaptık. Hastalığa yakalanan arkadaşlarımızı izole ederek karantina kurallarını uyguladık. Onlarla temaslı olan arkadaşlarımızı da evlerinde dinlendirdik ve testleri negatif çıktığında işbaşı yapmalarını istedik. 
Pandemi nedeniyle inşaat sektörünün genelinde bazı yatırımlar ertelendi. Belirsizlikten kaynaklı üretim kaybı yaşandı ama sonrasında yapmış olduğumuz hamlelerle pandeminin oluşturduğu negatif yönleri bertaraf ettik.

"İNSANIMIZIN HAK ETTİĞİ STANDART VE STANDART ÜSTÜ ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ"

Ürünlerinizin mevcut durumları ve üretim sahaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Örneğin 10 km’de 1C kayıpla sıcak su taşıyabilen izolasyonlu borular imal ettik, sektörde hep en iyisini düşünmüşüzdür. Alt tarafı boru deyip geçilmez. Asla sızdırmaz ürünler yaptık, bu üründe metal ile plastik yek vücut olmuştur. Biz ustaların kolaylığını ve menfaatini de düşünüyoruz.  
Biz insanımızın hak ettiği, olması gereken standart ve standart üstü ürünler üretirken bunun karşısında fiyat odaklı ve kaliteden ödün vererek üretim yapanlar var.
Biz boruları sağlam yapıp yukarıdan aşağıya inen suyu engellediğimiz gibi kapiler sistem ile kılcal borularla suyu yukarıya doğru tırmandırıyoruz. Bir binada eğer zeminde nem varsa duvarda 9 metreye kadar tırmanıyor. Zemin ve bodrum katlarda rutubet ve radon gazı oluşuyor, radon gazını solumaktan kaynaklı Almanya’da yılda 20 bin kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor. Mantar ve küf ile duvar bu nemi kusuyor. Dolayısıyla sağlığımıza da zararlı. Onu da engelleyen Mirline adında bir cihaz geliştirdik. O da alttan giden suyun engellenmesini sağlıyor.

-40 C°' SOĞUKTA DAHİ KIRILMAYAN BORU: ELITPIPE

Elitepipe ürününüz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Biz tüm ustalarla söyleşi yaparız, işlerinde daha verimli nasıl çalışabilirler diye sorduğumuzda aldığımız geri dönüşlerden karşılaştıkları sorunları bertaraf etmek amacıyla Elitepipe ürünümüzü çıkardık. Bu ürün yaklaşık 5 sene süren çalışma ile mühendislik polimeri dediğimiz bir ham madde ile imal edildi. Üretilen hibrit boru, esnek yapısından dolayı 160 derece bükülebilmektedir. İstenilen şekle girebiliyor ve kolay montaj avantajı sağlıyor. Diğer sistemlere oranla yarı yarıya bir zamanda işçilikten tasarruf ediyorsunuz. Ayrıca daha fazla basınç ve sıcaklık dayanımına sahip. 
PPRC borular yapısından dolayı +4 derecenin altındaki sıcaklıklarda kristalleşmeye başlar, usta bunu 4 metre taşıyor, bir yay oluşur, merdivenleri tırmanırken her basamağa çarpar, boru kristalleştiği için o ufak çarpmada dahi kılcal çatlaklar oluşur. Daha sonra o kılcal çatlak basınç oluştuğunda yarılır ve boru patlar. Elitepipe ürünümüz ise -40 derecede dahi balyoz ile vurduğunuzda kırılmaz bir yapıya sahiptir. Soğuk havada meydana gelen bu sıkıntılı durumu ortadan kaldırmak amacıyla dizayn ettiğimiz bir üründür.
Yaklaşık 90 ülkeye ihracatımız bulunuyor. Elitepipe ürünümüz ile ilgili kuzey ülkelerinde seminerler veriyoruz. Yurt içinde de seminerlere başladık, Sakarya ve Nevşehir’de seminerler yaptık, Kayseri ve Elazığ’da yapacağız. Ustaların söylediğimiz kolaylıkları deneyimlemelerini istiyoruz. Elitepipe ürünümüz, fiyat olarak PPRC borulara oranla sadece yüzde 4 fazla. Ürünümüz ile yüzde 50 zaman tasarrufu, yüzde 35 malzeme tasarrufu yaparken az bir fiyat farkı veriyorlar. Usta kolaylık yaşıyor, mekanik tesisatçı ve müteahhit yarar sağlıyor ve en sonunda tüketici bunun konforunu yaşıyor.

"KALİTEMİZDEN VE TÜKETİCİ ODAKLI DÜŞÜNCEMİZDEN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

2022 yılı hedefleriniz nelerdir?

Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz büyümenin 3 katı büyüme hedefliyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde bu hedefimizin yüzde 85’ini gerçekleştirdik. Geçen yıl aralık ayında pandeminin de etkisiyle 40 yıldır plastik sektöründe görülmemiş bir ham madde sıkıntısı ve fiyat artışı yaşadık. Döviz fiyatlarında artış yaşanması ve son olarak Rusya-Ukrayna krizi de sektörün tedirgin olduğu gelişmeler arasında yer aldı.   
Rusya büyük bir petrol ve doğal gaz tedarikçisi ve yaşanan gelişmeler, ham maddelere ulaşmada sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Ham madde fiyatları tekrar artmaya, döviz tekrar çıkmaya başladı. Bu gelişmelere rağmen düzgün şekilde üretim yapmaya ve mücadele etmeye çalışıyoruz. Biz asla kalitemizden ve tüketici odaklı düşüncemizden taviz vermeyeceğiz. Koşulsuz müşteri memnuniyetini düşünen, bu konuda uğraş veren, memleketimize döviz kazandırma gayretinde olan, insanlığa yaraşır şekilde ürünler sunmaya çalışan bir firma olarak bu duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz.

Son olarak sektörümüze iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Yaptığınız iş sonrasında “Allah razı olsun”, “Helal olsun sana” dedirtmek istiyorsanız, insanların hayatına önem veriyorsanız, sattığınız yaşam alanlarında sorunlarla boğuşmak istemiyorsanız, arkanızdan dua almak istiyorsanız kaliteli ürün kullanmalısınız. İnsanların hayatıyla oynamak istemiyorsanız “Boru deyip geçmeyin” diyoruz. Yüzde 5 kâr ile müşterilerimize kaliteli ürün sunma mücadelesinde bulunuyoruz. Biz bundan vazgeçmeyeceğiz, çünkü insanların hayatı bizim için değerli.