Gerek betonarme gerekse de yığma yapıların güçlendirilmesinde ciddi referansları bulunan Artyol Mühendislik, mevcut yapıların sismik izolatörler ile depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda fizibilite çalışmaları sürdürüyor. Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, “Konvansiyel güçlendirme tekniklerinin yanı sıra binaların dışarıdan müdahale aracılığı ile güçlendirilmesinin ileri yöntemlerini mal sahiplerinin kullanımına sunacağız.” dedi.

Bize şirketinizin yapılanmasını ve 2021 yılı ikinci yarısındaki iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Artyol Mühendislik olarak üç sac ayağına oturan bir yapımız var, bunlar: 

(1) Deprem performans analizi ve güçlendirme projelerinin hazırlanması hizmeti, statik ve mimari proje hizmeti 
(2) Deprem güçlendirme inşaatı, tarihi eserlerin yapısal restorasyonu 
(3)  Yapı Kimyasalları/restorasyon malzemeleri satış pazarlamadır.
 
Ayrıca Deprem Güçlendirme Derneği'nin de kurucu üyesiyim ve yönetim kuruluna katkı sağlıyorum. Yıllık 20 milyon lirayı aşıyor. Otuzun biraz üzerinde tam zamanlı çalışanımız var ancak proje bazlı istihdam etme noktasında bu rakamın birkaç katına da çıkabiliyoruz. 

2021 yılında sunmuş olduğunuz yeni ürünler hangileri? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar?

Konvansiyel güçlendirme tekniklerinin yanı sıra binaların dışarıdan müdahale aracılığı ile güçlendirilmesinin ileri yöntemlerini mal sahiplerinin kullanımına sunmak arzusundayız. Özellikle mevcut yapıların sismik izolatörler ile depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda bazı fizibilite çalışmalarımız devam etmekte. Buna ek olarak iş geliştirme ekiplerimiz, Japonya’da kullanılan bir yöntem ile binaların içlerine girmeden güçlendirme yapılmasının yaygınlaştırılmasına çalışıyor. 

Ne tür yapıların güçlendirilmesinde çözümlerinizle nasıl destek oluyorsunuz? 

Gerek betonarme gerekse de yığma yapıların güçlendirilmesinde ciddi referanslarımız var. Koç Holding Nakkaştepe Merkez Binaları, Ditaş Bİnaları, Koç Lisesi Tuzla Kampüsü, Deva Holding Tesisleri, Nuh Çimento Hereke Tesisleri, Aksa Yalova Tesisleri, Unilever Dilovası Fabrikası, Eczacıbaşı Baxter Binası, Ataşehir Emlak Bankası vb. kurumsal firmaların  binalarında çok sayıda performans değerlendirmesi ve/veya güçlendirme inşaatı işleri yaptık. 

Tarihi veya yığma yapılarda Artyol Mühendislik ayrıca gerek çevresel faktörler gerekse de deprem etkisiyle yıpranmış ya da hasar almış tarihi eserlerin yapısal onarım ve güçlendirmelerinde etkin rol aldık. 19.yy'da inşaa edilmiş Gravier Apartmanı, İstanbul Halaskargazi Caddesi üzerindeki tarihi Çankaya Apartmanı, Cunda Adası'ndaki Taksiyarhis Kilisesi Güçlendirme Projesi, Yavuz Sultan Selim Camii Kubbe Güçlendirmesi, Makedonya'daki Mustafa Paşa Cami Güçlendirme Projesi, Topkapı Sarayı Silahhane Binası, Davut Paşa Camisi, Şeh Süleyman Cami, Süleymaniye Cami Enez Ayasofyası (Enez Fatih Cami), Samsun- Sivas Tren Yolu'ndaki Tarihi Kemer Köprüler gibi eserlerde yer yer uygulamada yer yer projede, yer yer restorasyon uygulamasında yer aldık.

MAPEİ TÜM DÜNYADA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR MAPEİ TÜM DÜNYADA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Yakın dönemde ne tür bir projeye imza attınız? Sonuçlarını paylaşır mısınız?

Ülkemizin gözde topluluklarından Koç Topluluğu Şirketlerine ait DİTAŞ Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş. genel merkez binasını güçlendiriyoruz. Sadece betonarme güçlendirme tekniklerinin değil aynı zamanda karbon lifli polimer sargılama metodunun da hibrit şekilde kullanılması ile çok verimli ve etkin bir güçlendirme projesi ortaya çıkıyor. Hızlı bir şekilde teslim edip, depreme dayanıklı şekilde firmanın kullanımına açmak istiyoruz bu binayı da.