YELİZ YİRMİBEŞ LALE - Başarısı ile yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ismini duyuran Genç Mühendislik, 1996 yılından bu yana inşaat sektörünün en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Endüstriyel yapılar, alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, ticari ve konut binaları ve aynı zamanda elektromekanik tesisat proje ve uygulama hizmetleri yapmak amacıyla kurulan firma inşaat, enerji, tesisat mühendislik ve taahhüt hizmetleriyle öne çıkıyor. Firma mekanik tesisatı ve sistemleri kapsamında klima sistemleri, ısıtma sistemleri, sıhhi tesisatlar, yangın tesisatları, endüstriyel tesisatlar, endüstriyel doğalgaz boru hatları ve domestik hatlar, arıtma tesisatları, otomasyon tesisatları; Elektrik tesisatı ve sistemleri kapsamında OG-Orta gerilim elektrik sistemleri, alçak gerilim sistemleri, zayıf gerilim sistemleri, yedek güç elektrik sistemleri, topraklama ve otomasyon hizmetleriyle yurt içindeki ve yurt dışındaki projelere çözüm sunuyor. Yeni teknolojileri takip ederek kendisini sürekli yenileyen Genç Mühendislik’in odağında müşteri memnuniyeti var. Kaliteli inşaatı ve tüm uygulamaları en kısa zamanda ve en uygun maliyet ile müşterisine eksiksiz sunan firma, projelerin uygulaması sırasında kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine uygun bir şekilde çalışması nedeniyle TS EN ISO 9001:2008, ISO 14000 ve BS OHSAS 18001:2007 sertifikalarına layık görüldü.

ICSC ÖDÜLLERİYLE BAŞARISINI TAÇLANDIRDI

Ulusal ve küresel faaliyet alanını genişleten ve yatırım sermayesini çoğaltan Genç Mühendislik, geçtiğimiz beş sene içinde inşaat yatırımcılarıyla sıkı bağlar kurmuş, yaklaşık 450.000 m² anahtar teslim projeler tamamlamış, 2009 ve 2010 yıllarında 2 adet ICSC ödülü alarak başarısını taçlandırmıştır. Firma 2010 yılında Altın Vana Ödülü, 2011 yılında Türkiye Enerji Zirvesi En İyi Hizmet Veren Firma Ödülü 2013 yılında PİRİ REİS ve Yılın İş Adamı Ödülüne layık görülmüştür.
Bu başarısını her geçen gün arttıran markanın gündemini, Genç Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı, MEP Koordinatörü Hüseyin Bilimli ile konuştuk.

Genç Mühendislik olarak Covid-19 sürecini nasıl yönettiniz?

Covid-19 süreci ülkemizin ve mekanik tesisat taahhüt sektörünün daha önce hiç yaşamadığı bir deneyim olması sebebi ile, ilk önce şirket üst düzey yönetimi direkt bilgilenme ve alınabilecek önlemlerin merkez ofis ve saha çalışanlarımıza yönelik neler olabileceğini araştırma sürecini girmiştir. Bu sebeple benzer ve daha önceki dönemde bu sorunlar ile karşılaşılan Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde alınan tedbirlerin neler olduğunu araştırdık. Yazılı ve görsel basından edilen bilgilerin çoğu yüzeysel olması sebebi ile bu ülkelerde çalışan ve aynı sektörde bulunduğumuz tanıdıklarımız ile irtibata geçerek, yerindeki uygulamaları ve mantıklarının neler olduğunu öğrenmeye çalıştık. Bizim gibi emek yoğun bir sektörde çalışıyorsanız asıl sorun verimliliğin düşmemesini sağlamaktır. Bu sebeple bitirmek üzere olduğumuz hastane projemizdeki işlerimizi hızlandırarak Şubat ve Mart aylarında geçici kabul işlemlerimizi tamamladık. Merkez ofis çalışmalarımızı kapalı çevrim hale getirerek direkt ulaşım ve minimum temas haline getirme konusunda özen gösterdik. Şantiye ve işveren toplantılarımızın tamamını internet üzerinden görüntülü görüşmeler yaparak süreci Temmuz ayına kadar verimliliğimizi azaltmadan yönetmeye çalıştık. Bu süreç hepimizin genel çalışma alışkanlıklarını, İstanbul gibi bir metropolde yaşamanın zorluklarını, ulaşımdaki zaman kayıplarını ve ofis çalışma şartlarının tekrar gözden geçirilmesine yönelik bizlerde ciddi sorgulama ihtiyacı oluşmasına sebep olmuştur. Biz genel olarak bu süreçte, hızlı ve dinamik bir merkez ofis ve güçlü şantiye kadroları ile verimliliğimizi üst düzeyde tutmayı başardığımızı düşünmekteyiz.

Pandemi ile kapalı alanların iklimlendirilmesine daha önem verildi. İnsan sağlığı açısından önemi nedir, neye dikkat edilmelidir?

Mekanik tesisat sektörünün Pandemi süreci başlarında özellikle virüs yaşam alanları, yapışma ve yaşama süreleri, hangi hızda evrimleştiği ve çeşitlilik gösterdiği tam belli olmadan bir sürü doğruların ve yanlışların, verilen bilgilerin içinde yer aldığı eğitim ve ürün tanıtım toplantılarının bilgisayar ortamlarında yapıldığına şahit olduğumuz bir süreci yaşıyoruz. Henüz bu virüsü tanıma ve kapalı alanların iklimlendirmesinin nasıl çözülmesi gerektiğine yönelik çözüm üretilmesi işinin çok başında olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. Çözüm prensibi aslında çok net bir halde herkes tarafından gözükmektedir. Kapalı mahallerde karışım havası kullanılmayacak ve taze hava miktarını yüzde 100 seviyesine çıkartarak virüsün oluşmasını veya havalandırmada tekrar mahal içerisine verilmesini engellemek gerekiyor ama bu enerji kaybını ve verimliliğini çok ciddi oranda zorlamaktadır. Bu sebeple enerji kaybını sınırlamak istediğinizde ise virüsün havalandırma sistemi içerisinde olması veya karışması durumunda canlı kalmasını engelleyecek bir UltraViole filtre sistemi geliştirilmesi gerektiği şu an için öngörülmektedir. Özellikle AVM, konser ve sinema salonları gibi çok yoğun insanların kullandığı mahallerdeki HVAC uygulamalarının nasıl olması gerektiği konusunda, henüz bir konsensüs sağlanamadığını ama önerilerin denenme ve uygulama aşamasında olduğunu bildirmek isteriz. Sanırım sağlık alanındaki tedavi sürecinde olduğu gibi teknolojik hayatta virüs ile beraber yaşamaya alışmak ve kalıcı çözümler üretmek konusunda da biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

Yurt içi ve yurt dışı projelerinize örnek verir misiniz?

Pendik Medipol Hastanesi, Referans Kartal Projesi ve Bizimtepe Aydos projesini yeni tamamlamış bulunmaktayız. Ege Yapı İnşaat A.Ş ile beraber CER İstanbul Projesi, Çamlıyaka Konut Projesi ve Elite Shore Kocataş projelerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca İUFM Projesi SPK Binası mekanik tesisat taahhüt işlerine ait sözleşmemizi de imzaladık ve imalatlarımız başlamıştır. 2019 yılı son çeyreği ile tüm pandemi sürecinde özellikle Kuveyt, Sahra altı Afrika ülkeleri ve Rusya Federasyonundaki ilişkilerimiz sebebi ile proje geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Sözleşme sürecine çok yakın olduğumuz ve bu yıl sonuna doğru prestijli birkaç yurt dışı projesinde firmamızın adını duyacağınızı bildirmek isteriz. Genç Mühendislik geçmişte olduğu gibi yurt dışı ve yurt içi projelerde taahhütlerine tüm hızı ile ekip olarak devam etmektedir.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezine çözüm sunuyorsunuz. Buradaki çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

İUFM Projesi SPK Binası Mekanik Tesisat Taahhüt işlerini, Yapı-Yapı İnşaat A.Ş. ile yaptığımız sözleşme gereğince biz mekanik ekipmanlar dahil anahtar teslim esasına göre yapmaktayız. Projemiz yaklaşık 200.000 m² kapalı alana sahip 25 ve 21 kattan oluşan 2 kuleyi içermektedir. Ayrıca 7 bodrum kat ve zemin kattan oluşan baza katları bulunmaktadır. Şantiyenin henüz başlangıç aşamasında olmasından dolayı, 15 kişilik teknik ekip ve yaklaşık 105 kişiden oluşan mavi yakalı personelimiz ile tam gaz çalışmalarımız devam etmektedir. Haziran 2021 yılına kadar projeyi tamamlamak için tüm şantiye personeli her türlü fedakarlığı göstererek çalışmaktadır. Proje tamamlandığında dünyada emsaline çok fazla rastlanmayan bir finans kompleksine Türkiye sahip olacağı için ve bu büyüklükte bir projenin içinde var olmamızdan dolayı Genç Mühendislik ailesi olarak çok büyük bir mutluluk yaşamaktayız.

Sektördeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Genç Mühendislik, mekanik tesisat sektöründe 24 yılını tamamlamış bir mühendislik firmasıdır. İnşaat sektörü ve yan ürün tedarik firmaları yurt içi veya ulusal çaptaki her türlü ekonomik ve siyasi kriz veya çalkantılardan etkilenmektedir. Dolayısı ile dünyadaki ekonomik durağanlık, pandemi sürecinin bizleri etkilemediğini söylemek çok gerçekçi bir bakış açısını yansıtmaz. Mühendisler genel olarak realist insanlardır. Olayları tarafsız bir şekilde analiz ederlerken her riskin ve sorunun bir çıkışının var olduğunu ve bu sürecin bir kazananının muhakkak olacağını bilirler. İnşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi sıkıntılı günler yaşıyor olabilir ama ülkemizin son dönemde bir çıkış içerisinde olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizde yapımına devam edilen projelerde ciddi bir hareketlilik ve hızlanma söz konusu. Orta vadede yıkılan, düzenlerin değişmesi öngörülen ve bize çok yakın ülkelerde çok ciddi pazarlar açılacağı, önemli olanın şimdiden bu pazarlara yönelik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği Suriye, Libya, Afrika gibi ülkelerdeki yatırımların yakından takip edilmesinin ülkemiz için önemli olduğu kanaatindeyiz. Türkiye’de inşaat sektörünün, tüm tedarik firmaları ve yetişmiş eleman sayıları göz önüne alındığında dünya ölçeğinde bir güç olduğunu düşünüyoruz. Pandemi süreci sonrası yeni bir dünya kapital dağıtım metodu oluşacağının farkındayız. Bu sebeple ülkemiz inşaat sektörünü ve çalışanlarını bu yönde hazırlamak ve dünyanın değişik ülkelerindeki bu ihtiyaçların giderilmesi için hazır olduğumuzu bildirmek amacı ile çalışmalarımızı hızlandırmış durumdayız. Sadece Türkiye pazarını değerlendirmek çok doğru değil diye düşünüyorum… Bizim sektörümüzün hitap ettiği pazara aslında tüm yakın ve Orta Doğu, Afrika Kıtasının tamamı, Türki Cumhuriyetler, Rusya Federasyonu ve yakın ülkelere bakıldığında, bu ülkelerde özellikle pandemi süreci sonundaki ihtiyaç ve revizyonları ülke standartlarına uygun olacak şekilde yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek isteriz.
Teknik kapasitesi yüksek ve birbiri ile uzun süredir çalışma alışkanlığı olan dinamik bir teknik kadroya sahip Genç Mühendislik firması olarak bizler, Pandemi süreci sebebi ile oluşan sektördeki değişik taleplerin bir fırsat olduğunu düşünüyor ve bu fırsatı en iyi şekilde ticari sözleşmeler haline yurt içi ve yurt dışı bağlantılarımız sayesinde getireceğimize inanıyoruz. /İLKER ALKUN