Keleşoğlu Holding imzasıyla 1.5 milyar dolar yatırım değeriyle yükselen İstanbul'un marinalı sahil kasabası niteliğindeki Denizİstanbul, yüzde 79 yeşil alanı, az katlı konakları, villa ve daireleriyle Beylikdüzü Yakuplu bölgesinin imza projesi olarak öne çıkıyor. Marinası, kumsalı ve 1,5 milyon metrekarelik yaşam alanıyla İstanbul’un en büyük projesi olan Denizİstanbul, 2026 yılında tüm etapları tamamlandığında 30 bin kişinin yaşadığı 5 bin 700 konutlu bir yaşam alanına dönüşecek. İstanbul'un marinalı tek kasabası olan Denizİstanbul, Kaliforniya sahil kasabalarını andıran denize doğru eğimli bir vadide, yatay mimari anlayışıyla tasarlandı. Yabancıların büyük ilgi gösterdiği ve satışların yüzde 50'ye ulaştığı Denizİsanbul projesinin detaylarını Keleşoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Keleş ile konuştuk...


Keleşoğlu Holding’in sektördeki geçmişi ve bugün geldiği noktayı anlatır mısınız?

Keleşoğlu Holding olarak dünyaca ünlü mimarlarla birlikte, 43 yıldır insan ve doğa dostu özgün projeler üretiyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz 33 proje ile toplamda 2 milyon 510 bin metrekare yaşam ve ticari alan ürettik. Denizİstanbul, Capacity, Pelican Mall, Historia Fatih, Flyinn, Metroport, Koru Florya, Vadistanbul 1. Etap, Pelican Hill, Ataköy Konakları, Arketip, Yalın Evler, Autopia gibi İstanbul’un birçok ödüllü, sembol projelerine imza attık. Çevreye duyarlı, estetik mimari anlayışımızla yüksek yaşam kalitesi ve kültürü sunmayı hedefliyoruz. İnsan merkezli yaklaşımımızı tüm projelere yansıtarak gelecek için güven inşa ediyoruz.

2022 gündeminiz hakkında bilgi verir misiniz?

Başlı başına bir kasaba niteliğinde olan Denizİstanbul projemizi hızlandırmak öncelikli hedefimiz. Autopia-Beylikdüzü, Cennet Koru-Küçükçekmece, Yalınevler-Göktürk projelerimiz de devam ediyor.

Denizİstanbul projesini devralma süreciniz ve devraldıktan sonra yaptıklarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Denizİstanbul çok büyük bir alana konuşlanmış dev bir proje. Biz satın aldığımızda Yakamoz Etabı tamamlanmıştı, Kalyon etabı ise yarımdı. Bu büyük projenin hakkını vermek adına büyük bir titizlikle her adımı planlayarak işe koyulduk. Projenin her etabında aynı kalite anlayışını devam ettirebilmek adına Gürpınar'da mutfak ve banyo mobilyası, kapı üreteceğimiz bir fabrika bile kurduk. Bu anlayışla yükselen Denizİstanbul projemiz Beylikdüzü bölgesinin konut yapılaşma şeklini tümünden değiştiren, Beylikdüzü semtinde Yakuplu bölgesini bir sahil kasabasına dönüştüren bölgenin imza projesi olarak öne çıkıyor. Bölgede bizden sonra lüks konut üretimi arttı ve konut fiyatları 2 katına çıktı. Satışta olan diğer projelerin Denizistanbul içinde inşa edilecek sosyal alanları (sahil, marina, atlı spor, lüks kafe restoranlar vb) pazarlama faaliyetlerinde kullandıklarını gözlemliyoruz. Denizİstanbul, barındırdığı ayrıcalıklı özellikleri ile her geçen gün değer kazandıran bir proje oldu.

Denizİstanbul projesi inşaatında hangi aşamadasınız? Diğer etap ve donatıları ne zaman bitirmeyi hedefliyorsunuz? Projeyi tam olarak ne zaman bitirmeyi planlıyorsunuz?

Denizİstanbul'un Yakamoz, Kalyon Evleri, Mercan Konakları, Marina Villaları ve Sedef Konakları 1 etaplarında yaşam başladı. Kasaba, 14 konut etabı ve ilave sosyal alanlar, ticari alan ve turizm etapları ile toplam 20 etaptan oluşacak. Şu ana kadar satışları yüzde 50’ye ulaşan projemizde 3000 konutluk 5 yeni etap daha satışa çıkacak. Projeyi tamamen 2026 yılında bitirmeyi planlıyoruz.

Denizİstabul’un konumu nedir? Yeşili, doğayı ve konforu projenizde nasıl harmanladınız?

İstanbul’da önünde marinası olan tek kasaba konseptinde olma özelliği ile benzersiz olan projemiz Yakuplu bölgesinde yüzde 79 yeşil alanı, az katlı konakları, villa ve daireleriyle İstanbul’a örnek bir yaşam sunuyor. Projenin önünde yer alan marinanın İstanbul’un iki hudut kapısından biri olması Denizİstanbul’a değer katan önemli özelliklerden biri.  Denizİstanbul, teknelerle yurt dışından gelecek yabancı turistlerin ayak basacağı ilk yer konumunda. Kasabanın sahil şeridinde, denize girilebilen bir kumsal ve tamamen manzaraya hâkim kafe ve restoranlar bulunuyor. Böylece İstanbul’a şehir turizmi için gelenler ile Türkiye’ye tatil turizmine gelenleri aynı lokasyonda birleştiriyor.

Pandeminin de ivmelendirdiği yeni normalin ihtiyaçları neler? Projede hangi mimari yönler ve ayrıntılar öne çıkıyor? Projenin özellikleri, sosyal olanakları ve yatırımcısına sağlayacağı ayrıcalıklar neler olacak?

Pandemi nedeniyle yaşam alışkanlıklarımızda birçok değişimler oldu, gayrimenkul sektörüne de elbette yeni talepler eklendi. İnsanlar evde daha çok vakit geçirdikçe yaşadığı konutun ihtiyacına ne kadar cevap verip vermediğini daha iyi anladı. Birçok kişi home office çalışılacak bir köşenin bulunduğu, çocukları ve kendisi için tasarlanan özel yaşam alanları olan, zorunlu kapanma dönemlerinde nefes alınacak balkon, teras, bahçe gibi açık alanların bulunduğu ev arayışına girdi. Denizİstanbul projesi marinası, kumsalı ve 1,5 milyon metrekarelik yaşam alanıyla İstanbul’un en büyük projesi. Bünyesinde bütün aile bireylerinin her ihtiyacını karşılayacağı özgün seçeneklerle yükseliyor. Projemizin mimari projesini Kraft Mimarlık üstlenirken, şehircilik, tasarım, master ve imar planı dünyanın en ünlü mimarlık- mühendislik firmalarından biri olan Amerikalı SOM tarafından yapıldı. Dubai’deki Burj Khalifa’nın da mimarı olan SOM, Denizİstanbul projemizi Kaliforniya sahil kasabalarını andıran denize doğru eğimli bir vadide, yatay mimari anlayışıyla tasarladı. Bu sayede projede tüm konutlar deniz manzarasına hâkim bulunuyor. İnsana ve doğaya saygının esas alındığı projemizin sahile inen bölümünde yükseklik azalıyor, geniş aralıklarla inşa edilen bloklar birbirinin cephesini kapatmıyor. İlkokuldan üniversiteye kadar eğitim veren uluslararası bir özel okul, hastane, 5 yıldızlı otel, 180 mağaza kapasiteli AVM’nin de bulunacağı Denizİstanbul’da ayrıca; binicilik kulübü ve çocuklardan yetişkinlere her yaşta kasaba sâkininin sağlıklı yaşam ve spor ihtiyacına yanıt verecek dev bir spor kompleksi yer alacak. 13 bin metrekare büyüklüğündeki bu komplekste açık ve kapalı yüzme havuzları, sauna, Türk hamamı, vitamin bar, oyun odaları, squash, tenis kortu gibi sosyal alanların yer aldığı spor ve yaşam kulübü bulunacak. Bugüne kadar yüzde 120 prim yapan projemiz yatırımcısı için bu sosyal donatılar dışında her zaman kazandıran bir yatırım olarak da öne çıkıyor.

Projenin çevreye duyarlı, estetik, konforlu ve aynı zamanda güvenli bir yapı olması adına yapı malzemeleri seçimi vb. hangi kriterler öne çıkıyor?

Yeşil bina yapım yöntemlerine uygun, estetik ve kalite ön planda tutularak malzeme seçimlerimiz yapılmaktadır. Cephe malzemelerinden, pencere, yer döşemeleri dahil seçtiğimiz tüm malzemelerimiz yüksek kaliteli ses ve ısı yalıtımlıdır. Binalarımız fore kazıklı ve radye temelli, teknolojiye uygun en üst kalitedeki C30 sınıf beton kullanılarak inşa edilmektedir. İlaveten 1,5 milyon metrekarelik arazinin tümünde yağmur suları su depolarında toplanarak, çevre ve peyzaj sulamasında kullanılmaktadır.

Projede yerli ve yabancı satış oranı nedir? Yabancılardan en çok hangi ülkeler öne çıkıyor?

Yabancı konut alıcısından yoğun talep alıyoruz. Yüzde 50 yerli, yüzde 50 yabancı diyebiliriz. Öne çıkan ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Katar, Kuveyt, Kazakistan, İran, Bahreyn, Suudi Arabistan, Irak ve Çin’i sayabiliriz. 

"YEŞİL ALAN TEMEL BİR İHTİYAÇ" "YEŞİL ALAN TEMEL BİR İHTİYAÇ"

Projenin imar yoğunluğu ve ortalama metrekare fiyatı hakkında neler söylemek istersiniz?

Projemiz İstanbul gayrimenkul piyasası imar yoğunluğu ile kıyaslandığında 1/5 oranında daha az yoğun bir projedir. Projemizin yüzde 79'u yeşil alandır. Biz satışa çıktığımız 2015 yılında m² birim fiyatımız bin 400 dolar iken 2022 itibariyle 3 bin-4 bin dolar bandına çıkmıştır.