Daikin, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından organize edilen ve sektörün başarılı ihracatçılarının açıklandığı "İklimlendirme Sektörü Başarılı İhracatçıları" ödüllerinde, 3 farklı kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü kazandı.

FARKLI KATEGORİLERDE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Geçen yıllarda da "En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma" kategorisinde birincilik ödülü alan Daikin, bu yıl da aynı kategoride birincilik ödülünün sahibi olurken,"En Çok İhracat Yapan Firma" kategorisinde ikinci, "En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima İhracatı Yapan Firma" kategorisinde ise üçüncülüğü elde etti.

Firma böylece, 2020 yılı İSİB ödüllerinden 3 ödül ile dönmüş oldu.

"AR-GE, MARKA BAŞARIMIZIN ÖNEMLİ ETKENLERİNDEN"

Layık görüldükleri ödüllere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Daikin CEO'su Hasan Önder, Avrupa’nın belirli modellerdeki tüm ürün gamının Türkiye’den karşılandığını ifade ederek marka başarısının en önemli etkenlerinden birinin Ar-Ge'ye verilen önem olduğunun altını çizdi.

Kendilerini her zaman sektörün bir adım önünde olarak tanımladıkları için Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini ve bu doğrultuda söz konusu alana ciddi bütçelere ayırdıklarını kaydeden Önder, "Şu an Daikin Türkiye Ar-Ge merkezinde 5'i Japon olmak üzere toplam 70 kişi çalışıyor. Pandemi döneminde araştırma geliştirme çalışmalarına ve yeni pazarlar oluşturma konusuna daha çok odaklanma şansımız oldu. 2020'den beri toplam 53 milyon dolar değerinde yatırım imzaladık. Bu arada ciromuz da büyük ivme kazandı ama bizim için asıl önemli olan ciro büyürken ihracat rakamlarına ne kadar katkısı olduğuydu." ifadelerini kullandı.

"İLK KEZ İÇ PİYASA CİROMUZUN ÜZERİNE ÇIKTI"

Önder, 2020'de 200 milyon dolarlık dış satım rakamına ulaştıklarını, üretimlerinin yüzde 53'ünü ihraç ettiklerini ve bu sayede ilk kez ihracat cirolarının, iç piyasa cirolarının üzerine çıktığına dikkat çekti.

Söz konusu durumun kendiler açısından zirve olduğunu dile getiren Önder, ilk kez Türkiye'de üretime başlayacakları VRV üniteleri için ise şöyle konuştu:

"İlk kez VRV üniteleri için Türkiye'de üretime başlıyoruz. 15 milyon avroluk bu yeni yatırımımızın üretimlerine 2022 yılı ocak ayında başlayacağız. Bu yatırımın ihracata katkısı ise 100 milyon dolar olacak. Böylece önümüzdeki yıl 300 milyon dolar ihracat rakamına ulaşarak büyük bir başarı elde etmiş olacağız." (AA)