İklimlendirme sektörünün öncü ve inovatif şirketi Daikin, büyük projelerin gözdesi olmaya devam ediyor. Bugüne kadar konuttan otele kadar pek çok önemli projenin iklimlendirmesinde çözüm ortağı olan Daikin, şimdi de Arke Yapı AŞ tarafından İstanbul Yenibosna’da yapımı süren, Millenium West İstanbul projesinde yer alıyor. Kullanıcılarına sağladığı yüksek konforun yanı sıra, düşük yatırım ve işletme maliyeti sunan çevre dostu cihazları ile Millenium West İstanbul Hotel projesinin iklimlendirme çözüm ortağı olan Daikin, bütün bu avantajlarıyla beraber tasarruf da sunuyor. 

Yatırımcı Arke Yapı AŞ, proje müdürü Özgür Cankaya, iklimlendirme çözümleri için Daikin’i tercih etmelerinin nedenlerini şu şekilde anlatıyor: “Daikin, konusunda uzman ve üstün özellikte üretimleri olan bir marka. Millenium West İstanbul bir otel projesi olduğu için öncelikle konuklarımıza iklimlendirme açısından konfor sağlamız gerekiyordu. Ancak bunu yaparken de sessizliği ön plana almalıydık. İhtiyacımız olan şeylerden biri de kullanılan cihazların birbiriyle uyum sağlayabilmesi ve maksimum verimlilikle çalışmasıydı. Daikin ürünleri bize aradığımız konforu, kaliteyi ve tasarrufu sağladı.”

İKLİMLENDİRMEDE FARK YARATIYOR

17 kattan oluşan otel, farklı büyüklüklerde toplam 315 odaya sahip. 40 bin metrekarelik bir alan kaplayan otelin konuk odaları, ortak alanlar, restoranlar, ofis odaları ve sigara içme alanları da iklimlendirme projesinin parçalarını oluşturuyor. Daikin, kullanıcıya sadece cihaz çözümü sağlamak yerine toplam bir çözüm üreten ‘sistem’ vizyonuyla her yıl daha fazla ürün geliştiriyor. Bu bağlamda Daikin’in VRV sistem klimalarında öne çıkan ürünü ısı geri kazanımlı REYQ-T model cihazı Millenium West İstanbul projesinin tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor. 
REYQ-T model ısı geri kazanımlı VRV dış ünite, hassas sıcaklık kontrolü, havalandırma, sıcak su, klima santralleri ve merkezi/bireysel kontrol sistemleri ile tek bir iletişim noktası üzerinden otelin tüm ihtiyaçlarını gideriyor. Eş zamanlı ısıtma ve soğutma sayesinde otel misafirlerine mükemmel bir konforu garanti ediyor. Isıtma ve kullanım sıcak suyu eldesi, soğutma ihtiyacı olan alanlardaki ısının bu alanlara aktarılmasıyla “bedelsiz” olarak sağlanıyor. Sistem, maksimum verimlilikte çalışarak işletmeye tasarruf sağlarken, çevreye zararı da aşağıya çekiyor. 

YÜKSEK VERİM, KOLAY MONTAJ VE DEVREYE ALMA

Cihazın soğutucu akışkan sıcaklığı dış ortam ve iç ortam sıcaklığına göre değişkenlik gösterdiğinden ihtiyaç duyulan kapasiteye ayarlanıyor. Bu özellikle yüksek verimli çözümler sağlamanın yanı sıra üfleme sıcaklığını da ayarlayarak iç ortam konforunu her zaman maksimumda tutuyor. Ürün, geniş kapasite çeşitliliği ve yüksek borulama limitleri ile farklı büyüklüklerdeki tüm alanlarda en iyi performansı sağlıyor. Serbest dış ünite kombinasyonu ve bin metre toplam borulama uzunluğu sayesinde esnek montaj çözümü sunuyor. VRV IV dış ünitelerinde standart olarak bulunan otomatik soğutucu akışkan şarjı özelliğiyle devreye alma sırasında hem zamandan tasarruf ediliyor hem de en iyi performans yakalanıyor. 

FARKLI İÇ ORTAM İHTİYAÇLARINA UYGUN ÇÖZÜMLER

Özellikle otel odalarında iç üniteler çok önem taşıyor. Alan özelliklerine uygun ve sessiz çalışan gizli tavan tipi iç üniteler, konukların konforunu üst düzeyde tutarak devamlılığını sağlıyor. Daikin FXDQ düşük statik basınçlı iç ünite tam da bu amaca hizmet eden bir ürün olarak projede yerini alıyor. Son derece ince tasarıma sahip olan cihaz sadece 20 cm yüksekliğiyle konuk odalarının estetik yapısını bozmayacak bir görünüm sağlıyor. Fısıltı kadar sessiz çalışmasıyla konforu en üst düzeye taşıyan FXDQ düşük statik basınçlı iç üniteler konuklara kesintisiz bir konfor yaşatıyor. 

Otelin lobi, restoran gibi ortak alanlarında ise düşük ses seviyeli ve özel olarak geliştirilmiş DC fan motoru sayesinde daha düşük enerji tüketimine sahip FXSQ orta statik basınçlı gizli tavan tipi iç ünite modelleri tercih edildi. Koridorlarda ise sıcaklığın eşit dağılımını sağlayan; kompaktlık ve estetiği bir araya getiren Daikin’in simgesel ürünü FXFQ dairesel atışlı kaset tipi iç ünite kullanıldı. Ofis alanlarında tercih edilen ürün ise FXZQ kaset tipi iç ünite oldu. Karolaj tavana uyum sağlayan cihaz, şık görüntüsüyle de estetik bir bütünlük sundu. FXMQ yüksek statik basınçlı kanallı iç ünite ise sigara içme alanlarında sağladığı iç ortam hava kalitesi nedeniyle projede tercih edilen ürün oldu. Sistem odalarında da FXAQ duvar tipi VRV iç üniteye yer verildi. 
Projenin taze havaya olan ihtiyacı ise VRV Sürekli Isıtmalı Heat Pump dış üniteye bağlanabilen klima santralleri ile çözüldü. Bu durumda dış üniteler sürekli ısıtma ile kesintisiz üstün ısıtma performansı sağlıyor ve iç ortam hava kalitesini maksimuma çıkarıyor.

Daikin, AR-GE çalışmalarını geniş çaplı araştırmalar ve çevreye duyarlılık üzerine geliştiren bir marka. Bu prensiple hareket eden Daikin, 2018 yılında turizm sektörüne özel olarak yapılan detaylı pazar araştırmaları sonuçlarını dikkate aldı ve yüksek sıcak su kapasitesi ihtiyacına yönelik olarak VRV sistem klimalar ile beraber kullanılan 24 kW sıcak su ünitesi Hydrobox’ı geliştirdi. Bu cihaz ile otellerin önemli ihtiyaçlarından biri olan kullanım sıcak suyu ihtiyacı da giderilmiş oldu. 

BİREYSEL/MERKEZİ KUMANDA ÇÖZÜMLERİ

Birbirine entegre çalışabilen Daikin cihazları projedeki yerini aldıktan sonra, tüm klima işlevlerine erişmenin mümkün olduğu kullanıcı dostu dokunmatik bireysel/merkezi kumandalar devreye giriyor. Bu kumandalar kolay kullanımın yanı sıra akıllı enerji yönetimini de beraberinde getiriyor. Bu sayede enerji kaybı önleniyor, işletme maliyeti düşürülüyor ve verimliliğin en üst düzeye çıkarılması hedefleniyor. 2018 IF Tasarım Ödülü’ne sahip yeni premium tasarımlı kullanıcı dostu ‘Madoka’ kumanda, mavi ‘Daikin Eye’ dairesel ekranı ve 85 x 85mm ölçüleri ile şık bir görünüm sağlıyor. Daikin Madoka Assistant uygulamasıyla kullanıcıya akıllı telefon üzerinden temel/ileri ayar yapma olanağı yaratıyor. Madoka’nın sade ve şık ekranı aracılığıyla otel misafirleri, kişisel konfor tercihlerine göre kolayca ayarlama yapabiliyor.

Enerji tüketimi, enerji kayıp kaynağını tanımlama, uzaktan internet erişimi, tüm iç-dış ünitelerin uzaktan arıza ve bakım için takibi, sistemin diğer sistemlerle uyumlu çalışabilmesi ve otomatik iç ünite kaydı sağlayan bir merkezi otomasyon sistemi olan I-Touch Manager da Millenium West İstanbul otel projesinde yerini alarak projeye değer katarken tasarruf ve güvenliği de beraberinde getiriyor. Daikin bina yönetim sistemi, kapı veya pencere kontağı, yangın alarmı ve pay ölçer gibi 3’üncü parti ürünlere entegre edilebiliyor. Örneğin otel odasında pencere açıldığında sistem kendini otomatik olarak kapatıyor. Yangın alarmı aktif hale geçtiğinde ise iç üniteler otomatik olarak kendini kapatıyor ve daha büyük arızaların önüne geçiyor.