Tesislerde enerji maliyetinin düşürülmesi için ya daha az elektrik tüketen motorlar kullanılması ya da motor ve ekipman sayısının azaltılması gerektiğini söyleyen Bursa Beton A.Ş. Genel Müdürü Barbaros Onulay, “Tesislerimizi planlarken yılların verdiği tecrübe ve elimizde mevcut olan istatistiki enerji tüketim verilerinden faydalanarak en düşük maliyetli çözüm önerilerini değerlendiriyoruz. Üretim santralinde daha az elektrik motoru kullanılan beton santrali modellemesini projelendirip ön yüklemeli model yerine rampalı santral modelini kullanıyoruz. Ayrıca, proseslerimizde kullanılan tesis açık iken devamlı çalışmak durumunda olan bazı karıştırıcı ekipman motorlarının zaman ayarlı röleler vasıtasıyla belli aralıklarla çalışmasını ve durmasını sağlayarak enerji tasarrufu sağlıyoruz” dedi.

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Bursa Beton olarak 1986 yılından beri hazır beton sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Bursa, Kütahya, Yalova ve Bandırma’da kurulu yeni tesis teknolojisi standartlarına sahip hazır beton tesislerimiz, 30 beton pompası ve 120 transmiksere sahip araç parkımız ile, çevreci yaklaşım ve koşulsuz müşteri memnuniyeti prensibiyle müşterilerimize 24 saat kesintisiz hizmet sunabilmekteyiz. Beton kalitesindeki en önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Biz de bu anlamda aldığımız sorumluluğumuzu en güzel şekilde yerine getirmek üzere çalışıyoruz.  Bursa Beton olarak beton teknolojisini yakından takip ediyor, iş hacmimizi faaliyet gösterdiğimiz her alanda devamlı büyütmeye çalışıp, verimliliğimizi artırmaya odaklanırken, teknoloji ve kalite standartlarımızı sürekli yeniliyor, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklanıyoruz. Hazır beton sektöründe Laboratuvar Yeterlilik Belgesi alan ilk şirketlerden biri olarak Ar-Ge ‘miz ile ulusal ve uluslararası standartlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 
Yapıların ana unsuru, inşaatın iskeletinde kullanılan çelik ve betondur. Dolayısıyla beton, inşaat sektörünün en önemli yapı maddelerinden biridir.  Bu bağlamda sektörün gereksinimi olan inovatif gündemi takip ediyor ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Markamız için yenilikçi olmak çok önemli. Sektörde hem bilgi hem de üretim teknolojileri anlamında yatırımlarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Günlük 18 bin m3 üretim kapasitesine sahip 19 Hazır Beton Santralimiz ve 2 Taş Ocağı Tesisimiz ile Güney Marmara Bölgesi’nde geniş bir hizmet ağına sahibiz.  Yüksek üretim kapasitesine sahip tam otomasyonlu santrallerimizin üretim, bakım, IT ve yönetim departmanlarının entegrasyonunu sağlamak ve sürdürmek; bilişim teknolojilerinden yararlanma düzeylerimiz ile paralellik taşımaktadır. Dolayısıyla tüm çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı; kalite, sorunsuzluk ve sürekli iyileştirme felsefesiyle yürütmeye özen gösteriyoruz.

Yakın zamandaki çalışmalarımızdan bahsedecek olursak: Hazır beton üreticilerinin temel taleplerinden biri olan ‘’ kaliteli agrega teminini’’ sağlayabilmek amacıyla, Kayapa bölgesindeki kalker ocağı kırma eleme tesisimizde, wobbler ve by-pass eleği ilave ederek ekipman yatırımımızı gerçekleştirdik. Neticesinde sistemimizde hem kapasite hem de ürün kalitesinde iyileştirme imkânı sağladık. 

Gemlik Hazır Beton tesisimizde devreye aldığımız CLRS sistemi ile betonda istenen suyun yoğunluk set değeri ayarlanmış, o değerdeki geri dönüşüm suyu beton üretiminde kullanılabilir hale gelmiştir. Bu sayede suyun yoğunluk değişimine bağlı olarak betonda oluşabilecek kıvam değişkenliklerinin önüne geçilmiştir. Ayrıca set değerini kendimiz ayarlayabildiğimiz için GDS kullanım oranını %70-80’lere kadar yükseltebilmemize imkân sağlamıştır. 

Ar-Ge laboratuvarımızda ürün iyileştirme ve müşterilerin özel ihtiyaçlarına cevap verebilme hedeflerine yönelik olarak özel çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Hazır betonda oldukça önemli olan pompalanabilir beton üzerine yapmış olduğumuz çalışmalar ile beton tasarımlarımızda iyileştirici faaliyetler gerçekleştirdik.

Yaptığımız yatırımlar ve çalışmalar ile bizi tercih eden iş ortaklarımıza, mühendislik ve teknolojik gücümüzün sağladığı güvenin ve çözümün konforunu yaşatmak; markamız için önemli bir unsur ve motivasyon kaynağıdır.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?

Ana faaliyet konumuz olan hazır beton ve agrega üretimimiz haricinde vibrabeton (kendiliğinden yerleşen beton), vipraşap (kendiliğinden yerleşen şap), çeton (çelik telli beton), kuruşap  ve hafif beton gibi farklı formlarda ve farklı markalarla müşterilerimizin ihtiyaçlarına çözüm sunan bir firmayız. Ar-Ge çalışmalarımız ile inşaat sektörünün ihtiyaçlarına kalıcı çözümler sunabilmek için kaliteli, durabilitesi yüksek ürün üretmek adına sürekli kendimizi geliştirerek, inovasyon çalışmalarımız ile müşterilerimize ‘’İlk’’leri sunmaya devam ediyoruz. Yapım kolaylığı, ekonomik ve kalıcı olmasının yanı sıra milli sermayenin yurtiçinde kalması suretiyle ülke ekonomisine katkı anlamında da fayda sunan silindirle sıkıştırılmış beton yollar çalışmamızı “betonyol” markasıyla pazara sunduk. Endüstriyel atıkların betonda değerlendirilmesi suretiyle hem çevreye hem de ülke ekonomisine faydalı olacak çalışmalarımız sürekli gündemimizde oldu. Pazar’a sunduğumuz, rögar kapağı, yağmur suyu ızgarası gibi Türkiye’de tescili bize ait olan kentsel betonarme ürünlerimizi geliştirdik.  Bizim başarımızın en önemli unsurlarından biri her zaman müşteri odaklı bir yaklaşıma sahip olmamızdır. Her müşterimizin projesine özel çözümler sunabilen güçlü bir mühendislik ekibimiz, müşteri taleplerini anlayan ve en hızlı şekilde dönüş yapan bir satış ekibimiz var.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız? 

Hazır beton prosesimiz ilk olarak üretimde kullanılacak hammaddelerin temini ile başlamaktadır. Beton hammaddelerinden biri olan agregalar kamyonlarla tesisimize gelmektedir. Gelen agregalar beton tesisimizdeki stok alanlarına alınarak cinslerine göre ayrı ayrı depolanır. Çimento, mineral katkı, kimyasal katkı gibi diğer hammaddelerin tesisimize taşınması ise dökme olarak ve silobas / tanker araçlarıyla yapılmaktadır. Gelen hammaddelerden konusunda eğitimli Kalite Kontrol Sorumlularımız tarafından “Numune Alma ve Deney Plan’’larında tarif edilen metodlara göre numuneler alınır ve deneyleri yapılır. Ayrıca hazır betonun üretiminde kullanılacak, doğru seçilmiş malzemelerin (çimento, agrega, katkı) kalitelerini ve birbirlerine uyumunu incelemek için Kalite Kontrol ve Ar-Ge laboratuvarımızda, beton karışımları hazırlanarak laboratuvar denemeleri yapılır. Bu deneylerden geçen malzemelerde zamanla olumsuz değişiklikler meydana gelmesinin önlenmesi için sürekli kalite denetimi devam eder. 

Tesislerimizde üretilecek olan hazır betonun tüm bileşenleri bilgisayar otomasyonu dahilinde tartılıp karıştırılarak hazırlanır. Hazır Betonun üretimi, santral operatörünün üretilecek betonu tanımlayan formülün numarasını belirleyip, bilgisayar sistemini işletmesi ile başlar. İlk komuttan sonra ayrı bölmelerde bulunan agrega, agrega tartım ekipmanının içerisinde tartılır. Kapalı silolarda stoklanmış olan çimento, kapalı helezonlar sayesinde çimento tartım bunkerine aktarılır. Bu arada su ve kimyasal katkı kendilerine ayrılmış olan bunkerlerinde tartılır. Bu tartılan beton bileşenleri karışımın yapılacağı mekanik karıştırma ünitesine (panmiksere) sevk edilir. Mikser içerisinde karışma süresi beton sınıflarına göre tanımlanmıştır. Üretilen hazır beton özel araçlarla (transmikser) taşınır ve homojenliğini koruması için boşaltma anına kadar sürekli karıştırılarak ilgili inşaat alanına sevkiyatı yapılır.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi proses otomasyonu donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Tesislerimizde üretilecek olan hazır betonun tüm bileşenleri kullandığımız özel bir bilgisayar otomasyonu dahilinde tartılıp karıştırılarak hazırlanmaktadır.  Hammaddenin girişinden ürün olarak çıkışına kadar ki tüm iş süreçlerimizdeki faaliyetlerimiz kullandığımız ERP programı aracılığı ile kayıt altına alınmaktadır. Bu sayede ürünlerimizin izlenebilirliği sağlanmaktadır. Kullandığımız araç takip yazılımı ile transmikserlerimizin günlük hareketleri, araç seyirleri, trafik kurallarına uyumları takip edilmektedir. 

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? 

Haberleşme teknolojilerinin bu kadar hızlı ilerlediği bilgi çağının gerisinde kalan firmaların uzun soluklu olarak ömrünü sürdürmesi mümkün değildir. ERP sistemleri ile verilere canlı ulaşmak, raporlamak, takip etmek, güncel tutmak, üretime entegre olmak, hata faktörlerini en aza indirmek mümkün hale gelmiştir. Fakat bunun da ötesinde hazır beton üretim işletmeleri için etkinliği artırılmış bir ERP sistemi ile kontrol altına alınmış bir üretim yapılmasının insan hayatı için önemi büyüktür. İçinde yaşadığımız betonarme binaların kilit hammaddesi olan hazır betonun üretimi ve uygulanması servis ömrü ve durabilitesini direkt olarak etkilemekte bir diğer tabirle binalarımızın sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Hazır betonun kalitesi ve yasal mevzuata uygunluğu depremde hayat kurtarır. Geleceğin rekabetinde Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, yapay zeka gibi kavramların sistemlere adaptasyonunu ve ne şekilde uyum sağlayabileceğimizi tartıştığımız şu dönemde eski teknoloji – kara düzen firmaların sistemden elenmesi kuvvetle muhtemeldir. Değişime odaklanmak çeviklik ve esnek bir firma yönetimi günümüz şartlarında firmaların olmazsa olmazıdır.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Beton tesislerimizdeki sipariş planlamaları IFS(ERP) sistemimiz üzerinden yürütülmektedir.
Operatörlerimiz günlük sipariş planlamaları için IFS(ERP) sisteminde tesis sipariş planlama ekranını kullanmaktadır. Bu ekrandan beton otomasyon programlarıyla tam entegre şekilde üretim iş emirleri oluşturulur. Beton otomasyon programımız, betonun tamamen otomatik ve gerekirse manuel olarak hazırlanmasına olanak veren bilgisayar destekli elektronik bir sistemdir. Beton santralinin kontrol işlemlerinin bilgisayar ile yapılabilmesi için, bilgisayar ile PLC arasında haberleşme bağlantısını gerçekleştiren haberleşme kablosu kullanılmaktadır.

Otomasyon sisteminde; kalibrasyon, arıza bildirme, reçete, rapor, irsaliye ve diğer operasyonel işlemler, bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Üretim ve sevkiyat bilgileri, sistemde veri tabanına kaydedilmektedir. Otomasyonda üretim işlemi bittikten sonra  bilgiler kullandığımız ERP(IFS) programına otomatik entegre edilmektedir. Aktarılan bilgilerle sevkiyat operatörlerimiz üretim sonrasında sevk edilecek mamüllere ait irsaliye ve kantar fişlerinin ilgili yasal mevzuatlara uygun olarak basımını sağlamaktadır.