Doğru uygulanan ısı yalıtımının, enerji kaynaklarının daha az kullanılmasında büyük rol aldığını kaydeden Cubo Boya Satış ve Pazarlama Direktörü İsmail Helvacıoğlu, “Isı yalıtımı, yüzde 50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlarken, ısınma ve soğutma için harcadığımız bütçeyi de büyük oranında azaltıyor” dedi.

2021 yılını nasıl tamamladınız? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşıladınız? 2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı ve projelerinizi paylaşır mısınız?

2021 yılı, 2020’de karşı karşıya kaldığımız pandemi sürecinin etkisi ile sektördeki dinamiklerin değiştiği bir yıl oldu. Evlerinde daha fazla vakit geçirmek durumunda kalan tüketiciler, yaşadıkları alanları nasıl daha güzel yapabiliriz düşüncesine yönelerek evlerini ve mobilyalarını bizzat kendileri boyamaya başladılar. Ayrıca, küresel ısınmanın da etkisiyle kaynakların etkin kullanımı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemini artırdı. Enerji maliyetlerinde artışların yaşanması, binalarımıza yalıtımın gerekliliğini yeniden gözler önüne serdi. Biz de CUBO olarak boyanın yanı sıra ürettiğimiz Isı ve Su Yalıtım Sistemleri Yapı Kimyasalları ürünlerimiz ile bu talebi karşılamaya çalıştık.

CUBO, 2020 yılı satış rakamlarının üzerinde bir satış gerçekleştirdi. Yılı geçen seneye göre yüzde 76 büyüme ile tamamlıyoruz. Yönetim Kurulumuzun 2015 yılında belirlemiş olduğu “Sektörün Lider Firması” olma stratejimizi gerçekleştirmek amacıyla, tesis ve personel yatırımlarımıza 2022 yılında da devam ediyor olacağız. Pandemi süreci, ülkemiz ve dünya ekonomisine sekte vurarak daralmaya ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden oldu. Tüm bunlara rağmen ülke ekonomisine değer katmaya çalışıyoruz. Motivasyonumuz, üretmek, istihdam yaratmak ve ihracat yatırımlarımızı artırmak yönünde. 2019, 2020 ve 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz fabrika yatırımlarımız, 2022 yılında Karadeniz Bölgesi’nde kurmayı planladığımız yeni fabrika yatırımımızla devam edecek. O bölgede 60.000 ton kapasiteli bir yapı kimyasalları fabrikası açmayı planlıyoruz. 

Bu yıl ayrıca çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bir reklam kampanyamız oldu. Ünlü bir isim ile gerçekleştirdiğimiz bu kampanya, ulusal kanallarda uzun soluklu olarak yayınlandı. Çeşitli mecralarda da desteklediğimiz reklam kampanyamız ile markamızın bilinirliğini artırmaya yönelik önemli bir başarı kaydettik. Bu çalışmaları 360 derece Pazarlama faaliyetleri ile her yıl destekleyerek markamız bilinirliğini artırmaya devam edeceğiz.

Yapı kimyasallarının, bina ömrüne ve dayanımına, binanın enerji verimliliğine katkısı nedir? Sizin bu noktada yenilikçi ne tür ürün ve çözümleriniz var, detaylandırır mısınız? 

Sanayinin gelişimi, dünyada kontrolsüz enerji savurganlığını da beraberinde getirmiştir. Günümüzde; enerji kaynaklarının azalmaya ve ekolojik dengenin bozulmaya başlamasıyla, dünya ülkeleri bazı önlemler almaya mecbur kaldılar. Bu önlemlerin başında da yalıtım çalışmaları gelmektedir. 

Enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde yalıtımın önemi, dünyayla paralel olarak mutlaka ön planda tutulmalıdır. Ülkemiz enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithal etmektedir. Toplamda ise enerjinin yüzde 80 kadarının ısıtmada kullanılıyor olması, yalıtımın ekonomik olarak ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. 

İklim değişikliğinin yarattığı sorunlar dünyamızın geleceğini tehdit ederken doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufu gündemin öncelikli konularından biri. Yarınlarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak için enerji tasarrufu sağlamak bu sorumlulukların başında yer alıyor.

Doğru uygulanan ısı yalıtımı enerji kaynaklarının daha az kullanılmasında büyük rol alıyor. Isı yalıtımı, yüzde 50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlarken, ısınma ve soğutma için harcadığımız bütçeyi de büyük oranında azaltıyor. Havadaki karbondioksit salınımını indirgemeye de yardımcı olan ısı yalıtımı, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın önemli adımlarından.

Bizler de CUBO olarak çevreyi, doğayı ve doğal kaynakları koruma ilkesiyle hareket ediyor, ürünlerimizi bu anlayışla geliştiriyoruz. Bu alanda, “CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri” ile sektöre çözümler sunuyoruz. CUBO’nun geliştirip ürettiği bu inovatif sistemin doğru bir şekilde uygulanması durumunda, 10 yıl sistem garantisi de sunuyoruz. “CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri” uygulandığı yüzeyde termal koruma sağlayarak enerjiden tasarruf etmenize yardımcı oluyor. Bütçenize de katkı sağlayan “CUBOTHERM ULTRA Isı Yalıtım Sistemleri” yapıların ömrünü de uzatıyor.

Sağlıklı ve başarılı bir yalıtım uygulamasında yapı kimyasallarının rolü nedir?

Ülkemizde eski bina sayısının fazla olmasını göz önüne alıp incelersek, yalıtımsız binalarda enerji sarfiyatının fazla olduğunu görebiliriz. Bu tip binalarda enerji sarfiyatını azaltmak ve enerjiyi daha verimli kullanmak için, bina dış̧ cephelerinde çeşitli yalıtım malzemeleri kullanılarak binanın yalıtımlı hâle getirilmesi gerekmektedir. Enerji verimliliğinin sağlanması ülkenin, hem doğasının korunması için büyük bir öneme sahipken hem de ekonomik olarak enerjiye harcanan gider yükünden kurtulmasının önemli bir yoludur. Isı yalıtım malzemelerinin seçiminde, malzemelerin uygulanabilme kolaylığı ile birlikte maliyet önemli bir faktördür. Yalıtım, binanın ilk yatırım maliyetini artırmasıyla birlikte, işletme tasarrufu göz önüne alındığında birey ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Önemli olan bina için uygun yalıtım malzemesi ve optimum yalıtım kalınlığını belirlemektir. 

GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE

Kullanılan yalıtım malzemesi, sonraki yıllarda binada yapısal değişiklik olmaması hâlinde bina ömrü boyunca performansını devam ettirecektir. Toplamda elde edilecek tasarruf miktarı bina ömrü ile bağlantılı olarak değişiklik gösterecektir. Yalıtım, binanın dış etki ve faktörlerden korunmasını sağlayarak bina ömrünü de uzatacaktır.

Enerji verimliliği; aynı miktardaki işi, yaşam standardımızı, üretim kalitesini ve miktarını düşürmeden, daha az enerji kullanarak yapabilmektir. Diğer bir deyişle enerji verimliliği, birim hizmet ya da ürün miktarında enerji tüketimini azaltmaktır. Yapılarda ısı yalıtım malzemeleri, yapı elemanlarının ısı iletim direncini artırmak veya dışarıya sızan ısı miktarını azaltmak amacı ile kullanılmaktadır. Bu yalıtım iyileşmesi, uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenlik direncine bağlı olarak %30-60 arasında değişmektedir. 

Firmamız, süregelen sektör ihtiyaçlarıyla, Pazarlama, Ar-Ge ve İş Geliştirme Direktörlüğümüz ile birlikte inovatif çalışmalarına hız kesmeden devam etmekte olup, 2022 yılında yenilikçi ürünlerini ülkemiz pazarına ve ihracat piyasasına sunmaya devam edecektir.

Ürünleriniz, insan sağlığına zarar vermeyeceğini belgeleyen ne tür sertifikalara sahip?

Biz CUBO olarak TS standartlarında üretim yapıyoruz. Isı Yalıtım sisteminde yer alan tüm ürünlerimiz TS EN 13566, TS EN 13687, TS EN 7847 ve TS EN 13499 standartlarında üretilmektedir.