Exen Enerji ve Isı Teknolojileri’nin başarı hikayesini öğrenebilir miyiz? 

Exen Enerji ve Isı Teknolojileri; domestik ve endüstriyel boyuttaki ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyaçlarının verimli, ekonomik, çevreci ve yenilikçi teknolojilerle projelendirilmesi ve ürün sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere 2018 yılı başında Antalya’da kurulmuştur. 10 yıldır edindiğimiz tecrübe ve yaptığımız çalışmaların eseri olarak bölgemizde ısı pompası sistemlerinin gelişmesine sağladığımız büyük katkıları, Exen Enerji çatısı altında farklı boyutlara taşımak istiyoruz. Kısa vadede mevcut müşteri kitlemizin ihtiyaçlarına yönelik mühendislik ve ürün desteği sağlarken, diğer yanda uzun vadeli hedeflerimiz için çalışmalar yapıyoruz. Faaliyetlerimizin bir kolu olan ithalat ve ihracat kabiliyetimizi önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Kurulduğumuz günden itibaren, bölgesel ve küresel krizlere rağmen istikrarlı büyümeye devam ediyor ve uzun vadeli hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere Ar-Ge çalışmaları için de kaynak ayırıyoruz. Bu çalışmalarımızı ihracat yapan üretici konumuna erişmek için yapıyoruz.

Hangi ürün ve çözümlerinizle müşterilerinize hizmet veriyorsunuz?

Sağladığımız ürün ve çözümlerimiz, ısı pompası sistemleri üzerine odaklanmaktadır. Ürün olarak geniş kapasite aralığında ısı pompalarını ve boyler, sirkülasyon pompası, vana, fan-coil gibi sistem bileşenlerini müşterilerimize sunuyoruz. Hizmet olarak ise domestik ve endüstriyel boyutta, sıcak su sağlama, ısıtma, soğutma ve havuz ısıtma soğutma çözümleri sunuyoruz. Bu sistemlerin verimli ve uzun ömürlü olması için gerekli mühendislik çalışmalarını danışmanlık olarak sunabiliyoruz. Bunu yanında yerden ısıtma konusunda çalışmalar yapıyoruz. Özellikle domestik uygulamalarda yerden ısıtma ve ısı pompası, birbirini tamamlayan ve verimli çalışan sistem parçalarıdır. Son dönemde hibrit ısı pompası uygulamaları ile; bir konutun kışın yerden ısıtmasını, yazın serinleme ihtiyacını ve tüm dönem boyunca sıcak su ihtiyacını tek bir dış ünite ile karşılayabiliyoruz. Böylece müşterilerimiz ısınmak veya serinlemek için ayrı ayrı yatırım yapmak zorunda kalmıyor.

Isı pompası çözümlerinizin avantajı hakkında bilgi verir misiniz?

Isı pompaları genel itibari ile en çevreci sistemlerden biridir. Doğalgaz veya kömür gibi atmosferimizde olmayan bir ısıya yani küresel ısınmaya sebep olmazlar. Doğadaki ısının çevrimini yaparak çalışırlar. Bu sebeple kullanımı giderek artmaktadır. Avrupa ülkeleri özellikle bu konuda politik ve net bir tavır geliştirirken ülkemizde de bu yönde önemli adımların atılacağına inanıyoruz. Isı pompaları uygun şartlarda kullanılırsa ciddi işletme ekonomisi de sağlayabilir. Özellikle bölgemizdeki otellerde, ısı pompası ile sıcak su üretimi üzerine yaptığımız çalışmalarla yüzde 75’e varan işletme tasarrufu sağlıyoruz. Bu yönde yapılan yatırımlar iki yıla kadar kısalan amortisman süreleri ile işletmeler için oldukça faydalı olabiliyor. Turizm bölgesinde olmamız dolayısıyla turizm sezonunu uzatmayı düşünen müşterilerimiz için ise, havuzlara özel ısı pompaları ile havuz ısıtmada en ekonomik çözümleri sunmaktayız. Bu nokta da bölgesel turizmin gelişmesinde küçük de olsa bir rolümüzün olduğunu söyleyebiliriz. Bu konudaki uzmanlığımızı konuya özel www.havuzisitmasogutma.com web sitemize taşıdığımızı da belirtmek isteriz. Diğer yandan yerden ısıtma ile kurgulanan ısı pompalı ısıtma sistemleri ise doğalgaza göre yüzde 30’a varan ekonomi sağlayabiliriz. Bütün bu çözümlerin verimli ve uzun ömürlü olmasının birinci şartı sistem tasarımından geçer. İşte burada firmamız, bu konudaki tecrübesi ile öne çıkmaktadır. Genel olarak uygun kapasite seçimleri ve etkin ısı transferi hesapları ile, yüksek verimli ve uzun ömürlü ısı pompası sistemleri kurgulamaya özen gösteriyoruz.
Pandemi ile insanlar zamanlarını artık daha fazla kapalı alanlarda geçiriyor. İnsan sağlığı açısından yaşam alanlarının doğru iklimlendirilmesi önemli. Sizce ısıtma ve soğutma ihtiyacının giderilmesinde sağlık açısından neye dikkat edilmesi gerekilir? 
Belirttiğiniz gibi kapalı alanların doğru ve sağlıklı şekilde iklimlendirilmesi sağlığımız için oldukça önemli. Açıkçası bu konuda iklimlendirme sistemlerinin tasarımı ve bakımında görülen ciddi eksiklikler olduğu fark edildi. Kamunun kullandığı alanlar iklimlendirilirken hijyenin sağlanması konusunda ilgili bakanlıklarımız önemli çalışmalar yaptılar. Klima sistemlerinin yüzde 100 taze havalı hale getirilmesi veya UV-C ile dezenfekte edilmesi üzerine ciddi şartnameler oluşturuldu ve ilgili kurumlara gönderildi, denetimler başladı. Bazı tesislerde odalarda ve genel mekanlardaki klima santrali ve klimaların filtrelerinin temizlenmediğine tanık olabiliyoruz. Yeni dönemde umarız bu konuya dikkat edilecektir. Kendi evimizdeki ve işyerimizdeki klimalarda da bu konuda hassas olmamız gerekir. Havalandırma sistemlerinde UV-C dezenfekte sistemleri bu dönemde ayrı bir işkolu olarak önümüze çıktı. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Hassas hesaplarla tasarlanan UV-C sistemleri havayı yüzde 99’a varan oranda dezenfekte edilebilir. Ancak UV-C ışını kontrol altında tutulması gereken zararlı bir ışındır. Bu sebeple profesyonel tasarımlarla kullanılmalıdır.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla Rixos Abu Dhabi, Land of Legends, Maxx Royal Belek, Anex Selectum Luxury, Long Beach Resort, Club Med Göynük, Gold Island Hotel, Alba Hotels, Blue Waters Hotel gibi pek çok otelde ısı pompası ile havuz ısıtma, soğutma ve sıcak su hazırlama sistemleri için proje veya ürün desteği verdik.

Gündeminizde neler var? 

Turizm bölgesinde olduğumuzdan kış döneminde çalışmalarımızın ağırlığını endüstriyel uygulamalara verirken; yaz ayları domestik çalışmalara, Ar-Ge ve iş geliştirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Başta da belirttiğim gibi uzun vadeli hedeflerimizde ise üretici ve ihracatçı kimliğini edinmek istiyoruz. Bu sene başında ilk adımı attık ve Ar-Ge çalışmalarına başladık. Çalışmalarımızı şimdilik gizlilik içinde yürütüyoruz. Sanırım önümüzdeki aylarda Exen Enerji olarak ilk ürünümüzü müşterilerimizin kullanımına sunmuş olacağız.