Firmanız özelinde özellikle üretim hatlarınızda ve diğer eğitim, hizmet gibi alanlarda dijitalleşme alanında yaptıklarınız ve yapmayı planladıklarınız nedir?

Sektörün geleceği otomasyonda yatmaktadır. Ürünlerimiz genelde büyük boyutlu ve ağır olduğu için makine ve robot sistemlerinin kullanılmasına daha uygundur. Ayrıca işçilik maliyetlerinin her gün artar hale gelmesi de bu konuda bizi otomasyona zorlamaktadır. Avrupa’da üretimler artık sadece teknik çalışanların yer aldığı tamamen otomatik tesislere dönüşmüştür. Bizim tesislerimizin de geleceği bu olacaktır.

Kudret Eko Tuğla’nın özelliklerini öğrenebilir miyiz?

Kudret Eko Tuğla firmamızın dizayn bölümünde yaratılan patentli ürünümüz. Çift EPS takviyeli ve çok az harçla örülebilen, depremde kayma yüklerine direnç göstermeyen, ısı iletkenlik değeri çok yüksek bir ürün. EPS miktarı fazla olduğu için maliyeti yüksek olan bu ürün genelde özel projelerde tercih edilmekte. Ses ve yangın dayanım değerleri de çok iyi olduğu için yine mantolamasız kullanılabilen nadir duvar tuğlalarından biri. Ürünümüz ile ilgili geniş bilgi web sitemizde yer almaktadır.   

Çözümlerinizin enerji verimliliğine ve yapı ve insan sağlığına katkısı nedir?

Tuğla enerji verimliliği konusunda aslında en üstün malzemedir. Isıyı depolama özelliğine sahip olan kilden üretilen tuğlalar daima insana sıcaklı ve konfor sağlamıştır. Avrupa ve Amerika ‘da da insanın yaşadığı her mekanda tuğla kullanılması bunun en önemli kanıtıdır. Tuğla depoladığı ısı enerjisini tekrar oda içine verebilen tek yapı malzemesidir. Doğallığı da ona ek avantaj sağlamaktadır. Üretilen ürünlerin dizaynıyla oynayarak da, tuğladan ısı iletkenlik hesap değerleri çok daha üstün duvar detayları elde edilebilmektedir. Kullanılan ve TS 825 değerlerinden çok daha uygun ısı iletkenlik değerlerinin öngörülebildiği bu ürünlerin bu özellikleri UTO (Ulusal Teknik Onay) belgeleriyle de kanıtlanmıştır.

Yapılarda duvar elemanı olarak tuğla kullanımının sağladığı fayda nedir? 

Tuğla her şeyden önce basınç dayanımı, su emme, ısı depolama, ses yalıtımı özellikleriyle en üstün duvar malzemesidir. Ekonomik olması ve tamamen doğal insan sağlığına zarar vermeyen bu nedenle de konfor değerleri açısından her zaman inşaat sektörüne en üst düzeyde hizmet etmiş bir ürün olmuştur. Kolayca bulunabilir olması, kendi milli ve yerli ürünümüz olması da en önemli artılardan biridir.

Gündeminizde hangi konu başlıkları var? Hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Bundan sonra dünyada doğallık çevre ve enerji sakınımı konuları çok daha fazla gündemde olacaktır diye düşünüyoruz. Bu nedenle tamamen doğal olan kil ürünlerin kullanımının artacağı bir gerçektir ve böyle de olmalıdır. İnsan sağlığına dost ürünler daima tercih nedenidir. Ayrıca kilin en önemli özelliği de gözenek yapısının 10 nanometrenin üstündeki partiküllerin, canlı organizmaların yaşamasına ve geçmesine izin vermeyecek şekilde olmasıdır. Bu demektir ki kil ürünler, virüsler de dahil olmak üzere dışarıdan girebilecek her türlü zararlı partikül, bakteri, mantar gibi canlı organizmalara dur diyebilmektedir. Bu da kil ürünleri diğer yapı malzemelerinden ayıran en önemli artı özelliklerden biridir.