2020 yılını sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

2020 yılı Mart ayından itibaren pandemi nedeniyle kısıtlamaların başlamasıyla birlikte, maalesef bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektör de bu gelişmelerden olumsuz etkilendi. İşletmeler zorunlu ihtiyaçları dışında cihaz alımlarını ve yatırımlarını iptal ettiler veya ertelediler. Özellikle paket servisi dışında iş yapamayan restoran ve diğer hizmet sektörlerinde bu durum daha yoğun olarak yaşandı. Ancak pandemi nedeniyle hava temizleme sistemleri cihaz ve ürünlerine duyulan gereksinimlere ek olarak  kapalı mekanlara taze hava sağlanması mevzuatı bu konuda yeni bir pazar doğmasına yol açtı. Başlangıçta gösterilen talep, yaz aylarında normalleşmeye dönülmesiyle birlikte azaldı. Özetle 2020 yılı sektörümüz için beklenti ve hedeflerin gerisinde kaldı.

Toros Soğutma’nın çalışmaları, ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız, HVAC sektöründe 38 yıllık tecrübe ve bilgi birikiminin yanı sıra kaliteli teknik kadrosuyla tasarım, üretim ve çözümleriyle faaliyetlerine devam etmektedir. Firmamız çevresel sorunlara gösterdiği önem neticesinde, profesyonel mutfakların ve tekstil sektörü başta olmak üzere endüstriyel tesislerin baca duman, yağ ve koku filtrasyonu için elektrostatik filtre cihazları imal etmektedir. Her işletmenin ihtiyacına uygun olarak tasarladığımız modüler ünitelerden oluşan kompakt ekoloji ünitemiz (yağ tutucu kaba  filtre + elektrotatik filtre cihazı veya cihazları+ UV-C filtre + kartuşlu aktif karbon filtre + egzost fanı) restoranların mutfak davlumbaz egzostunun yüzde 98 seviyesinde duman ve yağdan temizlenmesini; kokunun ise Çevre Bakanlığı Yönetmeliği sınır değerlerinin altında tutulmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra endüstriyel tesislerin ihtiyacına uygun olarak tasarlayıp imal ettiğimiz ön soğutucu ünite, elektrostatik filtre cihazları, bunların yangın önleme ve yıkama sistemleri ile egzost fanıyla bu tesislerin baca duman ve yağının yüzde 98’ini temizleyebilmekte ve kokuyu Çevre Bakanlığı Yönetmeliğinin öngördüğü 1000 koku biriminin altına düşürmekteyiz. Ayrıca kapalı çalışma ve yaşam alanları için hava temizleme cihazları tasarlayıp, imal etmekteyiz. ABD’den RGF firmasının ileri oksidasyon sistemli hava temizleme ürünlerini ithal etmekte, bunların klima santrali, fancoil, klima ve havalandırma sistemlerinde uygulanmasını sağlamaktayız.

Pandemi ile hava temizleme cihazlarının önemi arttı. Sağlıklı bir yaşam için hava temizleme cihazlarının önemi nedir? Bu cihazları tercih ederken neye dikkat edilmeli?

Yaşadığımız bu pandemi döneminde dediğiniz gibi hava temizleme cihazlarının önemi arttı. Buna bağlı olarak yerli üretimle pazara sunulan cihazları gördük. Bu cihazları satın alacak olanlar, cihazların içerik ve standartlara uygunluğunun yanı sıra sağladığı verimi ve çalışma sistemini sorgulaması ve gerekli karşılaştırmayı yaparak doğru cihazı tercih etmesi gerekmektedir. Sadece fiyat odaklı satın alma eğilimi, yanlış tercihlere yol açacaktır. Gereksinim sahiplerinin bu yanılgıya düşmemesini tavsiye ederim.